Özgür Özel: Ne kadar kaçabilirler bilmiyorum, vatandaş seçim istiyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir kez daha erken seçim konuştu, "Ne kadar kaçabilirler bilmiyorum. Vatandaş seçim istiyor" dedi. Özel asgari ücrete zam için vatandaşa ışıkları açıp kapamasını önerdi, dün gece bazı şehirlerde eylem vardı.

Siyaset 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 47 yıl sonra Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyayarak sandıktan birinci parti olarak çıkması hem iktidar hem muhalefet kanadında beklenmeyen bir durumdu.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere mevcut belediyeleri koruyacaklarını düşünüyor, ek olarak Balıkesir, Manisa, Bursa gibi kentleri de haneye katacaklarını hesaplıyorlardı. Sonuçlar bu açıdan net bir ‘sürpriz’ anlamı taşıyordu.

Normal şartlarda CHP’den beklenen ‘hemen bir erken seçim’ çağrısıydı. Parti tabanında istenenin bu olduğu söyleniyordu. Ancak ana muhalefet lideri Özgür Özel uzun süre böyle bir istekleri olmadığını söyledi. Hatta bu nedenle Yılmaz Özdil gibi ona yakın görünen kimi yazarların da hedefi haline geldi.

Bu tavır AK Parti’yle bir ‘normalleşme’ sürecinin başlamasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özel yıllar sonra genel başkanlar düzeyinde birbirlerini partilerinin genel merkezlerinde ziyaret etti. Bakanlar CHP tarafından yetkilendirilen isimleri güncel çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Bu süreç MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “AK Parti ile CHP ittifakı samimi dileğimizdir,” “Ülkemizde anormal hiçbir şey yoktur, hatta normalleşme safsatalarıyla milletimizin sinir uçlarını tahriş edecek gizli gündem teşrifatçılarına ikna olacak ve itibar edecek de olmayacaktır” gibi laflar edene dek sürdü. Ardından tablo yıllardır alışık olduğumuz ‘mevsim normallerine’ dönmeye başladı.

Özel’in erken seçimi dillendirmeye başlayıp tarih vermesi de tam bu zamana denk geldi. İlk olarak sandığın bir buçuk sene sonra yeniden kurulacağı tahminini dile getiren CHP lideri “Geçim olmazsa seçim olur” çıkışıyla bu görüşünü devam ettirdi.

Konu bugün partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında da gündemindeydi.

‘Ne kadar kaçabilirler bilmiyorum, vatandaş seçim istiyor’

“Gelecek seçimlerde CHP’ye, Türkiye İttifakı’na oy verdiğinizde cebinizdeki paranın 10 kat değerli olduğunu göreceksiniz. Bugünkü maaşı alıp dört liraya mazot kullanacağınızı düşüneceksiniz” diyen Özel şöyle devam etti:

“Bugünkü maaşla elektrik faturasının 500 lira değil 50 lira geleceğini düşüneceksiniz. Milli gelir artışı bu demektir. Hele hele bunu eşit paylaşmak bu demektir. İlk seçimlerden sonra… Ne kadar kaçabilirler bilmiyorum, çünkü vatandaş seçim istediğini her geçen gün daha yüksek sesle söylüyor. Yapılacak ilk genel seçimlerde partimiz iktidar olacak. Türkiye zenginleşecek, herkes rahatlayacak.”

Peşinden emekli aylıkları ve asgari ücret sorununa değindi.

‘Asgari ücret 25 bin lira olsun’

“Emekli maaşının Almanca ve İngilizceye tercümesi yok. En düşük emekli maaşı hala 10 bin lira… En düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesinde olmasını savunuyoruz. Hükümet, emekli görmüyor, emekli duymuyor.

Türkiye’de çalışanların yüzde 53’ü asgari ücretli. Bir bakan var, halen daha asgari ücretliye zam yapılmaması karşısında inatla direniyor. Onu atayan ‘Verme Mehmet’ diyor, ‘arkanda ben varım’ diyor. Mehmet Şimşek zamma direniyorsa Tayyip Erdoğan ‘diren’ dediği için direniyordur.”

AK Parti’ye “Asgari ücretin 25 bin lira olmasını bekliyoruz, istiyoruz” çağrısı yaptıktan sonra “Bu mücadelenin sonuna kadar arkasındayız” mesajını yineledi:

“Zam yaparsan geçim olur, zam yapmazsan seçim olur. Türkiye’yi ayağa kalkmaya davet ediyoruz. Bu akşam saat 21.00’de ayağa kalk. Eğer zam istiyorsan evlerinizdeki ışıkları yakın, ışıkları kapatın.”

Çağrı cevap buldu

Özel’in bu son çağrısı sonrasında dün gece saat 21:00’a geldiğinde özellikle Antalya, İzmir gibi yerlerde ışıkların açılıp kapatıldığı ve eyleme katılımın yoğun olduğu görüldü. CHP Genel Merkez binasıyla birlikte belediye binalarında da ışıklar yanıp söndü.

Ayrıca kullanıcılar X’te ‘AyağaKalkTürkiye’ etiketiyle yüzlerce video paylaştı.

Özel de “Ya geçim olacak, ya seçim olacak!” sözleriyle bir video paylaştı.

Aynı saatlerde TBMM’de CHP zam eylemi yaptı. Vekiller, Meclis’te telefonlarının ışıklarını açıp kapattı.

Özel erken seçim için sözlerinin arkasında olduğunu söyledi, ekledi: Millet isterse ne yapalım?Özel erken seçim için sözlerinin arkasında olduğunu söyledi, ekledi: Millet isterse ne yapalım?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.