Özgür Özel: Yeni anayasa konusunda şu an masadan çok uzak bir noktadayız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yeni anayasa konusunda şu an masadan çok uzak bir konumda olduklarını söyledi: "Anayasa iktidar partisi tarafından bu kadar çok ihlal ediliyorken, yeni bir anayasayı konuşmak zaman kaybı olur."

Siyaset 18 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

‘Yeni anayasa’ tartışmaları, Türkiye’de 20 senedir her seçim öncesi ve sonrası siyaset gündeminin önemli bir maddesi haline geliyor. 31 Mart 2024’te yerel yönetimler için kurulan sandık sonrası AK Parti, bir kez daha bu başlığı açtı.

Oylamadan 47 sonra birinci parti olarak çıkan CHP ise önce eski anayasaya uyulması çağrısını yapıyor, iktidar partisine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını hatırlatıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün Reuters’e verdiği demeçte bir kez daha söz konusu mesajını yineledi. Bu konuda şu anda ‘masadan çok uzak bir noktada olduklarını’ söyledi:

“Toplumsal mutabakat yaratmanız lazım. (Onlar) Mevcut anayasaya uydukça biz o masaya yaklaşırız, mevcut anayasayı çiğnedikçe biz o masadan uzaklaşırız. Şimdi çok uzak bir noktadayız.”

Özel, “Anayasa iktidar partisi tarafından bu kadar çok ihlal ediliyorken, yeni bir anayasayı konuşmak zaman kaybı olur” diye konuştu. Ardından şunları söyledi:

“Anayasalar ‘her doğan’ için yapılır. Bizimki Erdoğan için yapıldığı için bu hale geldi. Eski anayasaya tam uyum birinci olmazsa olmaz bakış açımız… İkincisi yeni bir anayasa yapılacak dahi olsa mevcut anayasaya uymamanın üst düzeyde denetimi, müeyyideli yaptırımlarının olması lazım… Çok kötü bir pratikten geliyoruz. Türkiye çok şey kaybetti bu yüzden.”

‘Geçmişte yapılan hataları tekrarlamayacağız’

Ana muhalefet partisi lideri, cumhurbaşkanlığı adayının 2028 yılında nasıl belirleneceği sorusunu ise “Partideki hiçbir organ dışlanmadan yine kamuoyu araştırmalarından bilimsel çalışmalardan yaralanarak seçimi en garanti kazanacağımız Cumhuriyet Halk Partili bir kimse partimizin adayı olacak. Tek başına seçimi birinci turda kazanamayacak durumdaysak o durumda elbette ittifak arayışları da olabilir. Geçmişte yapılan hataları tekrarlamayacağız” diye yanıtladı.

Önemli hatalardan birinin seçim bittiğinin ertesi günü ittifak adayı konuşmak olduğunu söyleyen Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi aday konuşmayı da ittifak konuşmayı da seçim yaklaşırken yapacak” dedi.

Yerel seçimlerde CHP’nin başarısına atıfta bulunan Özel, “31 Mart seçim zaferini getiren tek bir şey değildi… Yani ne genel başkan performansıydı tek başına, ne adayların performansıydı, ne vaatlerimizdi, ne çok başarılı bulunan kampanyamızdı. Ne ekonomik şartlardı, hepsi birdendi. Ve biz bunların hepsini çok doğru yönettik” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.