Özgür Özel’den çağrı: Kefilim, orada olacağım, Taksim’i 1 Mayıs’a açın

CHP lideri Özgür Özel Taksim'in 1 Mayıs'a açılması için "Orada olacağım, işçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan kutlanmasına ben kefilim" sözleriyle çağrı yaptı.

Siyaset 24 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonrası bu sene Taksim’de kutlanmasının yolu açılan, ancak İstanbul Valisi Davut Gül’ün “DİSK, KESK ve benzeri kuruluşlar başta olmak üzere hepsiyle konuştuk. Taksim’de olmayacağını hepsine izah ettik” diyerek beklentileri boşa düşürdüğü 1 Mayıs’a değinen Özel şunları kaydetti:

“Biz bu ülkeye bu adaleti getirene kadar mahkemedeki adaletten herkes memnun olana kadar, sosyal adalet bu ülkede yaşayan herkes kendini eşit yurttaşlar olarak hissedene kadar kimsenin hakkını kimsede bırakmadan bu ülkede ekonomik adaleti sağlayıp önce açlığı sonra da yoksulluğu bitirene kadar sonuna kadar çalışacağız ve mücadele edeceğiz.

“Türkiye Cumhuriyeti bir anayasa devletidir. Sahip çıktığımız maddelerin yanında elbette eleştirdiğimiz, değiştirilmesini istediğimiz maddeler olabilir ama bu ülkede eğer devlet olacaksa, yani insanların anı ve malı güvende olacaksa bu ülkede en üstteki cumhurbaşkanından en sade vatandaşa kadar herkes bu anayasaya bağlı olacak. Bir ülkede anayasanın işine gelen kısımlarını uygulayıp oradan güç alıp kullanıp, işine gelmeyen kısımlarını ihlal edersen bu hak bir kişide değil herkeste olur. Orada devlet, anayasa ortadan kalkar, o zaman keşmekeş olur o zaman beka sorunu olur.

‘Bir zamanlar Taksim 1 Mayıs’a yeniden açıldığında övünenler, şimdi yasaklıyorlar’

O yüzden bu ülkedeki en sade vatandaştan cumhurbaşkanına kadar herkesin bu anayasaya harfiyen uyması gerekir. Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına AYM kararlarına bağlayıcılığına uymakla olur. Önümüzdeki günlerde 1 Mayıs geliyor, 1 Mayıs Taksim’de kutlanması gereken, hak olan işçi bayramıdır. 1 Mayıs’ta işçiler Taksim’e çıkmak kanlı 1 Mayıs’ların matemini gelecekteki güzel günler için mücadeleyi orada yaşamak istiyorlar. Bir zamanlar Taksim 1 Mayıs’a yeniden açıldığında övünenler şimdi yasaklıyorlar, izin vermiyorlar, polise kanunsuz emirler veriyorlar.

‘Kapalı tutmak kompleksten başka bir şey değil’

DİSK bu konuda AYM’ye gitti, mahkemeyi kazandı, yargı Taksim 1 Mayıs’ta açık olsun derken hâlâ Taksim’i 1 Mayıs’ta kapalı tutmak bir kompleksten, boş bir kaygıdan başka bir şey değil. Siz Taksim Meydanı’nı egemenliğinizin bayrağı görürseniz insanların oraya çıkmasını size karşı çıkması sanırsanız o zaman siz egemen değilsiniz demektir.

‘Kefilim, orada olacağım’

Yasaklarsanız engellerseniz gaz sıkarsanız o zaman belki o gün o meydanın işçilere emekçilere açılmasını bir başka 1 Mayıs’a bırakırsınız. Ama o 1 Mayıs’ta artık siz olmazsınız, çünkü bittiniz tükendiniz demektir. Karar alıcılara sesleniyorum, var mısın? Ben kefilim, orada olacağım, işçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan kutlanmasına kefaleti ben koyuyorum. Taksim’i 1 Mayıs’a açın 31 Mart’ın mesajını aldığınızı anlatın. Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin, barışın, özgüvenin elidir, 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir. Emekçilerin elini havada bırakmayın.”

AYM Taksim’in sembolik değerini tescillemişti

Ana muhalefet ve sendikaların 1 Mayıs ısrarı ise büyük ölçüde Anayasa Mahkemesi’nin konuya ilişkin son kararına dayanıyor.

AYM İstanbul Valiliği’nin 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs kutlamalarını engellemesine dair başvuruya ilişkin kararını Aralık 2023’te açıklamış, Taksim’in işçilerin ‘ortak hafızası’ ve ‘sembolik değeri’ olduğunu vurgulamıştı.

Hak ihlali kararında ‘kendisini o kültürün parçası gören herkesin orada bulunma hakkı olduğu’ kaydedilmişti.

Ayrıca İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı’nda kutlamaya izin vermemesi ‘mekan seçme serbestisinin kategorik olarak yasaklanması’ olarak değerlendirilmiş ve bunun kabul edilemez olduğu belirtilmişti.

2023’te Taksim’e çıkmak isteyenler gözaltına alınmıştı

İstanbul’da işçi sendikaları geçen sene 1 Mayıs’ı Maltepe Meydanı’nda kutlarken Taksim’e çıkmak isteyen gruplar gözaltına alınmıştı. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi bu kişilerin sayısının 100’ü aştığını bildirmişti.

‘Çocuk vali’ izin verdi

Bu arada Vali Gül’ün dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu devrettiği Derin Mina Koç ise Taksim’de kutlamalara ‘izin verdi.’

Koç 1 Mayıs etkinliklerinin Taksim’de yapılmasıyla ilgili soruya “Tabii ki izin veririm” yanıtını verdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.