Para sayma görüntüleri ortaya atıldı, CHP’den belgeli yanıt geldi

İmamoğlu’nun danışmanlarından Fatih Keleş’in balya balya para saydığı görüntüler sosyal medyada gezdi. CHP görüntülerin 4.5 yıl önce CHP il binası satın alınmadan önce çekildiğini açıkladı ve belge paylaştı. Savcılık soruşturma başlattı.

Siyaset 12 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
CHP paranın il başkanlığı binasının alımında kullanıldığını açıkladı

Yerel seçimlere 20 gün kala CHP sosyal medyada dolaşan iki videoyla tartışmaların odağına yerleşti.

X sosyal medya platformunda bir süredir İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na muhalif paylaşımlarıyla göze çarpan “ibbhaber” adlı hesap İmamoğlu’nun danışmanı ve İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in balya balya para saydığı bir video paylaştı.

Paylaşım metninde görüntülerin güncel olduğu, CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında çekildiği öne sürüldü.

Sosyal medyada bir anda dolaşıma giren bu görüntülere en çok yorum yapanlardan biri iktidara yakın gazetecilerden Nedim Şener oldu.

Şener “Bu para nereden gelip nereye gidiyor?” diye sorarken sosyal medyadaki başka hesaplar da paranın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun CHP Kurultayı Genel Başkanlık seçimi öncesinde sahte delege satın almak için harcandığı iddia etti.

CHP: Görüntüler 2019’a ait

Şener’in “Neden suskun?” dediği CHP’den ise belgeli bir cevap geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı sosyal medyadan yaptığı açıklamada videonun eski tarihli olduğunu vurguladı:

“Söz konusu görüntüler Sarıyer ilçesi sınırlarındaki CHP İstanbul İl başkanlığı binasının 2019 yılında satın alınmasıyla ilgilidir. Açıklamada sunulan evrak da bunun kanıtıdır. Evrakın düzenleme tarihi 9 Aralık 2019’dur. Güvenlik kamerası görüntüleri, her ne kadar 10 Aralık 2019’u gösterse de gerçek tarih evraktan da anlaşılacağı üzere 9 Aralık 2019’dur.

4,5 yıl sonra servis edilen görüntülerin amacı kuşkusuz Cumhuriyet Halk Partisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla ilgili olumsuz algı yaratma çabasıdır. Hele hele 4,5 yıl önceki olayı 4 Kasım 2023 tarihinde yapılan CHP Kurultayı ile ilişkilendirmek eşyanın tabiatına aykırıdır.”

‘Şantaj suçlusu avukatın bilinçli sızdırması’

CHP’den yapılan açıklamada görüntülerin kayda alındığı yerin CHP İstanbul İl Başkanlığı binası olduğu iddiası da yalanlandı:

“Güvenlik kameraları görüntülerinin kayda alındığı yer CHP İstanbul İl Başkanlığı binası değil mal sahibinin avukatı Gökhan Taşkapan’ın avukatlık ofisidir. Bu görüntülerin söz konusu avukatın bilgisi dahilinde sızdırıldığı alenidir. Görüntüler kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Ayrıca kişisel verilerin korunmasına muhalefet edilmiştir. Bu vesile ile hem söz konusu avukat hem de bu görüntüleri yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Kaldı ki görüntülerde mal sahibi kişi de görülmektedir.

Avukat daha önce de bu görüntüleri bir suç unsuruymuş gibi bazı CHP İstanbul İl yöneticilerine göstererek şantaj yapmak istemiş, ama karşılık alamamıştır.”

O kişiler kimdi ve o para ne içindi?

Açıklamanın devamında para sayma işlemine dair şu izahat yapıldı:

“Görüntülerdeki kişilerden eski il başkan yardımcısı Özgür Nas, eski il başkan danışmanı Can Poyraz ve İBB CHP Meclis üyesi Fatih Keleş CHP Genel Merkezi ile İstanbul İl Başkanlığı arasında binanın satın alma sürecini koordine eden kişilerdir.

Ayrıca İl Binası’nın satın alınması konusunda 2019 yılı yazında  ‘Bir Tuğla da Sen koy’ isminde bağış kampanyası yapılmıştır. Söz konusu bağış kampanyasının reklam filmi açık kaynaklardan görülebilir. Görüntüler 9 Aralık 2019 tarihinde mal sahibine kapora ödenmesine ilişkindir.”

CHP İstanbul İl Başkanlığı bu açıklamayı yaptığı paylaşımda videoda görülen 15 milyon 510 bin TL’nin bina alımı için verildiğine dair ıslak imzalı tesellüm tutanağını da paylaştı.

Resen soruşturma başlatıldı

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görüntülere ilişkin maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, suç ve suç unsuru bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla resen soruşturma başlattı.

CHP ‘neden biz az haber olduk?’ diye sordu, TRT ‘editoryal bağımsızlık’ dediCHP ‘neden biz az haber olduk?’ diye sordu, TRT ‘editoryal bağımsızlık’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.