Reuters Kurum’u es geçti, İmamoğlu ve Erdoğan rekabetini yazdı

Yerel seçimler dünya basınında da oldukça geniş yer buldu. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters haberinde Murat Kurum'dan sadece bir kez bahsetti, Ekrem İmamoğlu ve Tayyip Erdoğan rekabetini analiz etti.

Dünya 31 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra şimdi de yerel seçimler için sandık başına gitti. Türkiye’nin dört bir yanında seçmenler beş yıl boyunca kentlerine hizmet edecek partiyi oylayacak. Ancak bu seçimler tabii ki AK Parti ve muhalefet rövanşı olarak yorumlandığı için dünya basınının da büyük ilgisini çekiyor. Bunlardan biri Reuters’daki “Erdoğan Türkiye’deki yerel seçimlerde baş rakibiyle mücadele ediyor” başlıklı yazı. Reuters’ın haberinde AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’dan ziyade CHP’nin Büyükşehir Belediyesi mevcut Başkanı ve Adayı Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki rekabete dikkat çekildi. Haberde Kurum’un isminin yalnızca bir kez zikredilmesi de dikkat çekti.

‘İmamoğlu 2019’da AK Parti’ye en büyük darbeyi indirdi’

Haberde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan muhalifleri yeniden siyasi bir güç haline getirmeyi amaçlayan isim olarak bahsedilen İmamoğlu’ndan İstanbul’u almaya odaklandığına vurgu yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun, 2019 seçimlerini kazanarak Erdoğan ve AK Parti’ye yirmi yılın en büyük darbesini indirdiğini yazan Reuters İmamoğlu’nun kazanması halinde bir sonraki Cumhurbaşkanı olacağına dair beklentilerin yükseleceğine işaret etti.

‘Sonuçlar değişimin sinyali olabilir’

Seçimlerin sonuçlarının Erdoğan’ın Türkiye’nin rolünü pekiştirebileceği gibi tam tersine işaret edebileceğinin altını çizen Reuters “Pazar günkü sonuçlar Erdoğan’ın Türkiye üzerindeki kontrolünü pekiştirebilir ya da gelişmekte olan bu büyük ekonominin bölünmüş siyasi yapısında değişimin sinyallerini verebilir” diye yazdı.

Haberde Türkiye’nin ekonomisine yön veren 16 milyon nüfuslu İstanbul’da anketlerin İmamoğlu ile eski bakan AK Parti adayı Murat Kurum’un arasında geçecek sıkı bir yarışa işaret ettiğine de değinildi.

‘Sonuçları Kürt ve İslamcı seçmenler belirleyecek’

Yüzde 70’e yaklaşan enflasyonun yol açtığı ekonomik sıkıntılar ve hükümetin performansına vurgu yapan Reuters bu seçimin kaderinin daha çok “Kürt ve İslamcı seçmenler tarafından şekillendirilmesinin muhtemel” olduğunu yazdı.

Erdoğan için asıl ödül İstanbul olsa da, başkent Ankara’yı da geri kazanmaya çalışıyor. Her iki şehir de son 25 yıldır AKP ve İslamcı seleflerinin yönetimi altında kaldıktan sonra 2019’da muhalefet tarafından kazanıldı. Geçen yıl yenilgiye uğrattığı muhalefet ittifakının çökmesi Erdoğan’ın beklentilerine yardımcı oldu, ancak İmamoğlu hala ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi dışındaki seçmenlere de hitap ediyor.

‘Birçok Kürdün İmamoğlu’na oy vermesi bekleniyor’

Haberde Kürt seçmenlerin İmamoğlu’nun 2019 başarısında kilit bir rol oynadıkları ifade edilirken bu kez de parti sadakatinin çok mümkün olmayabileceği analiz edildi. Reuters, DEM Parti’nin İstanbul’da kendi adayını çıkarmasına rağmen yine de birçok Kürdün İmamoğlu’na oy verebileceğine dikkat çekti.

Erdoğan’ın bir sınavı da Yeniden Refah

Haberde Erdoğan’ın en büyük sınavlarından birinin de Yeniden Refah olduğuna dikkat çekildi. Haberde “Erdoğan’ın aleyhine işleyen faktörlerden biri, AK Parti’nin ekonomi politikalarından memnun olmayarak Yeni Refah Partisi’ne kayan oylar” olduğu ifade edildi.

Oy verme işlemi saat 17:00’de sona erecek ve ilk sonuçların saat 22:00’ye kadar alınması bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.