Saadet grubundan 50+1 soruları: Artık gücünüz mü yok? Cumhurbaşkanını kim aldattı?

Karamollaoğlu ve Davutoğlu, Erdoğan’ın başlattığı 50+1 tartışmasıyla ilgili konuştu. Karamollaoğlu, “Gücünüz azaldı diye anayasa değiştirilmez" derken Davutoğlu "Cumhurbaşkanı yine mi kandırıldı? Onu kandıran kendi kibri, nefsidir" dedi.

Siyaset 22 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu Saadet- Gelecek Meclis Grubu’nda konuştu. Her iki lider de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı 50+1 tartışmasına değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 50+1 için “değiştirilebilir” demiş, MHP lideri Devlet Bahçeli ise “Muhtar değil, Cumhurbaşkanı seçiyoruz” diyerek bu fikre karşı çıkmıştı.

Karamollaoğlu, Erdoğan’ın önerisine “50+1’i kim getirdi, siz. Neden? O zaman gücünüz vardı, şimdi yok. Bahçeli’ye teşekkür ediyoruz, anayasa çocuk oyuncağı değildir. Anayasa bu şekilde ele alınamaz, değiştirilemez. Anayasa değişikliği bir konu olarak geldi” diyerek karşı çıktı.

Davutoğlu ise, “Devlet adamı aldatılmaz, ufku görür. Kim aldattı Cumhurbaşkanını? 50+1 için bir sene önce ‘bunu değiştirmek vatana ihanettir’ gibi ifadeler kullanan Cumhurbaşkanının danışmanı mı aldattı? Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum, onu nefsi, kibri, kendisi aldatıyor. Onun bu zaafını bilen gruplar da devlete sızıyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve 50+1’e karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı defalarca uyardığını belirten Davutoğlu, “Bunu şimdiye kadar açıklamadım. Ama ‘Sen de oradaydın’ diyenlere karşı artık bu görüşmeleri açıklamaya karar verdim” diye konuştu.

Mehmet Uçum'dan Bahçeli'ye 50+1 desteğiMehmet Uçum’dan Bahçeli’ye 50+1 desteği

İktidar Gazze için üzerine düşeni yapmıyor

Öte yandan iki lider de İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve dünyanın saldırılar karşısındaki tutumuna tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler(BM) ve ABD başta olmak üzere Batı’nın tutumunu eleştiren Karamollaoğlu ve Davutoğlu, Türkiye hükümetinin de İsrail’e karşı somut yaptırım uygulamadığının altını çizdi.

Karamollaoğlu, “İslam ülkeleri birliğinin durumuna baktığımızda içimiz acıyor. Yöneticileri sadece seyirciler. Filistin bombalanırken şenlikler düzenleniyorlar. Biz bu hale düşmüşsek batı için söylediğimiz sözleri bir yana kaldırmamız gerekiyor. Bizim kardeş kabul ettiğimiz ülkelerin başında bulunan insanlar kendi hassasiyetlerini bırakmışsa vay halimize. Bizi yönetenlerin hali bizi daha fazla yaralıyor. İktidar kendi üzerine düşen hiçbir etkili adımı atmıyor. Yeri geldiği zaman müdahale etme imkanına sahip” dedi.

Saadet Partisi Kadın Kolları’nın Türkiye’de ABD ve NATO üslerinin kapatılması için çalışma başlattığını belirten Karamollaoğlu, “Batı eski, zalim kimliğine geri döndü. Uluslararası kuruluşlar bütün gücünü yitirdi, İslam alemi acz içine düştü, Türkiye sınıfta kaldı. Bu asırda yaşadığımız en büyük vahşet. Daha büyüğü de dünyanın sonu olur kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

İsrail’in uçak yakıtları Türkiye’den gidiyor                             

Davutoğlu ise önceki grup toplantılarında da yaptığı gibi İsrail’e ihraç edilen ürünlere değindi. Davutoğlu, “Şunu herkes bilsin. İsrail’in uçak yakıtları bizim ülkemizden gidiyor, İsrail’in demir çimento ihtiyacı, gıdaları Türkiye’den gidiyor” dedi.

Batı basınının “İsrail Hamas savaşı” ifadesini kullanmasına tepki gösteren Davutoğlu, “Hamas diyerek birini örgüt yapıp birini de devlet olarak göstermeye çalışıyorlar. Savaş Hamas ile değil, savaş İsrail ile Filistin arasında, ırkçı siyonistlerle insanlık vicdanını savunanlar arasında, savaş ABD başta olmak üzere yedi düvelin desteklediği bir emperyalist güce karşı özgürlük için savaşanların savaşıdır. Çanakkale’yi anlamayan Gazze’yi anlayamaz” diye konuştu.

Saadet’ten boykot tepkisi: İsrail'e gemilerle barut ve çelik gönderiliyorSaadet’ten boykot tepkisi: İsrail’e gemilerle barut ve çelik gönderiliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.