Saadet Partisi’nde adaylık yarışı: Aydın kendini, Karamollaoğlu Arıkan’ı duyurdu

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın olağanüstü kongrede genel başkan adayı olacağını duyurdu. Bundan kısa süre sonra Karamollaoğlu genel merkezin adayının Mahmut Arıkan olduğunu açıkladı.

Siyaset 24 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Birol Aydın (solda), Temel Karamollaoğlu (sağda).

Temel Karamollaoğlu 83 yaşında bir siyasetçi ve siyasi kariyerine 1977’de Milli Selamet Partisi’nden Sivas milletvekili seçilince başladı. Karamollaoğlu daha önce de siyasi hareketin içindeydi ama bu onun resmi siyasi kariyerine ilk adım atışı oldu. 12 Eylül Darbesi’nden sonra 1987 Türkiye anayasa referandumuna kadar aktif siyasetten uzak kalsa da takvim yaprakları 12 Eylül 1987’yi, referandum sonuçlarının açıklandığı günü gösterince Karamollaoğlu da siyaset sahnesinde yeniden görülmeye başladı.

1989 yılında RP’den Sivas belediye başkanlığına seçildi ve 1994 yılında ikinci kez belediye başkanı oldu. Ancak 2 Temmuz 1993 tarihinde Türkiye’nin hafızasına kara leke olarak kazınan Sivas Katliamı yaşandı. Karamollaoğlu’nun başkanlığı dönemindeki katliamda Refah Partisi’nin eski Sivas Belediye meclisi üyesi Cafer Erçakmak davanın bir numaralı sanığıydı. Karamollaoğlu da o dönem basında çıkan konuşmaları nedeniyle sürekli tepkilerin odağında kaldı. Aradan yıllar geçti ve 2020 yılında bir televizyon programında Karamollaoğlu’na bu dönem yeniden soruldu. Karamollaoğlu “Utanıyor musunuz” sorusuna “Ben bunu itham olarak görürüm. Niye beni utandırsın ki? Ben bunun ne sorumlusuyum ne de bu hadiselerin önüne geçmekle mükellef bir makamdaydım” dedi. Ayrıca olanların insanları öldürmek için yapıldığı kanaatinde olmadığını sözlerine ekledi.

2023 yılındaki genel seçimlerde Karamollaoğlu Altılı Masa’nın koltuklarından birine oturdu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına da en fazla desteği o sundu, adını kamuoyuna Karamollaoğlu duyurdu. Ancak seçimler Altılı Masa açısından hezimetle sonuçlandı, Karamollaoğlu da siyasi kariyerine son verme kararı aldı.

Karamollaoğlu ayrılığı şu sözlerle duyurdu:

“Sıra bize geldi. En son olarak Erbakan Hoca’yla (Necmettin Erbakan) bizatihi çalışmış kişiler arasında herhalde ben kaldım. Ben de sağlık sebebiyle bu görevi bizden sonra gelecek, Erbakan Hoca’yı görmüş belki onunla birlikte çalışmamış, elbette çalışanlar var onunla beraber ama yakın bir çalışma içinde olmamış arkadaşlardan birisine bırakacağım.”

Şimdi Saadet Partisi Olağanüstü Kongre yapacak. 30 Haziran’daki kongrede aday olacak ismi Karamollaoğlu’nun duyuracağı kulislerde konuşuluyordu. Hatta Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Birol Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Mesut Doğan ile Genel Başkan Yardımcısı Ömer Abdullah Ayhan’ın isimleri öne çıkıyordu. Bugün Birol Aydın bir basın açıklaması yaptı, adaylığını duyurdu.

Birol Aydın aday olduğunu duyuran tek kişi oldu. Konuşmasında Karamollaoğlu’nun daha fazla yıpranmasını istemediklerini de söyledi ve ‘adayım’ dedi. Aydın konuşmasını bitirdikten sonra “Lidere itaat şerefimizdir” sloganı atıldı.

Temel Karamollaoğlu, Mahmut Arıkan’ı aday olarak duyurdu.

Bu açıklamanın ardından Karamollaoğlu genel merkezin adayının Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan olduğunu açıkladı. Karamollaoğlu adaylık sürecinin geniş bir istişareyle yürütüldüğünü ve en çok istenen ismin Mahmut Arıkan olduğunu belirtti.

10Haber’e konuşan Aydın “Başka aday çıkacak mı?” sorusuna “Kongreye altı gün var, göreceğiz” yanıtını verdi. Karamollaoğlu ile aralarında bir anlaşmazlık olup olmadığına dair soruya da “Hiçbir şekilde olmadı” dedi.

Saadet Partisi’nde yeni dönem: Karamollaoğlu genel başkanlığı bırakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.