Seçim öncesi kalkacağı müjdelenen mülakatın sadece şekli değişecek

Milli Eğitim Bakanı, Cumhurbaşkanı’nın seçim öncesinde kalkacağını vadettiği mülakat sisteminin eğitimde kalkmayacağını, sadece değiştirileceğini duyurdu. 10Haber’e konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı, ‘Torpil mekanizmasına makyaj yapılıyor’ dedi.

Siyaset 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Kamuda işe alımlarda mülakat denen sözlü sınav metodu nedeniyle özellikle sendikalardan, liyakatin yok edildiği eleştirileri alan iktidar, Mayıs seçimleri öncesinde bu yöntemi kaldıracaklarını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim mitinglerinde “Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in dün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalar ise mülakat sisteminin en azından eğitim alanında kaldırılmayacağını, sadece şekil değiştireceğini ortaya koydu.

45 dakika olacak ve kameraya kaydedilecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı programda öğretmenlikte mülakatın kaldırılmayacağını ancak içeriğinin değişeceğini söyledi. Tekin, öğretmen alımlarında yapılacak kamara kaydı altına alınacağını söyledi. Bakan Tekin eğitimde yapılan değişikliklerinin toplumsal karşılığı olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlikte mülakatın kaldırılmayacağını ancak içeriğinin değişeceğini söyledi. Bakan Tekin “Şu an üzerinde çalışıyoruz ama şöyle bir projeksiyonumuz var. Öğretmenler, 3 kişiden oluşan bir jürinin karşında 45 dakikalık bir mülakata alınacak. Bu mülakatta kendisine sorulan konuyla ilgili konuşması ve anlatması istenecek. Ayrıca bu 45 dakikalık süre içeriğinde öğretmen adayı yazılı bir beyan da verecek. Tüm bu süreç kamera ile kayıt altına alınacak. Bu sayede hem torpil iddialarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz hem de adayların üniversitede öğrendiklerini ne kadar özümsediklerini ölçmek istiyoruz” dedi.

‘Mülakat bir torpil mekanizmasıdır’

Eğitim alanında mülakatla işe alımlara karşı yıllardır mücadele eden Eğitim-İş’in Genel Başkanı Kadem Özbay ise bakanın bu açıklamalarını 10Haber’e yorumladı.

“Kendi getirdiği ve 20 yıl boyunca uyguladığı bir sistemi kaldırmayı seçim vaadi olarak sunan tek iktidar olarak tarihe geçmişlerdi, şimdi seçim öncesi ansızın gelen bu liyakat sevdasının da seçimden sonra bittiğini görüyoruz” diyen Özbay, mülakat sistemi nedeniyle KPSS’de derece almış insanların bile mülakatlarda elendiğini vurguladı.

Bakan Tekin’in açıkladığı yeni mülakat sisteminin, sadece göz boyama olduğunu belirten Özbay,

Oysa Eğitim-İş olarak yıllardır altını çiziyoruz: Mülakat, eğitimde gerici kadrolaşmanın, adam kayırmanın, aydın eğitim emekçisini yöneticilikten uzak tutmanın kumpasıdır. Mülakat, liyakat ve adalet düşmanıdır; emek hırsızlığıdır. Mülakat, çalışkanlık ve dürüstlüğü aşılamaya çalıştığımız öğrencilerimizin gözüne, önemli olanın çok çalışmak değil tanıdık bulmak olduğu gibi tehlikeli ve yanlış bir öğretiyi sokmaktır” dedi.

Boğaziçi şaşırtmadı: Psikoloji bölümüne kimya mühendisi başkanBoğaziçi şaşırtmadı: Psikoloji bölümüne kimya mühendisi başkan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.