Oğan’ın ‘yardımcılık ve bakanlık’ sözlerine Kılıçdaroğlu sert çıktı: Ayakkabımı boyatmaya vermem

Mayıs 2023'teki seçimde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı yarışan Sinan Oğan eski CHP liderinin o dönem kendisine cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve üç bakanlık teklif ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun yanıtı sert oldu.

Siyaset 30 Haziran 2024

Muhalefet partileri açısından hezimetle sonlanan Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin üstünden bir yıl geçti, ancak tartışma halen bitmedi.

İlk turda dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında Ümit Özdağ ile yaptığı iş birliğiyle yüzde 5.17 oy alan, ikinci turda ise Erdoğan’ı destekleyen Sinan Oğan’dan yeni açıklamalar geldi.

Oğan, Kılıçdaroğlu’nun kendisine cumhurbaşkanı yardımcılığı ve üç bakanlık teklif ettiğini söyledi.

2023'te en çok Sinan Oğan merak edildi, aşure tarifi arandı2023’te en çok Sinan Oğan merak edildi, aşure tarifi arandı

Hatırlatalım; bu, eski ana muhalefet partisi liderinin sonradan ortaya çıkan ilk teklifi değil. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da ikinci turda desteklediği Kılıçdaroğlu’yla üç bakanlık ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı konusunda anlaştıklarını duyurmuştu:

“Yazılı mutabakatımız var. Biz İçişleri Bakanlığı dahil üç bakanlık ve Millî İstihbarat Teşkilâtı konusunda Kemal Bey’le mutabık kaldık. MİT Başkanlığı sözlü anlaşmaydı. Bakanlıklar yazılı mutabakatta vardı.”

Bu sözler eski CHP Sözcüsü Faik Öztrak tarafından yalanlansa da Özdağ “Kemal Bey attığı imzayı inkâr edecek insan değildir” demişti.

Kılıçdaroğlu da katıldığı bir yayında “İki kişinin namusuna teslim edilen protokoldür. Açıklamayı ahlaki olarak doğru bulmam. Protokol ikimizin arasında imzalandı. Sayın Özdağ ile Sayın Oğan ile yaptığım görüşmelerle ilgili altı liderin haberi vardı” demişti.

Sinan Oğan dün TV100 yayınında gazeteci Kübra Par’ın sorularını yanıtladı.

Seçim gecesi Erdoğan’a mesaj gönderdiğini belirten Oğan “Dedim ‘Sakın 49 buçuktan 50 yapmaya kalkışmayın. Bu ülkenin bu ekonomik krizde birinci turda çok zayıf bir şekilde çok cüzi bir miktarda kazanmasına vesile olmayın’. Bu ne demekti biliyor musunuz? Tartışmaların olduğu bir Türkiye. Kazandı mı kazanmadı mı? Ben dedim ki önemli olan güçlü hükümetin ülkeyi yönetmesidir” dedi.

“Tamamlamayın derken neyi kastediyorsunuz” sorusu üzerine Oğan “O akşam çok gitti geldi ya. Ben onlar öyle bir hamlede bulunuyor demiyorum. Ben uyardım, dedim ki bu ülkede benim önceliğim güçlü bir hükümet çıkarmamız lazım” yanıtını verdi.

Oğan, Kılıçdaroğlu’nu neden desteklemediğini ise şöyle anlattı:

‘Ülkeyi krize girmekten kurtardım’

“Bu ülkeyi krize girmekten kurtardım. Benim omuzumda böyle bir yük vardı. O gün Sayın Kılıçdaroğlu’nu destekleseydik birinci turda beş puan fark yemiş. Millet İttifakı olarak parlamento çoğunluğunu kaybetmiş. Buna rağmen zorlasaydık, cumhurbaşkanlığını kazansaydık ben cumhurbaşkanı yardımcısıydım. 22 yıldır CHP muhalefette. İlk turda Sayın Erdoğan’a beş puan fark attı da ben mi desteklemedim? Başkanlık sistemiyle yönetiliyoruz, bunun farkında mı arkadaşlar? Cumhurbaşkanının imzaladığı kararnamelerin parlamento tarafından onaylanması gerekiyor. 2000’li yılların başında bir anayasa kitapçığı fırlatıldı diye ne büyük krizler yaşadık. Peki, parlamento Cumhur İttifakı’nın kontrolünde değil miydi?

‘Kimse kusura bakmasın’

Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde bana cumhurbaşkanlığı yardımcılığı, üç bakanlık teklif etti. Ama ben ‘Önceliğim bu değil’ dedim. Önceliğim ülkeyi nasıl yöneteceksiniz? Beni linçleyenlere ricam şudur; arkadaşlar istediğiniz kadar linçleyin, eleştirin ama önce bir dinleyin. Bu ülkeyi krize girmekten kurtardım, kimse kusura bakmasın benim omuzumda böyle bir yük vardı.”

Kılıçdaroğlu’ndan zehir zemberek yanıt

CHP’nin eski lideri  Kılıçdaroğlu’ndan Oğan’ın iddialarına sosyal medya hesabından zehir zemberek sözlerle tepki gösterdi.

Açıklamaya “İncinsen de sözün düzünü diyeceğim”  diye başlayan Kılıçdaroğlu, “Sana bırak 3 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı vermeyi, boyatmak için ayakkabılarımı bile vermem. Sen domuz bağcı teröristlerin ortağı, para düşkünü bir siyaset tüccarı, cehennemin kapılarını milletin üstüne kitleyen, Türkiye’nin batması ve parçalanması için kurulan plana sadık bir B.O.P ajanısın” dedi.

Sinan Oğan’ın seçimden sonra aldığı spekülasyonlara sebep olan çiftlikle ilgili de gönderme yapan Kılıçdaroğlu, “Senin beklentin başkaymış… Sen bekâcı değil, paracıymışın… Azerbaycan televizyonuna verdiğin röportajda, çiftliğini 1,5 milyon dolara bile satmayacağını söylüyorsun. Peki, vatanın ve milletin geleceğini kaç dolara sattın?” diye sordu.

Kılıçdaroğlu sözlerini “Sözüm ona ‘milliyetçiymiş’.  Sermaye sevdalısı, kurulan hain planın sadık yamağısın. Hadi yüreğin yeter, efendilerinden izin alabilirsen; yarın Sinan Ateş davasına gel, katledilen milliyetçi bir vatan evladının hakkına sahip çık, göreyim yüreğin kaç okka… Hepinizin milliyetçiliği, benim vatan sevgimin zekatı kadar yoktur. Sizin benden tek fazlanız; tapularınız ve banka hesaplarınızdır. Ama şüphen olmasın kurduğunuz planı başınıza geçireceğim…” diye bitirdi.

Sinan Oğan malikanesinin kapılarını açtı, sosyal medya onu konuştuSinan Oğan malikanesinin kapılarını açtı, sosyal medya onu konuştu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.