2023’te en çok Sinan Oğan merak edildi, aşure tarifi arandı

2023’ün son günlerini yaşarken Google yılın öne çıkan aramalarını yayınladı. Sinan Oğan en çok merak edilen kişi oldu. Geçen yıl incirin nasıl oluştuğu merak konusuydu, bu yılsa teravih namazının nasıl kılındığı. Aşure tarifi de en çok arananlardan.

Bilim Teknoloji 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

2023’ün son günlerinde internet arama motoru Google yılın öne çıkan aramalarını listeledi. Google 2023 Arama Trendleri yılın en popüler Google aramalarına yıllık bakış sunuyor. Bu sene de Türkiye’nin 2023 arama trendleri, isimler, kaybettiklerimiz, diziler, tarifler, burçlar, ne giyilir, şarkı sözleri, nerede, nasıl, ne zaman, hissediyorum ve nerenin plakası başlıkları altında toplandı.

En çok arananlar listesi yıldan yıla çok az değişiklik gösterirken trend listeleri bir önceki yıla kıyasla insanların neleri merak ettiğini belirleyen önemli veriler sunuyor. Liste oluşturulurken belirli bir dönemde belirli bir terim için yapılan aramalardaki yüzde artışı hesaplanıyor. Bu sayede son bir yıla ait trendler daha doğru şekilde analiz edilebiliyor.

Icardi yerini Sinan Oğan’a bıraktı

Türkiye’nin son bir yıl içindeki gündemini gözler önüne seren listelerde ‘Deprem nerede oldu’, ‘Deprem nasıl oluşur’ ve ‘İstanbul depremi ne zaman’ gibi yaşanan deprem felaketi; ‘oy nasıl kullanılır’, ‘seçim ne zaman’ ve ‘nerede oy kullanacağım’, gibi trend aramalarla da seçim gündeminin etkisi hissedildi. Taha Durmaz, Metin Uca ve Özkan Uğur aramalarıyla bu sene hayatını kaybeden isimler de arandı.

İncirin nasıl oluştuğunu öğrendik sıra teravih namazında

Bu senenin en çok aranan isimlerinde ise 2023 Türkiye genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin etkisi görülüyor. Sinan Oğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce, Ali Yerlikaya, Hakan Fidan en çok aranan 10 isim arasında.

Geçen senenin listesinde futbolcu yoğunluğu vardı. 2022’de en çok Galatasaray’ın Arjantinli yıldız futbolcusu Mauro Icardi aranırken bu sene 2023 seçimlerinin de etkisiyle en çok aranan isim Cumhurbaşkanı adaylarından Sinan Oğan oldu. İkinci sırada Dilan Polat, futbolcular arasında ise Galatasaray’ın Fildişi Sahilli futbolcusu Zaha var.

‘Nasıl’ kategorisindeki değişim de dikkat çekici. 2022’de en çok ‘İncir nasıl oluşur?’ sorusu merak edilirken bu sene Google’a yansıyan en popüler merak ‘Teravih namazı nasıl kılınır?’ oldu.

Acai bowl bir tür tatlı.

Aşureyi hâlâ tarifsiz yapamazken bir de acai bowl çıktı

Türkiye’nin geleneksel tatlılarından aşurenin tarifi hâlâ Google’a soruluyor. İkinci merak edilen tarif bir diğer geleneksel lezzet olan güllaç. Ancak merak edilen üçüncü tarif biraz sürprizli: Acai bowl. Tat olarak benzemese de bu tarifi aşureye benzetebiliriz. Üzüme benzeyen acai meyvesinin toz hali ve donmuş meyvelerle yapılan bu tarifi 2023’te sofralarımıza almışız.

2023’te Google’a en çok sorulan şarkı sözleri şöyle:

  1. Antidepresan şarkı sözleri (Mabel Matiz & Mert Demir)
  2. Enerji şarkı sözleri (Dilan Polat)
  3. Bi’ Tek Ben Anlarım şarkı sözleri (KÖFN)
  4. Müphem şarkı sözleri (Mabel Matiz)
  5. Ali Cabbar şarkı sözleri (Emir Can İğren)
  6. Manolya şarkı sözleri (Burak Bulut & Kurtuluş Kuş)
  7. Aşkın Olayım şarkı sözleri (Simge Sağın)
  8. Mockingbird şarkı sözleri (Eminem)
  9. Lento şarkı sözleri (Rudy Mancuso)
  10. Belki şarkı sözleri (Dedüblüman)

Star TV’de yayınlanan ‘Yalı Çapkını’ dizisinin başrollerinde Afra Saraçoğlu ve Ramazan Mert Demir yer alıyor.

‘Yalı Çapkını’ iki yıldır aranmaya devam ediyor

Yılın öne çıkan dizileri listesinde ise geçen sene de zirvede yer alan Star TV dizisi ‘Yalı Çapkını’ yer aldı. Dizi geçen sene de Google Trend’lerin en popüler araması olmuştu. Görünen o ki iki yıldır hâlâ merak uyandırmayı başarıyor dizi.

Zirveyi Netflix yapımı ‘Wednesday’ takip etti. Reyting yarışında ‘Yalı Çapkını’ ile kafa kafaya giden ‘Kızılcık Şerbeti’ üçüncü sırada yer aldı. Show TV’de yayınlanan Kıvanç Tatlıtuğ ile Serenay Sarıkaya’yı buluşturan ‘Aile’ dizisi ise dördüncü sırada.

2023’te Google’da en çok aranan ilk 10 dizi şöyle:

  1. Yalı Çapkını (Star TV)
  2. Wednesday (Netflix)
  3. Kızılcık Şerbeti (Show TV)
  4. Aile (Show TV)
  5. Hudutsuz Sevda (FOX TV)
  6. Şahmaran (Netflix)
  7. Yabani (FOX TV)
  8. The Last Of Us (BluTV)
  9. Kirli Sepeti (FOX TV)
  10. Ruhun Duymaz (FOX TV)

88 diye bir plaka var, ama kurgusal evrende

Ne zaman aklımıza bir şey takılsa koştuğumuz Google bazen kafa karışıklıklarını da giderdi. Plaka numaralarını da hatırlayamayınca Google’a soran kullanıcılar BluTV’nin polisiye dizisi ‘Bozkır’ın kurgusal bir şehrine ait olan 88 numaralı plakayı “nerenin plakası” kategorisinin en trend araması olarak ön plana çıkardı.

Beyoncé performansları en çok arananlar listesinin zirvesinde.

25 yıldır en çok Beyoncé performansları aranıyor

Bu yıl hem Türkiye’de hem de dünya çapında açıklanan 2023 Yılı Arama Trendleri’ne ek olarak Google Arama’nın 25. yılı vesilesiyle dünya çapında 25 yıla yayılan popüler arama trendleri  de kullanıcılarla paylaşıldı.

25 yılın verilerine göre hazırlanan listeye göre dünya çapında en çok Beyoncé’nin performansları arandı. Yine aynı listede çok aranan moda ikonu Rihanna olurken süper kahramanların zirvesinde ‘Örümcek Adam/ SpiderMan’ yer alıyor.

Şarkı sözlerini öğrenmek ya da hatırlamak için gidilen ilk kaynaklardan Google yılın trend şarkı sözlerini de paylaştı. Mabel Matiz ve Mert Demir düeti ‘Antidepresan’ en çok aranan şarkı sözü olurken ikinci sırada şu an tutuklu olan Dilan Polat’ın ‘Enerji’ şarkısı yer aldı. Hemen arkalarından KÖFN’ün ‘Bi’ Tek Ben Anlarım’ şarkısı geldi.

Blu TV'nin 'The Last of Us'ı ilk sezonuyla zirvedeBlu TV’nin ‘The Last of Us’ı ilk sezonuyla zirvede

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.