Sur Belediyesi’ne hem adli hem idari soruşturma: Bir gözaltı

Sur Belediyesi'nde mazbata töreninde Atatürk ve Erdoğan fotoğraflarına hakaret edilmesine ilişkin İçişleri Bakanlığı müfettiş görevlendirirken Diyarbakır Başsavcılığı da soruşturma başlattı. Bir şüpheli polisler tarafından gözaltına alındı.

Siyaset 20 Nisan 2024
Sur Belediyesi'nde mazbata töreni.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi 31 Mart’taki seçimlerde tercihini DEM Parti’den yana kullandı. Ancak son günlerde sosyal medyada yayılan videolarda Sur Belediyesi’ndeki mazbata töreni sonrası DEM Parti yöneticilerinin Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içerikli sözler sarf ettikleri iddia edildi.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı ve olayla mülkiye müfettişi görevlendirildiğini duyurdu. Yerlikaya açıklamasının tamamında “DEM Parti yöneticilerinin, Diyarbakır Sur Belediyesi mazbata töreni sonrasında, makam odasında bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını belirtti. Tunç açıklamasında “Diyarbakır Sur Belediyesi makam odasında, DEM Parti yöneticileri tarafından Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içeren sözler sarfedilmesi nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan, huzur ortamını bozmaya çalışan hiçbir olumsuz girişime asla müsaade edilmeyecektir” mesajını paylaştı.

Akşam saatlerinde hakaret ettiği belirlenen U.G. gözaltına alındı. Gözaltı anlarını Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaştı ama şüphelinin belediyedeki görevinin ne olduğunu açıklamadı. Yerlikaya paylaşımında şöyle dedi:

“Diyarbakır Sur Belediyesi Mazbata Töreni sonrasında, makam odasında bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözler sarf eden U.G. adlı şüpheli, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’müzce gözaltına alınmıştır.”

Gözaltı sonrası DEM Parti bir açıklama yaptı ve gözaltına alınan kişinin belediyeyle alakası olmadığını söyledi. Şüphelinin hakaret etmesi sonra belediye eş başkanlarının da müdahale ettiğini açıklamasına ekledi.

Öte yandan bir idari soruşturma da Mardin Büyükşehir Belediyesi için başlatılmıştı. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde ise İstiklal Marşı’nın okutulmaması için oylama yapıldığı öne sürülmüştü. Ancak buna kanıt olarak gösterilen videoda İstiklal Marşı’nın oylandığına dair bir konuşma geçmiyordu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk Türkiye’de bayrak ve dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini, bu ülkenin ortak değerlerine her zaman saygı duyduğumuzu belirtmek isterim. İddia edildiği gibi bu ülkenin değerleri meclisimizde oylamaya sunulmamıştır. Söz konusu hadisenin mevcut gündemlerin dışında olduğunu, bundan önceki oturumlarda da şahsın bu tür gündem dışı konularla meclisin asli görevlerini aksattığını halkımızla paylaşmak isterim. Kamuoyunun bu tür karalama politikalarına itibar etmemesini rica ediyoruz. Ülkemizin, kentimizin ve halkımızın geleceği için çalışmaya devam edeceğiz” demişti.

Aynı suçlama Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için de yapılmıştı. Belediyeden yapılan açıklamada bayrağın yerinde olduğu belirtildi ve “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Nisan Çarşamba günü başlayan ve 19 Nisan Cuma günü biten ilk Meclis toplantısında Türk Bayrağı’nın kaldırıldığına dair kimi yayın organında servis edilen haberlerin aslı astarı bulunmadığını kamuoyuyla paylaşmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Büyük bir kurgu ve manipülasyonla yanıltıcı bilgi yayıldığının bilinmesini isteriz. Meclis toplantımızda İstiklal Marşı okunduğu gibi bayrak da olması gereken yerde bulunduruldu. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.

Tülay Hatimoğulları: Seçim haritasının yönünü DEM Parti belirlemiştirTülay Hatimoğulları: Seçim haritasının yönünü DEM Parti belirlemiştir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.