Anayasa Mahkemesi, Can Atalay için bir karar daha almaya hazırlanıyor

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın, hakkında verilen ihlal kararının uygulanmaması gerekesiyle yaptığı ikinci başvuruyu 13 Aralık'ta görüşecek.

Siyaset 8 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 40 günü aşkın süredir uygulanmayan kararını yeniden görüşmeye, üstelik bunu jet hızıyla yapmaya hazırlanıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüş ve Atalay’ın ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ile ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar vermişti.

Yargıtay 3. Dairesi, ise AYM’nin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak Atalay’ı tahliye etmemiş ve AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Türkiye’nin yakın döneminde yaşadığı en büyük yargı krizlerinden birine dönüşen olaya dair Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, yeni anayasa gerekliliğini ortaya koyduğunu belirterek “Biz tartışmada taraf değil, hakemiz. Gerekirse Anayasa ve yasa değişiklikleri dahil, tüm yöntemleri kullanarak tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız” demişti.

Atalay’ın avukatları, AYM kararının uygulanmamasına dair 23 Kasım’da yeniden AYM’ye başvuru yapmıştı. Yüksek Mahkeme, Atalay’ın başvurusunu 13 Aralık’taki Genel Kurul gündemine aldı.

AYM’ye yapılan bireysel başvuruların görüşülmesi için uzun süreler beklendiği bilinirken Atalay’ın başvurusunun 20 gün sonra görüşülecek olması ise dikkat çekti.

AYM’nin kararı kriz çıkarmıştı: Can Atalay için ikinci başvuruAYM’nin kararı kriz çıkarmıştı: Can Atalay için ikinci başvuru

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.