Mazbata seçimi kazanana veriliyor: Van’da hukuk geri geldi, sokaklar sakinleşti, kutlama var

DEM Parti'nin itirazından sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oy çokluğuyla Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının seçimi yüzde 55 oyla kazanan Abdullah Zeydan'a verilmesini kararlaştırdı. Kentteki protestolar da yerini kutlamalara bıraktı.

YSK'nın kararını kutlayan AK Partili Hayati Yazıcı ise X'teki mesajını daha sonra sildi.

Siyaset 3 Nisan 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Yüksek Seçim Kurulu, Van’da yaşanan hukuk ve demokrasi ayıbını ortadan kaldırdı; ‘seçilme yeterliğini kaybettiği’ gerekçesiyle seçimi yüzde 55 oyla kazanmasına rağmen Belediye Başkanı mazbatasını alamayan DEM Partili Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine hükmetti. Böylece iki gün ciddi sokak olaylarına da sebep olan durum ortadan kalktı, Van’da ve diğer Güneydoğu Anadolu kentlerinde durum sakinleşti, hatta Van’da protestoların yerini kutlamalar aldı.

Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan’ın ‘memnu (yasaklı) haklarının iade edilmesi kararının iptali’yle mazbata yüzde 27 oy alan AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmişti.

Zeydan hakkındaki bu karar 29 Mart Cuma günü mesainin bitimine beş dakika kala saat 16.55’te Adli Sicil İstatistik Kurumu’na bildirilmiş ve anında adli sicil kaydına işlenmişti.

Kararın ardından kentte protestolar düzenlendi. Yürümek isteyenlere müdahalenin yanı sıra gözaltılar da oldu. Valilik 15 gün süreyle tüm eylem ve toplantılara yasak koydu. Hakkari, Yüksekova, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir’deki protestolarda da gözaltılar oldu. CHP ve DEM Parti Van’a heyet gönderdi, protestolara TİP milletvekilleri de katıldı.

YSK dün DEM Parti’nin itirazını değerlendirdi ve mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi. DEM Parti’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki “YSK oy çokluğuyla itirazımızı kabul etti. Van İl Seçim Kurulu’nun kararını kaldırdı ve mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da “Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu” dedi. Kentteki protestolar da yerini kutlamalara bıraktı.

AK Partili Yazıcı ilk önce mazbatayı veren YSK’yı kutladı, sonra paylaşımı sildi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı X paylaşımında YSK’nın kararını destekleyerek ”Van ilimizdeki belediye başkanı seçimi ile ilgili 1 Nisan günü zuhur eden cinnet hali durumu YSK verdiği isabetli kararla sonlandırdı. Yüksek Kurulu ve sayın üyeleri içtenlikle kutluyorum” dedi. Ancak Yazıcı daha sonra bu paylaşımını sildi.

Eski AK Parti İstanbul il başkanı: Van halkı iradesini ortaya koymuştur

Eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu konuyla ilgili “Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yapılmış, Van halkı iradesini ortaya koymuştur. Kazanan adaya mazbatasının verilmemesi millî iradeye saygısızlıktır, kabul edilemez. Hukukî tartışmaların ötesinde; meselenin özü, siyasi olarak gösterilmesi gereken tavır budur” dedi.

Van’daki hukuk skandalıyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için tıklayın.

Van'da testi kırılmadan dosyayı kapatalımVan’da testi kırılmadan dosyayı kapatalım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.