Yargıdaki seçim krizi çözülürken: Erdoğan konuştu, aday çekildi, Bahçeli Beştepe’ye gitti

Yargıtay başkanlığı seçimlerinde kriz aşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından ülkücülerin adayı Muhsin Şentürk adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Siyaset 10 Mayıs 2024

Yargıtay Başkanlığı seçimleri kapsamında 25 Mart’tan bu yana 348 Yargıtay üyesi yeni Yargıtay Başkanı’nı seçmek için sandık başına gitti. 10 adayla başlayan süreç 8 Mayıs’ta gerçekleştirilen 35. seçimde Mehmet Akarca, Muhsin Şentürk ve Ömer Kerkez olmak üzere üç adayla devam etti.

Bu durumun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdari Yargı Günü ve Danıştay’ın 156. Kuruluş Yıldönümü Töreni’nde “Herkes yargıya yardımcı olmalı, işini kolaylaştırmalı. Ülkenin selameti yerine belli zümrenin menfaatini gözeten dar kadrocu anlayışların adalet teşkilatı dahil devlet kurumlarında yuvalanmasına izin vermeyeceğiz.” sözleriyle devreye girdi.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından seçimde en düşük oyu alan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, adaylıktan çekildiğini duyurdu. Şentürk yaptığı açıklamada, “Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtayımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla birinci başkanlık adaylığından çekiliyorum” dedi. Şentürk, yargıdaki milliyetçi grubun adayı olarak öne çıkıyordu.

Seçimin ilk 34 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle son olarak 35. tur oylaması yapılmıştı. Oylama sonucu, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 156, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 104 oy almıştı. Yargıtay’daki ülkücülerin adayı olan Muhsin Şentürk’ün seçimlerde mevcut başkan Mehmet Akarca’yı destekleyeceği iddia edildi.

Yargıtay’daki seçim krizi çözülürken MHP lideri Devlet Bahçeli, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi de dikkat çekti. Ankara’daki görüşme trafiği ve yargı krizinin çözülmesiyle ilgili detayları aşağıdaki haberlerden okuyabilirsiniz.

Erdoğan, Bahçeli ile görüşmeden önce kimi hedef aldı? Yargıda kümelenen hangi zümre!Erdoğan, Bahçeli ile görüşmeden önce kimi hedef aldı? Yargıda kümelenen hangi zümre!

 

Bahçeli-Erdoğan arasında 12 gün içinde ikinci görüşmeBahçeli-Erdoğan arasında 12 gün içinde ikinci görüşme

MHP'den art arda açıklamalar: Haberler yalanlamadı, Ülkü Ocakları'na sahip çıkıldıMHP’den art arda açıklamalar: Haberler yalanlamadı, Ülkü Ocakları’na sahip çıkıldı

Emniyet’te deprem: Kaplan’ı yere yatırıp kelepçeleyen müdür bile açıktaEmniyet’te deprem: Kaplan’ı yere yatırıp kelepçeleyen müdür bile açıkta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.