Yeşil Sol Parti şart koştu: Yeni anayasadan önce yol temizliği

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, partisinin grup toplantısında özgürlükçü, eşitlikçi, katılımcı ve ekolojik bir anayasa istediklerini belirterek, "Yeni bir anayasadan bahsedilecekse önce yol temizliği yapılmalıdır" dedi.

Siyaset 4 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü İbrahim Akın, yeni yasama döneminde partisinin ilk Meclis Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akın, iki gündür birçok partilinin gözaltına alındığına işaret ederek, gözaltındaki kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Meclis’in işlevsizleştirildiğini söyleyen Akın, “Biz bu sürecin böyle yürütülmesini kabul etmiyoruz. Bu Meclis’te 600 milletvekili var ve bu vekiller Türkiye halklarının iradesiyle seçilmiş ve onların sorunlarını çözmek için görevlendirilmişlerdir. Biz 600 vekilin iradesini gasp eden ve Meclis’i noter gibi değerlendiren bir anlayışı kabul etmiyoruz. Biz yeni dönemde Meclis’in temel sorunları olan demokratik, sivil bir anayasayı yapmaya aday olması gerektiği yönündeki çalışmalara dair mücadele yürütmeye kararlıyız” dedi.

https://twitter.com/YesillerSol/status/1709142566787309613

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis açılışındaki yeni anayasa sözleriyle ilgili konuşan Akın, “Biz Türkiye’deki durumu değerlendirdiğimizde; Ankara kriterlerinin ne olduğuna bakmaya çalıştık ve Türkiye’de şu anda yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyacı olduğunu kabul ederek; sivil, demokratik, yeni bir anayasa yapma iddiasında olduğumuzu söylüyoruz. Diyoruz ki; eğer Kopenhag Kriterleri gerçek anlamda uygulanacaksa bu kriterlerin en temel özelliği demokrasidir. O zaman 22 yıldır iktidarda olan Erdoğan’a Kopenhag Kriterlerini hatırlatıp sormak istiyoruz. Kopenhag Kriterleri hukukun üstünlüğüdür. Yeni bir anayasadan bahsedilecekse önce yol temizliği yapılmalıdır. Yarattığınız yasasızlık rejimi, Ankara kriterleri mi olacak, anayasaya göre uyulması zorunlu olan AİHM kararlarını yok sayarak mı hukukun üstünlüğünü sağlayacaksınız?  Mevcut anayasanın en temel demokratik ilkelerini bile uygulamadan mı hukukun üstünlüğünü sağlayacaksınız?  Yoksa katliam suçlarına karşı oluşturduğunuz cezasızlık mıdır sizin Ankara kriterleriniz?” ifadelerini kullandı.

YSP'nin yeni ismi için en güçlü aday DHPYSP’nin yeni ismi için en güçlü aday DHP

Demokratik ortam yaratılmadan kabul etmemiz mümkün değil

Akın devamında şöyle konuştu:

“Türkiye’de demokratik bir ortam yaratılmadan, demokratik bir ortamda söz ve karar süreçlerine katılmadan, kapalı kapılar ardında AKP-MHP’nin hazırlamış olduğu anayasanın bu Meclis’ten geçirilmeye çalışmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz bütün Türkiye’deki halkların, inançların, kimliklerin, insanların katıldığı demokratik bir anayasanın oluşmasında ısrarla ve inatla söylüyoruz. 12 Eylül anayasasını tepe tepe kullanan ve her türlü otoriter rejimini inşa eden AKP-MHP İktidarına samimiyet testi olarak öncelikle demokratik bir anayasanın açılması konusunda demokratik bir ortamın sağlamasını istiyoruz. Bunu sağlamadan yapılacak her çalışmanın sahici, samimi ve gerçekçi olmayacağını buradan ifade etmek istiyoruz.

Gelin ikinci yüzyılında cumhuriyeti gerçek bir demokrasi haline getirelim. Bu Ankara kriterleri karşısında Yeşil Sol Parti’nin kriterlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Biz özgürlükçü, eşitlikçi, katılımcı, ekolojik bir anayasa için gerekli her türlü çalışmayı sonuna kadar savunmaya hazırız. Yeni anayasa konusunda herkese çağrımız şudur; gelin yüzyıllık cumhuriyeti inkara ve yok saymaya dayalı otoriter kimliğinden kurtulun ve ikinci yüzyılı gerçek anlamda cumhuriyetin demokrasi ile buluştuğu bir süreci birlikte inşa edelim. Bu konuda bütün toplumun ortak iradesini ve gerçekliğini sağlayalım.”

Erdoğan Meclis'i açarken yeni Anayasa çağrısını tekrarladıErdoğan Meclis’i açarken yeni Anayasa çağrısını tekrarladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.