YSK, tek listeyle girilen 16 ilde ‘Millet İttifakı’ adına izin vermedi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önceki gün Millet İttifakı’nın seçim bölgelerindeki faaliyetlerini ilgilendiren bir karar aldı. CHP ve İYİ Parti’nin tek başına liste çıkardığı 16 seçim bölgesinde seçim pusulalarında Millet İttifakı isminin yer almamasını kararlaştırdı.

Siyaset 20 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Altı partiden oluşan bir ittifak, bir seçim bölgesinde veya şehirde seçime tek bir partinin listesi altında katılıyor, yani geri kalan 5 parti o bölgede seçime girmiyorsa, yine de o tek partinin üzerine mensubu olduğu ittifakın adı yazılmalı mı, yazılmamalı mı?

Bu tuhaf ve içinden çıkılması zor gibi gözüken tartışmada Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi, ‘Hayır, ittifak adı yazılamaz’ dedi. Ve tartışması da başladı.

Olay şu:

CHP ve İYİ Parti, 16 ilde seçime “fermuar liste” yöntemiyle girme kararı almıştı. Yani bu illerden bazılarında CHP, bazılarında ise İyi Parti kendi başına aday çıkarmadı, diğerinin listesinden seçime girmeye karar verdi. 9 ilde CHP adayı, 7 ilde ise İYİ Parti adayı birinci sırada gösterildi.

CHP ve İYİ Parti tek listeyle girdikleri 16 kentte, seçime katılan partininin adının üzerine üst unvan olarak “Millet İttifakı” yazılmasını talep etti. Ama YSK’daki Ak Parti Temsilcisi Recep Özel buna itiraz etti. Partiler arasında uzlaşma olmayınca konu YSK’nın yargıç üyelerinin önüne geldi.

Önceki gün YSK’nın yargıç üyeleri, 7’ye karşı 4  oy çokluğu ile CHP ve İyi Parti’nin talebini reddetti. Yani 16 şehirde CHP veya İyi Parti listesinin üzerinde ‘Millet İttifakı’ yazmayacak.

Maç başladıktan sonra yeni kurallar getiriyorlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Biz Türkiye’de ittifak yapıyoruz. Biz Millet İttifakı’yız. Hangi ilde ortak tek listeyle gireceğimize biz karar veririz, siz veremezsiniz. Ama size en güzel cevabı milletimiz 14 Mayıs’ta sandıkta verecek. Maç başladı, çok güzel bir takım var sahada. Bu takımın kaptanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu takıma iki yıldız daha eklendi Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlarımız. İşte bu yıldızlar karması 14 Mayıs’tan sonra yarının Türkiye’sini inşa edecek. Korkuları bu, kaybetme korkusu her türlü hukuksuzluğa saray iktidarını yaptırmaya devam ediyor. YSK ve yargıyı da silah olarak kullanmaya devam ediyorlar. Biri çıksın, bu aldıkları kararın yasal dayanağını göstersin. Gösteremezler, maalesef talimatla, telkin ile alınmış bir karar. Maç başladı, başladıktan sonra yeni kurallar getiriyorlar” sözleriyle karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi

YSK’ya seslenen Erkek, “Yasal dayanağı olmayan hiçbir karar imza atmayın. Çünkü bir gün gelir herkes hiçbir ayrımı olmadan yine hukuk önünde hesap verir. Bizim hiçbir endişemiz yok, ne yaparlarsa yapsınlar. Hangi girişimlerde bulunurlarsa bulunsunlar, biz çok iyi biliyoruz ki, geliyor gelmekte olan. Tüm bu hukuksuzluk ve keyfiliklere de son vereceğiz” dedi.

İYİ Parti seçim beyannamesini açıkladı: Akşener, “Recep Bey ve arkadaşlarına adil olacağız” dediİYİ Parti seçim beyannamesini açıkladı: Akşener, “Recep Bey ve arkadaşlarına adil olacağız” dedi

Hiçbir mantığı yok

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk “Şu anda ayakta olan bir ittifak protokolü var. Bu protokol doğrultusunda bizim listelerimiz kabul edildi. İttifakla alakalı herhangi bir problem olmadığı için, bir yerde tek girsek de oy pusulası üzerinde ittifaka ilişkin isim yazılmasını istedik. Neden reddettiklerini biz de anlamadık. Bunun hiçbir mantığı yok. Sonuç olarak ittifak ayakta… O zaman protokol de geçersiz demesi lazım” sözleriyle karara tepki gösterdi.

Öztürk, kararın diğer ittifaklar için de geçerli olduğunu, tek başına girilen yerlerde benzer bir uygulama olacağını belirtti.

AK Parti YSK temsilcisi Özel: 16 ilde fiili bir durum yaratıldı

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel ise CHP ve İYİ Parti’nin başından beri ittifak protokolüne aykırı hareket ettiğini ve “fiili durum” yarattığını söyledi.

Özel, “İttifak protokolünü altı siyasi parti genel başkanı imzaladı, bunun dördü liste vermedi, diğer iki parti de hem bazı yerlerde hiç liste vermedi hem de protokolde hiçbir bir değişiklik yapmadı. Fiili bir durum oluşturdular. Fiili durum oluşturulduğu için bu protokol aslında yok hükmündedir, bir geçerliliği kalmamıştır, buna göre işlem yapılsın dedim. Pusulada da tek başların girdikleri yerde Millet İttifakı unvanını kullanmamaları gerektiğini söyledik, kurul da öyle karar verdi” dedi.

Buna göre Millet İttifakı seçmenleri 14 Mayıs’ta; Çorum, Düzce, Batman, Van, Bartın, Adıyaman, Çankırı, Amasya ve Hakkari’de sadece CHP logosunu; Gümüşhane, Bayburt, Aksaray, Yozgat, Muş, Bitlis, Erzurum illerinde ise sadece İYİ Parti logosunu görecek.

Kılıçdaroğlu 300 milyar dolar vaadini yineledi: Tefecilerin parası değil, temiz paraKılıçdaroğlu 300 milyar dolar vaadini yineledi: Tefecilerin parası değil, temiz para

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.