30 saniyesi yedi milyon dolar eden spor organizasyonu: Super Bowl!

Amerikan futbolunda sezonun en büyüğünün belirleneceği Super Bowl geldi çattı. Tek maç olarak bakıldığında dünyanın büyük spor etkinliği olarak göze çarpan final maçı pazarlamasında dönen ekonomik verilerle dudak uçuklatıyor.

Spor 11 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Taylor Swift'in sevgilisini görmek için maçlara gelmesi Super Bowl'un değerini arttırdı.

Amerikan Futbol Ligi NFL’de yılın en büyüğünün belirlendiği Super Bowl’un 58’incisi 11 Şubat’ı 12 Şubat’a bağlayan gece 02:30’da oynanacak. Bu yıl normal sezonu konferansında üçüncü sırada bitirip zorlu bir yoldan finale gelen son şampiyon Kansas City Chiefs’le konferansını lider bitirip iki maç sonucu Super Bowl’a gelen San Francisco 49ers’ı Las Vegas’taki 65bin kişi kapasiteli Allegiant Stadyumu’nda karşılaştıracak bu dev maç sadece sportif büyüklüğüyle değil, pazarlama konusundaki rakipsizliğiyle de öne çıkıyor.

30 saniyesine yedi milyon dolar

ABD’de 100 milyondan fazla izleyicinin ekran başından takip etmesi beklenen Super Bowl’da her zaman olduğu gibi bu yıl da reklam çılgınlığı yaşanıyor. Pazarlama uzmanlarına göre herhangi bir günde 400 kez yayınlanan bir reklama tek seferlik gösterimiyle eşit oranda etki yakalayan Super Bowl reklamları bu sene 30 saniyesi yedi milyon dolardan (214,3 milyon TL) olmak üzere satışa çıkarıldı ve tüm sporlar günler öncesinden tükendi. Yaklaşık 800 milyon dolarlık büyüklüğüyle dünya reklamcılığının sadece sporda değil, tüm alanlarda en büyük hacmine yer açan Super Bowl bu sene yayıncı kuruluş CBS’e sadece tanıtım yapmak isteyen firmalardan 650 milyon dolar kazandıracak.

Vegas ve Swiftie’lerin etkisiyle ilgi çok yükseldi

Dünyanın eğlence başkenti Las Vegas’ın ilk kez ev sahipliği yapacağı NFL finali ünlü pop yıldızı Taylor Swift’in de konuya dahil olmasıyla her zamankinden daha da fazla ilgi çeker hale geldi. Günahların başkentinde şampiyonluk için sahaya çıkacak sevgilisi Travis Kelce’i desteklemek için Tokyo’daki konserinden hemen sonra özel uçağıyla Las Vegas’a uçup locasında yerini alacak olan Swift, ilgiyi arşa çıkarmanın yanı sıra reklam verenlerin de yönelimlerini değiştirdi. Makyaj ve kişisel bakım ürünleri üreticilerinin ‘erkek sporu’na servetler harcamasına sebep olan ‘Swift Etkisi’ Dove gibi dünyanın en büyük bakım ürünü üreticilerinden birini de tam 20 yıl sonra Super Bowl’a tekrar reklam verir hale getirdi.

Aynı zamanda bilet fiyatları açısından da tarihin en yüksek bedellerine ulaşıldı. Burada ‘ikinci şansların şehri’ Vegas’ın ev sahipliğinin etkili olduğu aktarılırken en ucuz biletin altı bin dolar, en pahalı biletin ise 45 bin dolara alıcı bulduğu bildirildi. Bunun yanı sıra stadyum locasında maç izlemenin ise gerçek manada bir servete mal olduğunu belirtmekte fayda var.

Dev firmalar, ünlü isimler

Büyük şirketlerin reklamcılık alanında adeta birbirleriyle yarıştıkları Super Bowl’da 30 saniye için yedi milyon doları gözden çıkarıp yayıncı kuruluştan süre satın alan firmalar arasında dünya devi markalar ve o reklamlarda oynayan birbirinden ünlü ekran yüzleri dikkat çekiyor. Uber Eats, Pringles, Doritos, Mountain Dew ve BMW gibi dev firmaların, Jennifer Aniston, David ve Victoria Beckham, Chris Pratt, Arnold Schwarzenegger, Ben Affleck, Martin Scorsese, Lionel Messi, Aubrey Plaza ve Christopher Walken gibi birbirinden ünlü isimlerle çektikleri reklam filmleri Super Bowl esnasında izleyicilere sunulacak.

Daha önce Ridley Scott, Ben Affleck, Dr. Mehmet Öz ve Morgan Freeman’ın reklam yüzü olduğu birbirinden farklı filmlerle Super Bowl reklam kuşağına dahil olan Türk Hava Yolları’nın bu sene organizasyona bulunup bulunmayacağı henüz gizemini koruyor.

Gıda sektörü de yine çok kazanacak

Amerika’da Super Bowl izlemek yanında yapılanlarla da bir ritüel olarak yerel kültüre oturmuş durumda. Yiyecek içecek tüketimi açısından ülkede sipariş patlaması yaşanan günde bu yılki tahminlere göre toplam bir buçuk milyar tavuk kanadı tüketilmesi bekleniyor. Cips, pizza, patates kızartması ve bira tüketiminin de inanılmaz seviyelere çıktığı Super Bowl günü için hazırlıklarını aylar öncesinden tamamlayan firmalar, o gecede kazanacakları para için şimdiden avuçlarını ovuşturuyor.

Normalde 13 dakika olan NFL devre arası süresi Super Bowl’da konser sebebiyle yarım saate çıkıyor.

Devre arası şovu yine nefes kesecek

Geçmişte Michael Jackson, Madonna, Beyonce, Lady Gaga, Katy Perry, The Weeknd, Shakira, Jennifer Lopez, Eminem, Jay Z, Dr. Dre, son olarak Rihanna ve bu isimler hariç sayısız müzik starına sahne alma imkanı sunan devre arası gösterisi, bu sene R&B yıldızı Usher’ı konuk ediyor. Apple sponsorluğunda düzenlenecek konserde coşkunun en üst seviyeye çıkması bekleniyor.

Daha önce 2019’da oynanan Super Bowl’da da karşılaşan ikilide kazanan taraf Cheifs olmuştu. 49ers’ın rövanş arzusuna sahne olacak Super Bowl LVIII Cheifs için ise unvan koruma maçı olarak gözlemleniyor. Bahis şirketlerine göre 49ers favori konumda olsa da son altı yıldaki dördüncü finaline çıkacak olan Cheifs, Patrick Mahomes – Travis Kelce liderliğinde hiç de yabana atılmayacak bir takım olduğunu göstermeye çalışacak. San Francisco cephesinde ise geçen sene draftın son sırasından seçilip adeta bir peri masalını andıran kariyer gelişimiyle buraya kadar gelen quarterback Brock Purdy ve takımın yıldızı Christian McCaffrey şampiyonluk adına kilit isimler olarak görülüyor. 12 Şubat Pazartesi saat 02:30’da başlayacak ve sabaha kadar sürecek bu dev maç Türkiye’de S Sport tarafından izleyiciyle buluşturulacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.