35 yıllık macera eksiyle mi bitecek? Vitesse böyle düştü

Hollanda'da lisans komitesi, Eredevisie'de 17 puanla son sırada yer alan Vitesse'nin 18 puanının silinmesine karar verdi. 35 yıl sonra alt lige gitmesi kesinleşen takımın Roman Abramovich ile bağları araştırılıyor.

Spor 20 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Vitesse, Abramovich ile bağları olmadığını kanıtlayamadı ve cezaya itiraz etmeyeceğini duyurdu.

Stichting Betaald Voetbal Vitesse (kısa adıyla Vitesse veya Vitesse Arnhem), Hollanda’nın Arnhem kentinde ve 14 Mayıs 1892 tarihinde kuruldu. Vitesse 1989’da Eredivisie’ye yükseldi. Hollanda’nın en üst düzey kulüplerinden olmasa da ligde kalıcı olmayı başardı. 20 yıl önce Rus Valeri Oyf, takımı satın aldı.

Mart 2022’de Hollanda Ligi ekibi Vitesse, Avrupa Konferans Ligi’nin son 16 turunda sezonu şampiyon olarak tamamlayan Roma’nın rakibiydi. Hem yerel hem uluslararası arenada başarılı gidiyordu. Chelsea’nin de eski sahibi olan oligark Roman Abramovich’in Vitesse’nin Rus sahibine destek verdiği biliniyordu. Londra kulübü, arasında Nemanja Matic ve Mason Mount’un da bulunduğu birçok oyuncuyu Vitesse’ye kiralık olarak vermişti.Rus ordusunun şubat 2022’de Ukrayna topraklarına girmesi bütün dengeleri değiştirdi. Hollanda ekibi için her şey ters gitmeye başladı.

Chealsea'ye Abramovich cezası yolda!Chealsea’ye Abramovich cezası yolda!

Premier Lig yönetimi, Abramovich’i Chelsea’yi satmaya zorladı. Ancak iddiaya göre Rus oligarkın Vitesse ile ilişkisi devam ediyordu. İngiliz The Guardian gazetesi 2023 mart ayında Abramovich’in Vitesse’ye gizlice 100 milyon dolardan fazla fon sağladığını iddia eden bir haber yayınladı. 2023-24 sezonu başlarken Vitesse zor durumdaydı. Bir dönem Fenerbahçe’yi de çalıştıran Phillip Cocu, kasım ayında istifa etti. Hollanda Ligi’nde bu sezon 30 maçta dört galibiyet, beş beraberlik ve 21 mağlubiyet alan Vitesse, topladığı 17 puanla son sıradaydı. Zaten zor durumdaki kulübe bir darbe de Hollanda Futbol Federasyonu’ndan geldi. Bağımsız lisans komitesi, ekonomik gereklilikleri sağlayamadığı ve bilgileri sakladığı gerekçesiyle Vitesse’ye 18 puan silme cezası verdi. Federasyonun açıklamasında Abramovich’in Vitesse üzerinde kontrolü olduğuna dair göstergeler bulunduğu, kara para aklama risklerinden şüphelenildiği ve soruşturmanın devam ettiği belirtiliyordu.

Temyize gitme hakkı bulunan Vitesse’de geçici genel menajer Edwin Reijntjes, bunu yapmayacaklarını söyledi. Çünkü, bu hareket Vitesse’nin mevcut lisansını tehlikeye atabilirdi. Altı aylık mali rakamları yanlış vermeleri ve Abramovich ile bağları olmadığını kanıtlayamamaları gibi faktörler nedeniyle puan silme kaçınılmazdı. Reijntjes, eksi puana düşüp, resmen küme düştüklerini şu sözlerle kabul etti: “Bu, Vitesse’yi önemseyen herkes ve her şey için karanlık bir gün olsa da, acı gerçek bu. Öte yandan, bunu herkese açıkça belirtmek isterim ki, lisansımızı korumamız için bize sunulan fırsattan son derece memnunuz. Bu da pamuk ipliğine bağlıydı.”

35 yıl sonra ikinci lige düşmesi kesinleşen ve şu an eksi bir puanı bulunan Vitesse’nin hâlâ oynayacağı dört maçı var. Fortuna Sittard, Utrecht, Heerenveen ve Ajax ile karşılaşacak takım, artık eksi puanla ligi tamamlamamak için gurur mücadelesi yapacak.

Chelsea'nin başı 10 yıl önceki transferler yüzünden yanabilirChelsea’nin başı 10 yıl önceki transferler yüzünden yanabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.