Chealsea’ye Abramovich cezası yolda!

Chelsea, eski sahibi Roman Abramovich döneminde yapılan bazı ödemelerde Finansal Fair Play kurallarını ihlal etmekten ötürü Premier Lig yönetiminden ceza alma tehlikesiyle karşı karşıya.

Spor 16 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Abramovich, Willian ve Samuel Eto'o transferlerinde gizli ödeme yapmakla suçlanıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Premier Lig ekibi Chelsea’yi satmaya zorlanan Roman Abramovich hakkında ortaya yeni iddialar atıldı. Guardian gazetesi tarafından yapılan haberde Abramovich’in offshore araçları aracılığıyla on yıl boyunca yapılan ‘on milyonlarca sterlin’ değerindeki bir dizi ödemeyi ortaya çıkardı.

Rus iş insanının, paravan şirketler üzerinden takımı için yaptığı ödemeler nedeniyle 2011 yılında UEFA’nın uygulamaya koyduğu Finansal Fair Play (FFP) kuralını ihlal ettiği belirtiliyor. İddiaya göre Abramovich, ödemeleri kendi şirketleri aracılığıyla offshore hesaplara yönlendirerek Chelsea’nin FFP kurallarına göre harcama limitlerine dahil edilmesi gereken maliyetleri yapay olarak azalttı. Bu da Londra ekibinin rakiplerine karşı haksız bir avantaj sağladı.

Chelsea'nin başı 10 yıl önceki transferler yüzünden yanabilirChelsea’nin başı 10 yıl önceki transferler yüzünden yanabilir

Chelsea, Eden Hazard’ı transfer ettiği 2012 yılında menajer John Bico-Penaque’ye 7 milyon euro’yu BAE’ye kayıtlı bir şirket üzerinden ödedi. Abramovich’in arkadaşı olarak bilinen Sırp menajer Vladica Lemic de iki Sırp milli oyuncu Ivanovic ve Matic’in 2008 ve 2009 yıllarındaki transferlerinden para aldı. Lemic’in kardeşine ait şirketlere toplamda 10.5 milyon dolar aktarıldı. Abramovich’in paravan şirketlerinden olan Leiston Holdings, Arjen Robben ve Petr Cech’in transferleri için Hollandalı menajer Pieter de Visser’e 144 bin euro’yu scouting anlaşmaları imzalayarak ödedi. Söz konusu ödemelerden yararlananlar arasında 2017 Premier Lig şampiyonu Antonio Conte’nin bir ortağı da bulunuyor. İddiaya göre Willian ve Samuel Eto’o’nun transfer anlaşmaları da söz konusu hesaplarla bağlantılı görünüyor.

Puan silme cezası verilebilir

Dosyalar, Abramovich’in görev süresiyle ilgili ‘eksik mali bilgiler’ bulunmasının ardından Chelsea’nin yeni sahipleri tarafından gönüllü olarak teslim edildi ve bu da onlara UEFA’dan yaklaşık 11 milyon dolarlık para cezası olarak geri döndü. Ancak uzun vadede bu durum daha ciddi problemler beraberinde getirebilir. Premier Lig yönetimi Chelsea’nin bu süreçte FFP kurallarını ihlal ettiğini tespit etmesi halinde Londra ekibine puan silme cezası verebilir.

Premier Lig’den Chelsea’ye incelemePremier Lig’den Chelsea’ye inceleme

19 yılda 18 büyük kupa

Roman Abramovich 2003’te Chelsea’yi satın aldığında cömertçe harcadığı paralar ve rekor kıran transferlerle dikkat çekmişti. Dünyanın dört bir yanından en iyi oyuncuları transfer etmek için için on milyonlarca pound harcadı. Londra ekibi, ilk Premier Lig zaferini 2005’te yaşadı. Chelsea, Abramovich’in görev süresi boyunca 18 büyük kupa kazanarak 19 yıllık dönemde en çok kupa kazanan İngiliz kulübü oldu. Bu kupalar arasında beş Premier Lig şampiyonluğu, beş FA Cup, üç Lig Kupası, iki Şampiyonlar Ligi, iki Avrupa Ligi, iki Community Shield, bir FIFA Kulüpler Dünya Kupası ve bir UEFA Süper Kupası yer aldı.

Rusya – Ukrayna savaşından sonra Abramovich, kulübü ABD’li yatırımcı Todd Boehly liderliğindeki bir konsorsiyuma satmak zorunda kaldı. Satıştan sonra Londra ekibi geçen yılı 12. sırada tamamlayarak 1994’ten sonraki en kötü derecesini yaptı. Avrupa kupalarına katılamadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.