9 yıllık hasret bitti… Türkiye Kupası Fenerbahçe’nin

Fenerbahçe, Başakşehir'i Mitchy Batshuayi'nin golleriyle 2-0 yendi ve 9 yıl sonra kupa kazanmanın sevincini yaşadı. Fenerbahçe teknik direktör Jorge Jesus, sarı lacivertlilere veda ettiğini açıkladı.

Spor 12 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe 9 yıllık kupa hasretine İzmir'de son verdi.

Fenerbahçe ve Başakşehir 61’inci Türkiye Kupası final maçında Gürsel Aksel Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Maç öncesi sahaya Cumhuriyet’in 100’üncü yılı yazısıyla gösteri ekibi çıktı ve statta dev Türk bayrağı açıldı. Ayrıca iki kulübün bayrakları da saha ortasında sergilendi.

Yeni formayla ilk gol 1. dakikada geldi

Sarı lacivertliler sahaya gelecek sezon kullanacakları yeni çubuklu formayla çıktı. Fenerbahçe yeni formasıyla 1. dakikada golü buldu. Başakşehir defansındaki hatalı pası kapan Arda Güler, harika bir asistle Mitchy Batshuayi’yi kaçırdı. Belçikalı futbolcu, kaleci Muhammed Şengezer’i geçtikten sonra topu ağlara gönderdi.

Fenerbahçe’nin Belçikalı golcüsü Mitchy Batshuayi duble yaparak maça damga vurdu.

Sarı lacivertliler ilk yarıda golün etkisiyle çok baskılı ve etkili bir oyun ortaya koydu. Arda Güler’in organizatörlüğünde birçok pozisyon yaratıldı. 30. dakikada Arda’nın pasıyla sağ kanatta hareketlenen Arao’nun ortasında kaleci Muhammed topu elinden sektirdi. Batshuayi topu boş kaleye göndererek farkı ikiye çıkardı.

Caner Erkin oyundan çıktıktan sonra Emre Belözoğlu’na tepki gösterdi.

Caner Erkin formasını fırlattı

2-0′ yenik duruma düşmesinin ardından Başakşehir Teknik Direktörü, Emre Belözoğlu, 34. dakikada 3 oyuncu birden değiştirdi. Belözoğlu, Caner Erkin, Serdar Gürler ve Lucas Biglia’yı kenara alırken, Lucas Lima, Eden Karzev ve Adnan Januzaj’ı oyuna dahil etti. Belözoğlu’nun bu kararına oldukça sinirlenen Caner Erkin, oyundan çıkarken formasını yere attı.

Maçın ikinci yarısında yine Fenerbahçe’nin üstünlüğü vardı. 51’de Arda Güler’in pasında ceza sahası dışında topla buluşan Zajc’ın sert şutu üst direkten döndü. 56’da rakiplerinden birer birer sıyrılan Arda Güler’in şutunu kaleci Muhammed Şengezer çeldi. Batshuayi kafayla tamamlamak istedi ancak Başakşehir kalecisi çizgi üstünde yine topa müdahale etmeyi başardı.

Jorge Jesus’un veda sonatı!Jorge Jesus’un veda sonatı!

Başakşehir’in nadir gelişen ataklarından birinde 63’te Lima’nın sol kanattan yaptığı ortada Keny ile kaleci İrfan Can’ın müdahale etmek istediği top sekerek Januzaj’a geldi. Bu oyuncunun vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitse de hakem Atilla Karaoğlan, pozisyonda faul olduğu gerekçesiyle golü geçerli saymadı. Sarı lacivertliler üstün oynadığı karşılaşmada Türkiye Kupası’nı 7. kez kazanmayı başardı.

Fenerbahçe 5 yıldızlı formaya kupayı aldı

Fenerbahçe’de futbolcular maçın ardından formalarını değiştirdi ve armanın üzerinde yer alan 5 yıldızla kupa törenine katıldı. Tribünleri dolduran sarı-lacivertli taraftarlar ise forma değişimini alkışlarla karşıladı. Fenerbahçeli futbolcular ve Teknik Direktör Jorge Jesus kupa töreninde ikincilik madalyalarını alan Başakşehirli futbolcuları ve hakemleri koridor yaparak alkışladı. Fenerbahçe taraftarları ise eski kaptan, Başakşehir Teknik Direktörü Emre Belözoğlu’na tezahüratlarda bulundu. Sarı-lacivertlilerin genç yıldızı Arda Güler ise maçın oyuncusu ödülünü aldı.

Fenerbahçe'de Ali Koç siftah yaptıFenerbahçe’de Ali Koç siftah yaptı

Fenerbahçe’ye Türkiye Kupası’nı Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İzmir Ak Parti Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi takdim etti. Fenerbahçeli oyuncular kupa coşkusunu yaşadı. Başakşehir takımı oyuncuları da kupa şampiyonu Fenerbahçe’yi alkışladı.

Jesus, Fenerbahçe’ye Türkiye Kupası’nı kaldırarak veda etti.

Jorge Jesus dönemi bitti: Bugünden itibaren Fenerbahçe teknik direktörü değilim

Fenerbahçe’nin teknik direktörü Jorge Jesus, kupa kazanıldıktan sonra yaptığı açıklamada “Bugünden itibaren Fenerbahçe’nin teknik direktör değilim. Bunu başkanımıza birkaç hafta önce söylemiştim. Yeni bir arayış içine girebilmesi için kendisine bilgi vermiştim” dedi. Fenerbahçe’nin kupayı uzun süredir kazanamadığını hatırlatan Jesus, şunları söyledi: “Hem Fenerbahçe tarihinde hem benim kariyerimde önemli oldu bu kupayı kazanmak. Ligde de sondan bir önceki haftaya kadar savaşımızı sürdürdük. Kupayı kazanmamız bizim için önemli. Buradan başkanımıza teşekkür etmek istiyorum, Türkiye’ye gelip çalışma fırsatını bana sunduğu için ve kendisi her zaman hem bana hem aileme çok sevgi dolu yaklaştığı için. Taraftarlarımıza da aynı şekilde teşekkür etmek istiyorum. Her maçta bana sevgi gösterdiler. Bu şekilde konuşuyorum çünkü bu bir veda.”

Fenerbahçe Arda Güler'e sözünü tuttuFenerbahçe Arda Güler’e sözünü tuttu

“Henüz geleceğimle ilgili karar vermedim”

Jesus, maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede, görevden ayrılma kararını bir süre önce aldığını belirterek şöyle konuştu: “Burada çalışmayı istemiyorum veya sevmiyorum gibi bir durum değil. Tam tersi, ben burada olmaktan çok keyif aldım, belirtmiş olduğum gibi Türk halkı çok sevgi dolu bir halk. Ama ben bu şekilde karar verdim. Şimdi Portekiz’e gideceğim. Henüz geleceğimle ilgili bir karar vermedim, beklemek istiyorum. Hayallerimden birini gerçekleştirebilecek miyim, bunu göreceğim. Bunun için şu anda bekleyeceğim.”

Süper Kupa'da dev final, Adana Demirspor Avrupa'daSüper Kupa’da dev final, Adana Demirspor Avrupa’da

Bu sezon alışık olmadığı 3 durumun yaşandığını belirten Jesus, “Bir sezon içerisinde 3 hazırlık dönemi geçirmiş olduk. Bir sene başı, yazın geçirmiş olduğumuz hazırlık dönemi. Bir Dünya Kupası nedeniyle lige verilen arada geçirmiş olduğumuz hazırlık dönemi. Bir de ülkede yaşanan üzücü deprem nedeniyle lige verilen ara. Bu kadar aranın olması, bu kadar şeyin olması çok fazla şeyi değiştirdi tabii ki. Aynı zamanda daha önce de belirtmiş olduğum gibi ligin sportif gerçekliğini de etkiledi bu. Çünkü pek çok maç sahada oynanmadan kazanıldı. Yaptığım şeylere baktığım zaman bir şeyleri farklı yapar mıydım diye düşündüğümde evet belki birkaç şeyi farklı yapabilirdim ama yaptığım çoğu şeyin yine aynısını yapardım diye düşünüyorum. Ama hiçbirimiz mükemmel değiliz. Ben de değilim” dedi.

İsmail Yüksek: Sözlerim yanlış anlaşıldı

Fenerbahçeli İsmail Yüksek, zor bir sezon geçirdiklerini belirtirken “Geçen hafta sözlerim yanlış anlaşıldı. Ben milli takımdaki, takım arkadaşlarımın sağladıkları başarıyı yanlış bir şekilde söyleyen bir insan değilim. Asla hiçbir zamanda kötü niyetle olmadım. Sözlerim yanlış anlaşıldı, üzgünüm bu durumdan dolayı. Bugün de kazandığımız için çok mutluyuz. Başakşehir’i de tebrik ediyorum” dedi. Diğer futbolcuların açıklamaları şöyle…

Serdar Aziz: “Ana hedefimiz ligi kazanmaktı. Sonuna kadar mücadele ettik. Zaman zaman iyi oynadık zaman zaman kötü oynadık. Nitekim şampiyon Galatasaray oldu. Üzgünüz.

Arda Güler: “Çok şükür benim kariyerimdeki ilk kupam. Uzun zamandır kupa kazanamıyorduk, bugün bunu sonlandırdığımız için çok mutluyuz. İnşallah Fenerbahçe kupalar kazanmaya alışkın, şimdi devamı da gelecek. Taraftarları çok seviyorum.

İrfancan Eğribayat ilk sezonunda kupa kazandığı için mutlu olduğunu söyledi.

İrfan Can Eğribayat: Bizim ilk hedefimiz ligdi ama olmadı. Son ana kadar mücadele ettik. Taraftarlarımıza armağan olsun. İlk kupamı kazandım ben de. İlk senemde Fenerbahçe ile kupa kazanmak benim için çok mutluluk verici. Bu kupa belki de önümüzdeki yıllarda alacağımız kupaların önünü açacaktır. Herkese çok teşekkür ederim.

Serdar Dursun: Çok stresli ve uzun bir sene oldu. Çok iyi başlamıştık sezona. Sonra git geller oldu. Son haftaya kadar getirmek istedik. Uzun zamandan beri şampiyon olamıyorduk. Ne yazık ki ligde 2. olduk, taraftarımıza az da olsa kupa sözümüz vardı sezon başlamadan. Sözümüzü tuttuk Türkiye Kupası ile. 13 Haziran’da başlamıştık. 360 gün olmuş.

İrfan Can Kahveci: İyisiyle kötüsüyle bir sezonu bitirdik. Kupayla bitirdiğimiz için mutluyuz. Bu kupa gelecek Süper Kupa’nın hem de Süper Lig ve Türkiye Kupası’nın başlangıcı olur.

Mert Hakan Yandaş: Taraftara yaşattığımız mutsuzluklarla bitti sezon. Bizim de canımız yandı. Biz de çok üzüldük. Bugün bunu telafi etmek istedik. Mükemmel top oynadık. Takım arkadaşlarımızı, başkanımızı ve yöneticilerimizi tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonra Süper Kupa ile başlayan, lig ile devam eden bir serüvenimiz olur. Üzdüğümüz herkesten tekrar özür dileriz.

Emre Belözoğlu, Fenerbahçe’nin kupayı kazanmayı hak ettiğini söyledi.

Emre Belözoğlu: Hedefim Avrupa’da teknik direktörlük yapmak

Maç sonu açıklama yapan Emre Belözoğlu, “Fenerbahçe çok güçlü bir takım. Merkezde 2 tane top kaptırdık ve golü yedik ki Fenerbahçe bu anlamda çok iyi takım. Çalıştığımız konulardı ama bugün futbol bazen böyle karşınıza çıkabiliyor. Sorumlular oyuncu üzerinden değerlendirilmemeli. 55 tane maç oynadılar, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ben takımım ve kendi adıma üzgünüm. Ama yapacak bir şey yok” dedi.

Arkadaşları sahada onlar düğünde oynadı!Arkadaşları sahada onlar düğünde oynadı!

Belözoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Fenerbahçe’yi tebrik ederim. 55 maç, deprem, Dünya Kupası… Benim oyuncu grubum yoruldu. Son maçlarda bunu toparlamıştık ama finalde de gördük ki daha 35. saniyede bu hatayı yapabiliyorsak bu bir yorgunluk ve kırılganlık işaretidir. Benim Başakşehir ile bildiğim kadarıyla sözleşme imzalarken hiç bakmadım ne kadar. Bir sene daha sözleşmem var diye biliyorum. Ben buradayım. Başkan Göksel Gümüşdağ ile gerçekten çok yakın bir ilişkim var. Ben başkanla konuşmadan kendimle ilgili hiçbir karar almadım. Ama benim hedefim Allah nasip ederse Avrupa’da teknik direktörlük yapmak. Bazı takımların isimleri geçiyor, bunlar tamamen yalan. Bir takımı çalıştırırken bir kulüple görüşecek biri değilim. Bir sene daha sözleşmem var. Başkanla konuşmadan kendimle alakalı karar vermem.”

Fenerbahçeli taraftarlara maç öncesi biber gazı sıkıldı.

Fenerbahçe taraftarları hastanelik oldu

Fenerbahçe taraftarları finalin oynanacağı Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın maraton tribününe girerken arbede yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri tribün girişindeki kargaşaya biber gazıyla müdahale etti. Olayda gazdan etkilenen bazı taraftarlar ambulansla hastaneye kaldırıldı. Final öncesi stat civarında toplanıp tezahürat yapan Göztepe taraftarlarını da emniyet güçleri uzaklaştırdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.