A Milli Takım Almanya’da sahne alıyor: Rakip Gürcistan

Türkiye A Milli Futbol Takımı Avrupa Şampiyonası F Grubu'nda ilk maçına bu akşam çıkacak. Milliler Gürcistan'la karşılaşacak, maçın başlama saati 19.00.

Spor 18 Haziran 2024
A Milli Takım, Gürcistan maçına hazır.

Türkiye, Gürcistan’ı yenerek turnuvaya galibiyetle başlamayı hedefliyor. Grubun diğer maçında ise Portekiz ile Çekya karşı karşıya gelecek. Leipzig’de oynanacak mücadele TSİ 22.00’de başlayacak.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki karşılaşmada Arjantinli hakem Facundo Tello düdük çalacak. Tello’un yardımcılıklarını aynı ülkeden Gabriel Chade ve Ezequiel Brailovsky yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi Litvanya Futbol Federasyonundan Donatas Rumsas olacak. Karşılaşmada İspanyol Alejandro Hernandez VAR görevini üstlenecek.

A Milli Takım’da tedavisi süren İrfan Can Kahveci bu maçta forma giyemeyecek. İsmail Yüksek’in durumu ise maç günü netlik kazanacak.

İngiltere keyif vermedi ama üç puanı almasını bildiİngiltere keyif vermedi ama üç puanı almasını bildi

Gürcistan’la altıncı randevu

Milliler Gürcistan ile 6. kez karşı karşıya gelecek. Türkiye ikisi resmi, üçü özel geride kalan 5 maçtan 3 galibiyet, birer beraberlik ve yenilgiyle ayrıldı. Ay-yıldızlı ekip bu maçlarda rakibine 12 gol attı, kalesinde 5 gol gördü. Son maçlarını 24 Mayıs 2012’de Salzburg’da oynayan iki ekip 12 yıl sonra yeniden karşılaşacak. Türkiye, Gürcistan ile ilk maçını 21 Ağustos 2002 tarihinde Trabzon’da yaptı. Milli takım Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki özel karşılaşmayı 3-0 kazandı.

Ay-yıldızlı ekip 18. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’ndeki ilk sınavında da rakibini yine Trabzon’da ağırladı. 4 Eylül 2004 tarihinde Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki karşılaşmada Fatih Tekke’nin golüyle 1-0 öne geçen milliler Asatiani’nin golüne engel olamadı ve maç 1-1 berabere bitti. 18. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde 30 Mart 2005’te Tiflis’te yapılan rövanş maçından ise Türkiye 5-2 galip ayrıldı. Ay-yıldızlı ekibin bu maçtaki gollerini Tolga Seyhan, Fatih Tekke (2), Koray Avcı ve Tuncay Şanlı attı. İki ülke milli takımlarının 7 Şubat 2007’de Tiflis’teki oynadığı özel maçı Gürcistan 1-0 kazandı. Türkiye ile Gürcistan arasında 24 Mayıs 2012’de oynanan hazırlık maçından ise milli takım Hamit Altıntop, Nuri Şahin ve Selçuk İnan’ın golleriyle 3-1 galip ayrıldı.

Eriksen masalına Janza engeli: Danimarka ve Slovenya yenişemediEriksen masalına Janza engeli: Danimarka ve Slovenya yenişemedi

Toplam 627. maç

A Milli Futbol Takımı tarihindeki 627’nci müsabakaya çıkacak. Türkiye,101 yıllık tarihinde 341’i resmi, 285’i özel 626 maç oynayıp biri hükmen 242 galibiyet, 148 beraberlik, 236 yenilgi yaşadı. Ay-yıldızlılar 270’i deplasmanda, 272’si Türkiye’de, 84’ü tarafsız sahada çıktığı maçlarda, üçü hükmen galibiyet sonucunda 853 gol attı, kalesinde 897 gol gördü. Bugüne kadar 91 farklı ülke takımıyla mücadele eden milli takım 626 karşılaşmanın 542’sini Avrupa, 34’ünü Asya, 24’ünü Afrika, 23’ünü Amerika, 3’ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı.

2024’te galibiyet yok

Türkiye İtalyan teknik adam Vincenzo Montella yönetiminde 9’uncu sınavını Gürcistan karşısında verecek. Montella’nın kulübede yer aldığı ilk 3 karşılaşmayı kazanan Türkiye sonrasında oynadığı 5 maçta galibiyet elde edemedi. Bu maçlarda 11 gol atan milliler kalesinde 12 gol gördü. A Milli Futbol Takımı 2024 yılındaki 5’inci maçına Gürcistan karşısında çıkacak. Milliler bu yıl oynadığı tamamı hazırlık olan 4 karşılaşmayı kazanamadı. Ay-yıldızlı ekip bu yıl ilk karşılaşmasını 22 Mart’ta deplasmanda Macaristan ile oynadı. Ev sahibi takım Dominik Szoboszlai’nin penaltıdan attığı golle karşılaşmayı 1-0 kazandı. Milli takım yılın ikinci maçında deplasmanda Avusturya’ya 6-1 mağlup oldu. Türkiye 2024’te üçüncü karşılaşmasında deplasmanda İtalya ile 0-0 berabere kaldı. A Milli Futbol Takımı dördüncü maçında ise deplasmanda Polonya’ya 2-1 yenildi.

Türkiye Kupası ve Süper Kupa sil baştan: TFF'den yeni formatTürkiye Kupası ve Süper Kupa sil baştan: TFF’den yeni format

2021’in izlerini silmek için

EURO 2020’de mücadele eden milli takım pandemi nedeniyle bir yıl ertelemeli düzenlenen turnuvada çok kötü sonuç almıştı. Milliler sırasıyla İtalya, Galler ve İsviçre’ye mağlup olarak grubu son sırada tamamlamış ve sıfır çekmişti. Tek gol İrfan Can Kahveci’nin ayağından gelmişti. Milliler bu kez en azından grup aşamasını geride bırakmak ve son 16’da yer almak istiyor.

12 futbolcunun ilk turnuva heyecanı

Türkiye’nin kadrosunda 26 futbolcu yer alıyor. Bu futbolculardan 12’si ilk kez milli takımın Avrupa Şampiyonası kadrosuna alındı.

Kariyerinin başında olan Arda Güler (19), Kenan Yıldız (19), Semih Kılıçsoy (18), Ahmetcan Kaplan (21) ve Bertuğ Yıldırım (21) genç yaşlarında şampiyonada boy gösterme fırsatı yakaladı. Ferdi Kadıoğlu (24), Salih Özcan (26), İsmail Yüksek (25), Barış Alper Yılmaz (24) ve Yunus Akgün (23) de ilk kez bu turnuvada oynama şansı elde etti. Ay-yıldızlılarda 29 yaşındaki Abdülkerim Bardakcı ile 30 yaşındaki Samet Akaydın da kariyerinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda forma giyme fırsatına sahip oldu.

TFF’den maça gideceklere uyarı

Karşılaşma Dortmund şehrindeki Signal Iduna Park’ta oynanacak. Karşılaşma için stadyuma gidecek Türk taraftarlara federasyondan uyulması gereken kurallar duyurusu yayınlandı. 

İşte stadyumda izin verilmeyenler.

Tertip edilecek yürüyüşle alakalı “KampStrabe’den başlayarak Dortmund BVB Stadyumu’na kadar devam edecek olan taraftar yürüyüşümüze tüm taraftarlarımız davetlidir. Taraftar yürüyüşümüz, yerel saatle 12.00 – 13.00 arası DJ performansı, 13.00 itibarıyla DJ performansı eşliğinde yürüyüş başlangıcı ve 15.00 – 15.30 arası stadyuma varış şeklinde planlanmıştır” bilgisi paylaşıldı.

Maç öncesi etkinlikler organize edildi.

Vincenzo Montella: Tek amacımız kazanmak

Gürcistan maçı öncesi A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella basın toplantısına katıldı ve Gürcistan’a saygı duyduklarını ancak tek amaçlarının kazanmak olduğunu söyledi. Türk nüfusunun yoğun olduğu Almanya’da sahaya çıkacak olmanın gurur verici olduğunu belirten Montella, “Türk taraftarların yoğunlukta olması önemli bir sorumluluk. Onların karşısında oynamak gurur verici. Bayrağımızı da gururlandırmamız gereken bir maç. Önceki maçlarımıza baktığınızda belli bir sürede Türkiye’de yaşamış bir insan olarak söylüyorum, kararlılık çok önemli. Oyuncuların başından sonuna kadar mücadele etmesi çok önemli. Tek amacımız kazanmak, iyi oynamak. Yarın akşam da iyi oynayıp, kazanmak istiyoruz. Çok zor bir takım. Fiziksel oynayabilen bir takım. Yarın ki maçta da bunu göstermek isteyecekler. Bizim için kolay bir maç olmayacak. Sabırlı olmamız lazım. Dengemizi kaybetmemeliyiz ve sürekli organize halde kalmalıyız. Gürcistan Milli Takımı’na saygım sonsuz” dedi.

İtalyan teknik adam aday kadro seçimi hakkında, “Bu süreçte bazı oyuncuları dışarıda bırakmak durumunda kaldım. İngiltere’nin Jack Grealish örneği vermiştim. Bazı oyuncular burada olabilir, bazı oyuncular da olmayabilir. Bunun sebebi stratejidir. Oyunun felsefesidir. Bildiğiniz gibi grup aşamasında da buraya gelerek emek vermiş oyuncuları ödüllendirmek istedim. Bazen bazı oyuncuların milli takımda oynaması uzun süre alabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Montella, “Kadro derinliğiniz turnuva için yeterli mi?” sorusuna, “Bizi üzen ve talihsiz sakatlıklar yaşadık. Bizi etkiledi. Futbolda olacak şeyler. Elimizde Ferdi ve Zeki gibi iki önemli güçlü bek oyuncumuz var. İkisi de oynamaya hazır hale geldi ancak bu iki oyuncuyu aynı anda riske etmek istemiyorum” yanıtını verdi.

Salih Özcan: Çok özel bir maç olacak

Borussia Dortmund’un stadında düzenlenen basın toplantısında Montella’ya Dormund forması giyen milli futbolcu Salih Özcan eşlik etti. Gürcistan maçının çok önemli olduğuna vurgu yapan Salih, “Bizim için çok özel bir maç olacak, iyi başlamak istiyoruz, Gürcistan karşılaşmasının zor olacağını düşünüyorum, ilk 10-15 dakika disiplinli oynamalı ve basit hatalar yapmamalıyız. Kendi planımızı uygularsak büyük ihtimalle maçı alırız. Konsantre olmamız gerek, ilk maç bizim için çok önemli, iyi başlamamız gerek. Kalitemiz var, takım olarak maça bu bilinçle başlayacağız” dedi.

Almanya’da çok sayıda Türk olmasının avantaj olduğunu aktaran Salih, “Bizim için gerçekten büyük bir avantaj bu kadar Türk’ün Dortmund’da yaşaması. Ev sahibi gibi olacağımızı düşünüyorum, bu atmosferi kendimiz için kullanmamız ve sahada göstermemiz gerek. Taraftarı arkamıza almamız gerek.” diye konuştu.
Milli futbolcu, “Türkiye’ye iki bayram yaşatabilir misiniz?” sorusunu, “Güzel bir hediye olur. Benim için çok özel maç olacak. Stadı tanıyorum, inşallah herkes kırmızı-beyaz giyinir. Şimdiden söyleyeyim inşallah kulüp takımı formalarını evde bırakır ve yalnızca ay-yıldızlı formayı giyerler. Signal Iduna Park’ı inşallah kırmızı-beyaz yaparız. İnşallah turnuvaya güzel başlarız” değerlendirmesinde bulundu.
Salih, Türk Milli Takımı tercihi hakkında gelen bir soruyu ise, “Almanya’da genç takımlarda 21 Yaş Altı’nda çok iyi zaman geçirdim ama Türk Milli Takımı’nı seçmeye karar verdim, bu benim için çok önemli bir karardı. Kendimi Alman’dan çok Türk olarak hissediyorum. Almanya’da doğup büyüdüm ama kendimi daha fazla Türk olarak hissediyorum. Türk Milli Takımı’nı seçtim bu nedenle çok mutluyum” şeklinde yanıtladı.

Willy Sagnol: Bizim için çok zorlu bir mücadele olacak

Karşılaşma öncesi Gürcistan teknik direktörü Willy Sagnol de basın toplantısında konuştu. Play-off’ları geçerek Avrupa Şampiyonası’na katılmalarının tüm Gürcistan’a büyük sevinç yaşattığını belirten Fransız, “Play-off oynadığımız maçtan sonra bazı oyuncular için günlük hayatlarına dönmek zor olmuştu çünkü sanki bir rüyanın içinde gibiydiler. Belirli bir yerden sonra bu rüyanın durması ve tekrar odaklanmanız gerekir. Kamp başladığından bu yana bunu konuştuk, kampın başı benim için biraz zordu ama şimdi oyuncular, bu turnuvaya katılmaya hazırlar, performansları da bunu gösteriyor” dedi.

İlk kez turnuvaya katıldıklarını ve ellerinden gelen tüm mücadeleyi göstereceklerini aktaran Sagnol, şöyle konuştu, “Gürcistan söz konusu olduğunda karşısındaki rakibin güçlü yanlarından çok bahsedebilirsiniz, bu liste çok uzayabilir. İlk maçımız olacak ama onların da ilk maçı olacak. İki takım için de baskı olacak. Gürcü oyuncular bunun için hazır ve kendi adıma da hazır olduğumu söyleyebilirim. Türk Milli Takımı’nın güçlü yanlarından bahsetmek gerekirse uzun süredir bu turnuvaya katılan bir takım, teknik ve taktik olarak çok iyi, çok kaliteli oyunculara sahip. Saha içi ve dışında çok iyi oyuncuları var. Yarın bizim için çok zorlu bir mücadele olacak. Genellikle rakip takımla ilgili yorum yapmak istemem, ben de onların benim takımımla ilgili yorum yapmasını çok istemem. Bir şey söylemem gerekirse Almanya’da oynadığı zamanlardan bu yana Hakan Çalhanoğlu’nun büyük bir hayranı olduğumu söyleyebilirim” dedi.

Sagnol, Gürcistan Milli Takımı’nın yıldız oyuncusu Khvicha Kvaratskhelia hakkında gelen sorulara ise şu yanıtı verdi:
“Khvicha’yı milli takımda farklı bir şekilde kullandık, Napoli’nin aksine. İki takım birbirinden farklı. İkinci santrfor olarak mı sol açık mı sorusuna gelirsek, bununla ilgili farklı deneyimlerimiz oldu. İki pozisyonda da çok rahat oynayabilmesi bize büyük şans veriyor. Khvicha’nın geleceğiyle ilgili sorular soruyorsunuz, durumu biraz özel bir durum. Motivasyonu çok yüksek bir oyuncu. Benim için en önemlisi bu. Dışarıda konuşulanlardan etkilenmemesi çok önemli. Her şeyin doğru bir zamanı var, o zaman gelince geleceğiniz şekillenir. Çok iyi bir şampiyona geçirirseniz şansınız da artar”

EURO 2024'te ilk sürpriz Halil Umut Meler'in yönettiği maçta geldi: Slovakya, Belçika'yı devirdiEURO 2024’te ilk sürpriz Halil Umut Meler’in yönettiği maçta geldi: Slovakya, Belçika’yı devirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.