Abiler bitti sıra gençlerde… Gelsin Avrupa Şampiyonası

Arda Güler, Kenan Yıldız, Semih Kılıçsoy ve Can Uzun'u A Milli Takım’a ihraç eden Türkiye U19 Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası'na Fransa maçıyla başlıyor. İşte takım ve turnuva hakkında ayrıntılar...

16 Temmuz 2024
U19 Milli Takım futbolcuları zorlu rakiplerin arasından sıyrılmak istiyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nın sona ermesinin ardından gözler bu kez gençlerin yaşlı kıtanın en iyisi olabilmek için mücadele vereceği UEFA Avrupa U19 Şampiyonası’na çevrildi. 15 Temmuz’da start alan turnuvada sekiz takım dörderli iki grupta mücadele ediyor. Kuzey İrlanda’nın ev sahibi olduğu UEFA Avrupa U19 Şampiyonası’nda gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar yarı finale yükselecek. Bu dört ekip aynı zamanda 2025’te Şili’de düzenlenecek FIFA U20 Dünya Kupası’na katılma hakkını elde edecek. Grup üçüncülerinin oynayacağı play-off karşılaşmasını kazanan ülke de Şili biletini alacak.
2024 UEFA Avrupa U19 Şampiyonası grupları şöyle…

A Grubu: Kuzey İrlanda, Norveç, İtalya, Ukrayna

B Grubu: Türkiye, Danimarka, Fransa, İspanya

Son dönemde gençler düzeyindeki şampiyonaların finallerinde fazla yer bulamayan Türkiye, 2024 UEFA Avrupa U19 Şampiyonası’nda B Grubu’nda yer alıyor. U19 Millî Takımımızın oynayacağı maçlar TRT’den yayınlanacak.

Arda Güler zirvede... Cristiano Ronaldo'yu ve Kylian Mbappe'yi solladıArda Güler zirvede… Cristiano Ronaldo’yu ve Kylian Mbappe’yi solladı

Türkiye’nin maç programı

16 Temmuz / 21:00: Fransa – Türkiye
19 Temmuz / 21:00: İspanya – Türkiye
22 Temmuz / 21:00 Türkiye – Danimarka

U19 Milli Takımı’nın kadrosu hayli uzun zamandır bir arada oynayan futbolculardan oluşuyor. Takımın bazı oyuncuları Avrupa U17 Şampiyonası’nda da finallerde mücadele etti ve deneyim kazandı. Ekibin önemli parçaları ise bugün çok farklı noktalara geldi.

U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başar, hedeflerinin Dünya Kupası vizesi almak olduğunu söylüyor.

Yaşları bu şampiyonada oynamaya tutan Arda Güler, Kenan Yıldız, Semih Kılıçsoy ve Can Uzun artık A Milli Takım’ın futbolcuları. U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başar A Milli Takım’a gönderdikleri oyuncularla guru duyduklarını belirtiyor. Bu turnuvada ise ilk hedefin U20 Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etmek olduğunu ifade ediyor.

Milli takım oyuncuları toplu halde…

Türkiye’nin kadrosu

Kaleciler: Mert Furkan Bayram (Altınordu), Deniz Ertaş (Konyaspor)

Defans: Hasan Berat Kayalı (Altınordu), Ali Turap Bülbül (Galatasaray A.Ş.), Haluk Mustafa Tan (Samsunspor A.Ş.), Berkay Yılmaz (SC Freiburg), Efe Sarıkaya (Grenoble Foot 38), Yiğit Fidan (Bursaspor), Muhammed Eren Arıkan (Mondihome Kayserispor), Emirhan Başyiğit (Beyoğlu Yeni Çarşı Spor Faaliyetleri A.Ş.)

Orta Saha: Diren Dağdeviren (TSG 1899 Hoffenheim), Baran Ali Gezek (Mondihome Kayserispor), Emre Uzun (Antalyaspor A.Ş.), Fahri Kerem Ay (Beşiktaş A.Ş.), Emir Bars (PSV Eindhoven), Yusuf Sertkaya (Bodrum FK), İsak Vural (Frosinone Calcio)

Forvet: Halil Özdemir (Jong KV Mechelen), Engin Poyraz Efe Yıldırım (Trabzonspor A.Ş.), Emirhan Demircan (FC Bayern München)

Teknik Direktör: Soykan Başar

Ferdi Kadıoğlu ve Barış Alper Yılmaz listede! Euro 2024'te değerini arttıran 10 futbolcuFerdi Kadıoğlu ve Barış Alper Yılmaz listede! Euro 2024’te değerini arttıran 10 futbolcu

UEFA Avrupa U19 Şampiyonası’nın kökeni 1948-1954 arasında FIFA tarafından düzenlenen Gençlik Turnuvası’na dayanıyor. 1955-1980 arası organize edilen UEFA Gençlik Turnuvası ve 1981-2001 arası oynanan UEFA U18 Avrupa Şampiyonası’nın ardından turnuva bugünkü formatına kavuştu ve UEFA U19 Avrupa Şampiyonası adını aldı. 1948’den bugüne uzanan süreç değerlendirildiğinde en başarılı ülke 11 şampiyonluk yaşayan İngiltere. UEFA Avrupa U19 Şampiyonası döneminin en iyi performans gösteren takımıysa sekiz kez mutlu sona ulaşan İspanya.

1992 yılında Almanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda, finalde Portekiz’i 2-1 yenerek mutlu sona ulaşan Genç Milli Takım. Ay-yıldızlı ekibin teknik direktörü Serpil Hamdi Tüzün. Soldan sağa ayaktakiler: Yetkin Akman (Trabzonspor), Yakup Can (Trabzonspor), Mustafa Kocabey (Galatasaray), Sinan Demircioğlu (Beşiktaş), Oktay Derelioğlu (Karagümrük), İlhami Arslan (Hatayspor). Oturanlar: Aygün Taşkıran (Manisaspor), Turan İlciktay (B.Münih), Hayati Köse (Boluspor), Bülent Tarık Kapıcı (Beşiktaş), Okan Buruk (Galatasaray).

Türkiye şampiyonanın FIFA çatısı altında oynandığı dönemde ve Avrupa Gençlik Turnuvası zamanında birer kez üçüncü aldı. En büyük başarı ise UEFA U18 Avrupa Şampiyonası olarak düzenlenen organizasyonda 1992’de finalde Portekiz’i yenerek kazanılan şampiyonluk oldu. Serpil Hamdi Tüzün’ün çalıştırdığı takımın yıldızları arasında Okan Buruk, Oktay Derelioğlu ve Emre Aşık’da vardı. Türkiye 1993’te ise finalde İngiltere’ye kaybetti. Ülkemizin UEFA Avrupa U19 Şampiyonası döneminde elde ettiği en büyük başarı ise 2004’teki ikincilik. O sene finalde İspanya’ya mağlup olan Türkiye’nin kadrosundaki yıldız kramponlar ise Selçuk İnan, Burak Yılmaz ve Olcan Adın. UEFA Avrupa U19 Şampiyonası tarihinde iz bırakan oyuncular arasında Fernando Torres, Gerard Deulofeu ve Aleksandar Mitrović, Marco Assensio, Mason Mount da var.

Birçok yıldız ismini bu turnuvada duyurdu

Yıl Şampiyon En değerli oyuncu
2002 İspanya Fernando Torres (İspanya)
2003 İtalya Alberto Aquilani (İtalya)
2004 İspanya Juanfran (İspanya)
2005
Fransa
Abdoulaye Balde (Fransa)
2006
 İspanya

Alberto Bueno (İspanya)

2007
İspanya
Sotiris Ninis (Yunanistan)
2008
Almanya
Lars ve Sven Bender (Almanya)
2009 Ukrayna Kyrylo Petrov (Ukrayna)
2010 Fransa Gael Kakuta (Fransa)
2011 İspanya Alex Fernandez (İspanya)
2012  İspanya Gerard Deulofeu (İspanya)
2013 Sırbistan Aleksandar Mitrovic (Sırbistan)
2014 Almanya Davie Selke (Almanya)
2015 İspanya Marco Asensio (İspanya)
2016 Fransa Jean-Kevin Augustin (Fransa)
2017  İngiltere Mason Mount (İngiltere)
2018 Portekiz
2019 İspanya
2022 İngiltere
2023 İtalya Luis Hasa (İtalya)

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.