Adana Demirspor Avrupa’da direkten döndü

Tarihinde ilk Avrupa kupalarında mücadele eden Adana Demirspor, Genk'i 1-0 yenerek maçı penaltılara taşıdı. Penaltılarda Belhanda'nın direkten dönen vuruşuyla Mavi Şimşekler Avrupa'ya veda etti.

Spor 1 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Adana Demirspor, tarihinde bir ilke imza atmak ve Türk futbolunu üst basamaklara taşıyacak ülke puanlarına katkı yapmak adına sahaya çıktı. Konferans Ligi 2. eleme turunda Cluj’u 2-1 ve 1-1, Osijek’i 5-1 ve 2-3’lük skorlarla eleyen Adana ekibi, play-off turunda da Genk’le eşleşti. İlk maçta 2-1 yenildiği eşleşmenin rövanşına çıkan Adana için maçın önemini Başkan Murat Sancak karşılaşma öncesi açıklamalarında dile getiriyor ve “Kulüp tarihinin en önemli maçına çıkacağız” diyordu. Öyle ki Adana turu geçecek sonucu alması halinde tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında grup aşamasına kalacak ve Türk futbolunun 4 takımla Avrupa’da yer almasını sağlayacaktı.

Karşılaşma olağanüstü bir atmosferde başladı. Bu atmosferin etkisiyle oyuna hızlı başlayan Adana Demirspor 11. dakikada Yusuf Sarı’nın ortasında savunmanın ters vuruşuyla gole yaklaştı. Adana 17’de Cherif N’diaye ile ağları buldu ancak ofsayt nedeniyle gol VAR’a takıldı. Adana’da Yusuf Sarı’nın etkili oyunu devre boyunca sürdü ve oyuncu, Akdeniz ekibinin girdiği pozisyonlarda genel olarak başrolde yer aldı. 45+8. dakikada Adana penaltı kazandı ve vuruşta hata yapmayan Cherif Ndiaye daha üstün oynanan devrenin önde kapatılmasını sağladı.

Fenerbahçe firesiz devam! Merhaba KonferansFenerbahçe firesiz devam! Merhaba Konferans

İkinci yarıda gole daha çok ihtiyacı olan Genk ilk yarının aksine daha baskılı bir oyun oynamaya çalıştı. Adana’da sakatlıktan dönen kaleci Ertaç Özbir, şanssız bir biçimde sakatlık yaşadı ve 60’ta yerini Karacic’e bıraktı. Bu andan itibaren Genk’in baskısı artmaya Adana’nın temposu düşmeye başladı. 66’da konuk ekip penaltı kazandı. Hakem VAR incelemesi ardından kararından döndü. Sağlı sollu ataklarla Adana’yı sahasına hapseden Genk özellikle 11 dakikalık duraklama bölümünde iyice etkili oldu. Tolu’nun yaptığı kafa vuruşu direkten döndü. Adana kalesini gole kapamayı başardı ve maç uzatmalara gitti.

Uzatma devresinde iki takım da hem yüksek sıcaklığın hem de sezon başı olmasının etkisiyle son derece zorlandı. Karacic, Genk hücumuna karşı devleştiği anlarla dikkat çekti. 120 dakikanın sonunda iki takım da skoru değiştiremedi ve karşılaşma penaltılara gitti. İlk penaltıyı Mbaye Niang gole çevirdi. Heymen Genk için eşitliği sağladı. Stambouli tecrübesiyle hata yapmadı ve Adana 2-1 öne geçti. Baah Genk’te durumu 2-2 yaptı. Adana’da Belhanda 3. penaltıyı kaçırdı. El Hadj Genk’i 3-2 öne geçirdi. Yusuf Sarı durumu 3-3 yaptı. Genk tarafı 4. penaltıda da hata yapmadı ve 4-3 öne geçti. Akintola 5. penaltıda hata yapmadı ve durum 4-4 oldu. Tolu Genk lehine maçı bitirmek için topun başına geçti. 99 numaralı oyuncu hata yapmadı Konferans Ligi’nde grup aşamasına giden taraf Belçika ekibi Genk oldu. Penaltı atışlarında hata yapan Belhanda, maç sonunda gözyaşlarına hakim olamayarak sahadan ayrıldı.

İşte Galatasaray’ın Devler Ligi grubuİşte Galatasaray’ın Devler Ligi grubu

Maçın ardından eşleşmeyi değerlendiren Başkan Murat Sancak “Çok üzücü ama yapacak bir şey yok. Oynanan sürelere baktığınızda devreler 57-58 dakika oynandı. Genk yabana atılacak bir takım değil. Futbol böyle bir oyun. Belhanda ikinci uzatmanın sonunda atsa bitirecektik işi. Penaltıda bari kaleciye çarp da gir, girmiyor!” dedi.

Taraftarı da öven Sancak “Taraftar 120 dakika susmadı. Bize bir tecrübe oldu bu, inşallah önümüzdeki yıl Avrupa kupalarına katılıp daha iyisini yapabiliriz. Oynadığımız takımlara bakın; Cluj, Osijek, Genk hepsi ülkelerinin ikincisi. Hedefimiz her zaman olduğu gibi Avrupa kupalarına katılmak olacak bu sezon da…” açıklamasında bulundu.

Görkemli kaybetmekGörkemli kaybetmek

Sancak Genk’ten de övgüyle bahsederek “Oyuncularda hırs vardı, inanç vardı, istediler ama olmadı. Bizim hedefimiz yine ilk 5 olacak. Genk’i de tebrik ediyorum, bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri var. Sonradan oyuna giren 19 numaralı oyuncuya 30 milyon euro teklif gelmiş, 50 milyon euro bekliyorlarmış, başkanları ile sohbet ettik. Bizim takımın değeri o kadar zaten.” dedi.

Teknik direktör Patrick Kluivert ise “Maçı domine eden taraf bizdik. İyi oynadığımız bir maçtı. Penaltılar biraz şans işi, deneyimlerime göre söylüyorum. İşin neticesinde kaybettik ama oyuncularımla gurur duyuyorum.” açıklamasında bulundu. Belhanda’nın penaltıyı kaçırmasıyla alakalı olarak da “Belhanda bizim en önemli oyuncularımızdan biri ama o da bir insan. Herkes penaltı kaçırabilir. Bu anlarda kaçırdığınızda daha üzücü olabiliyor ancak onun ne kadar üzgün olduğunu hepimiz biliyoruz.” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.