AEK’nın yüzüncü yıl laneti: En özel yıl rakiplere yaradı

Yunanistan Ligi ekiplerinden AEK, bu sezon 100. yılını kutladı. Görkemli geçmesi beklenen sezon AEK dışında bütün ezeli rakiplerinin ihtişamlı zaferleriyle sonuçlandı.

Spor 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
AEK büyük hayal kırıklığına uğradı.

Yunanistan Ligi bu sezon fazlasıyla çekişmeli bir mücadeleye sahne oldu. Dört takım şampiyonluk için yarıştı. Söz konusu dört takım çeşitli farklı organizasyonlarda da yarışmacı oldu. Bunların arasında Panathinaikos yerel kupa için sona kadar gitti. Olympiakos ise Avrupa’da Atina’da oynanacak Konferans Ligi finali için iddialı oldu. PAOK ise ligde Razvan Lucescu önderliğinde rakipleri karşısında iddialıydı.

1924’te kurulan ve yüzüncü yılını kutlayan AEK da özellikle ligde iddialı bir süreç geçirdi. Şampiyonluk grubuna kalan ekip sondan bir önceki haftaya kadar liderliğini korudu. Fatih Terim’in başında olduğu Panathinaikos’a karşı bitime dört hafta kala kazandıkları maç onları avantajlı konuma getirdi ancak daha sonra adeta kâbus yaşadılar. Mayıs ayı AEK’ya yaramadı.

Lucescu önderliğinde PAOK şampiyon oldu

AEK Şampiyonluk Grubu 8. hafta maçında deplasmanda PAOK’a 3-2 yenilmekten kurtulamadı. 75. dakikada Domagoj Vida’nın golüyle 2-1 öne geçen takım bu üstünlüğü koruyabilse şampiyonluk yolunda dev bir adım atacaktı. Ancak son 10 dakikada Giannis Konstantelias ile Joan Sastre’nin golleri PAOK’a üç puanı getirdi. Söz konusu 10 dakikalık bölüm ligin kırılma anı oldu. Atina ekibi bir sonraki hafta derbi maçta Olympiakos’a da 2-0 yenildi. Deplasmanda aldıkları bu yenilgi onları liderlikten etti. Selanik takımı PAOK son hafta Aris deplasmanında hata yapmayıp 2-1 kazanınca zafere uzandı. 2023 yılında şampiyonluğa uzanan AEK iki kez üst üste şampiyon olup tarihinin 14. şampiyonluğuna uzanma şansını kaybetti. 100. yılında taraftarıyla beraber şampiyonluk sevinci yaşayan takım son iki deplasman virajını dönemeyince hüsrana uğradı.

PAO kupayı müzesine götürdü

Yunanistan Kupası’nda Fatih Terim önderliğinde finale kadar giden Panathinaikos bu aşamada Aris ile karşılaştı. Ligdeki son dört maçında galibiyet alamayan ve sezonu dördüncü sırada bitirerek hüsrana uğrayan ekip Fatih Terim’le yolların ayrılması sonrası göreve gelen Christos Kantis yönetiminde kupa finalini kazandı ve tarihinin 20. Yunanistan Kupası zaferine uzandı. AEK bu turnuvaya daha sonra finalde PAO’ya kaybedecek olan Aris’e penaltılar sonucu kaybederek veda etmişti.

Oly’den tarihi başarı

Hem lig hem kupada hüsrana uğrayan Jose Luis Mendilibar yönetimindeki Olympiakos ise Yunan futbol tarihine geçen bir başarıya imza attı. Oly, Konferans Ligi’nde zorlu eşleşmelerin ardından finalde Fiorentina’yı 116. dakikada Ayoub El Kaabi’nin attığı golle 1-0 mağlup etti ve Yunan futbol tarihinin kulüpler bazında ilk Avrupa kupasını müzesine götürdü. Oly taraftarları bu tarihi başarıyı başta Pire olmak üzere Atina’nın dört bir yanında kutladılar. Çeyrek finalde Fenerbahçe’yi penaltılar sonucu saf dışı bırakan ekip yarı finalde Aston Villa’yı El Kaabi’nin toplam beş gol attığı iki maç sonunda eleyerek yoluna devam etmişti. Finale de net favori olarak çıkmayan takım zorlu rakibini elemeyi başardı ve kupaya uzandı. Hem Yunanistan Ligi’ni hem Yunanistan Kupası’nı tarihte en fazla kazanan takım konumunda bulunan Oly ülkeye ilk Avrupa kupasını getiren takım olma unvanını da kimselere bırakmadı. Üstelik Oly o unvanı AEK’in stadyumunda aldı. Maçlarını Ayasofya Stadyumu’nda oynayan AEK’in evi Konferans Ligi finaline ev sahipliği yaptı. Bu stadyumda Oly 116. dakika golüyle zafere ulaştı ve Yunanistan tarihinin kulüpler bazındaki ilk Avrupa kupasını ülkeye getirdi.

Olympiakos tarihi başarıya imza attı.

AEK’nın eli boş kaldı

2023’te Yunanistan Ligi’ni kazandıktan sonra Şampiyonlar Ligi’nde eleme oynama hakkı elde eden AEK üçüncü turda Dinamo Zagreb’i saf dışı bıraktı ancak play-off’ta Belçika ekibi Antwerp’e elenerek yoluna UEFA Avrupa Ligi gruplarında devam etti. Burada adeta ölüm grubuna düşen ekip ilk haftada Brighton’ı deplasmanda 3-2 yenip ses getirse de daha sonra Ajax, Marsilya ve daha önce yendiği Brighton’a karşı oynadığı beş maçta üç gol atıp dört mağlubiyet ve bir beraberlik alabildi. Avrupa macerası onlar için şubat ayını göremedi. Son 16 turunda başladıkları kupadan da Aris’e karşı penaltılarda elenerek havlu attılar. Ellerinde sadece lig kaldı. Onu da son üç haftaya lider girmelerine rağmen iki deplasman maçını üst üste kaybederek ellerinden kaçırdılar. 100. yılını kutlayan ekip, büyük hedeflerle yola çıkmasına karşın adeta kâbusu yaşadı. Ezeli rakiplerinin tamamının sezonu kupayla tamamladığı, şampiyonluk çekişmesinde hüsran yaşayan PAO ve Oly’nin bile bir şekilde teselli bulabildiği -hatta Oly’nin Avrupa’da tarih yazdığı- sezonda hiçbir başarı elde edemediler. 100. yılları adeta kâbus yıllarına dönüştü ve büyük hüsranla sonuçlandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.