Fenerbahçe’de olaylı kongrede kılıçlar çekildi, Ali Koç ve Aziz Yıldırım altı yıl sonra canlı yayında tartıştı, seçim bugün

Fenerbahçe kongresi olaylı başladı, Divan Başkanı seçimine karşı çıkan Aziz Yıldırım kongreyi terk etti, konuşmasını yazılı duyurdu. Dün gece Ali Koç ve Aziz Yıldırım TV'de karşılıklı tartıştı. Gergin kongrede bugün oylama yapılacak.

Spor 8 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Ali Koç ve Aziz Yıldırım canlı yayında bir araya geldi.

Fenerbahçe Kongresi ulusal gündemin en üst sırasına taşındı. Sebebi, mevcut başkan Ali Koç’un yeniden aday olması, onun karşısına da 2018’de Ali Koç karşısında çok ağır bir yenilgi alan Aziz Yıldırım’ın yeniden Fenerbahçe başkanı olmak istemesi.

Dün sabah başlayan kongre daha ilk anlarında olaylı oldu. Kongre Divan Başkanlığı için iki tarafın farklı adayları vardı ve iki taraf da sabahın erken saatlerinde mümkün olduğunca en çok taraftarını kongrenin yapıldığı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’na getirmek için yarışmıştı. Ancak sabah 10.30 sularında tribüne yayılmış kongre üyeleri arasında el kaldırma usulüyle yapılan Divan Başkanlığı seçimini Ali Koç’un adayı Vefa Küçük’ün kazandığının açıklanması, Aziz Yıldırım’ın kongre kürsüsüne yürümesine ve kürsüye çıkıp konuşmasına neden oldu.

Çok sinirli olduğu gözlenen Yıldırım burada kongreyi terk edeceğini söyleyince pek çok kişi bunu Aziz Yıldırım’ın adaylıktan da çekilmesi olarak algıladı. Ancak Yıldırım birkaç saat sonra kendi ofisinde bir basın toplantısı düzenleyerek adaylığının devam ettiğini söyledi ve kongrede yapmayı düşündüğü konuşmanın metnini dağıttı. (Kongrenin ilk gününe dair dakika dakika gelişmeleri anlattığımız haberimiz burada.)

Buna karşılık Ali Koç kendi konuşmasını kongrede üyelere hitaben yaptı, konuşmasının sonunda da bir yandan Aziz Yıldırım’a birlik çağrısı yaptı, bir yandan da Yıldırım’ı gece TV’de tartışmaya davet etti. Daha önce Koç’un TV’de tartışma önerilerini reddetmiş olan Aziz Yıldırım bu son gece teklifi kabul etti.

Fenerbahçe kongresinde ilk günün galibi Ali KoçFenerbahçe kongresinde ilk günün galibi Ali Koç

Kanallar hesaplaşma için yarıştı

Fenerbahçe’ye 20 yıl başkanlık yapan Aziz Yıldırım yaptığı açıklamada, “Sayın Başkan Ali Koç’u aradım. Kendisinin seçeceği bir ulusal kanalda, baş başa, moderatörsüz bir şekilde kendisiyle konuşabileceğimizi ilettim” dedi. Devamında Ali Koç, Aziz Yıldırım’a dönüş yaptı. İki ismin önce NOW TV’de saat 22:30’da Doğan Şentürk moderatörlüğünde programa çıkacağı söylendi ancak devamında işler değişti. Ciner Medya ve Kasımpaşa SK Başkanı Fatih Saraç’ın devreye girmesiyle ikilinin saat 23:00’te HaberTürk ekranlarında canlı yayına çıkacağı kesinleşti. Buna karşın Aziz Yıldırım’ın programa moderatörsüz çıkma isteği kabul görmedi. Önce Mehmet Akif Ersoy’un programı modare edeceği söylense de devamında Aziz Yıldırım’ın isteğiyle yayını Ciner Medya Spor Yayınları Koordinatör Yardımcısı Ahmet Selim Kul yönetmesi üzerinde anlaşmaya varıldı. İki başkan adayının hesaplaşmasını sadece Habertürk’ün YouTube hesabından 420 bin kişi takip etti.

Fenerbahçe kongresinde ilk günün galibi Ali KoçFenerbahçe kongresinde ilk günün galibi Ali Koç

Tarihi buluşma el sıkışarak başladı

Fenerbahçe’nin iki başkan adayının canlı yayını saatler 23:13’ü gösterirken başladı. Aziz Yıldırım programa, “Başkan gel bir öpüşelim” diyerek başladı. Ali Koç önce “Sonra öpüşürüz” dese de Aziz Yıldırım ayağa kalkıp Koç’un yanına gitti, ikili tokalaşıp öpüştü.

Programda ilk sözü Aziz Yıldırım aldı. Devamında konuşan Ali Koç, “Aziz Bey beni aradı, ‘Ulusal kanalda yayına çıkalım’ dedi. Benim niyetim Fenerbahçe TV’de çıkmaktı. Ne olursa olsun bizim isteğimiz bir ve bütün Fenerbahçe. İkimiz arasındaki kırgınlık ve kızgınlık camiamızın birleşmesine engel oluyor. Ben o sebeple böyle bir programın yapılmasını uzun zamandır istiyordum. Güç birliği yapmalıyız. Birlik olamadığımız için kırılgan bir camiaya dönüştük. Bir seçim yapacağız. Ben başkan olduğum taktirde sayın Yıldırım destek olmak isterse amenna, kendisi seçilirse de ben geçmişi kapatırım. Bizim aramızda bir güven müessesesi inşa etmemiz lazım. Benim görüşme isteme sebebim sayın Yıldırım’ın benim hakkındaki söylemlerine cevap vermektir, camia da seçim arefesinde bilgilensin. Altı senelik dönemim boyunca sayın başkan bir kongre hariç hiç gelmedi. Eleştirilere açığım ama iyiye iyi, kötüye kötü denir” dedi. Araya giren Aziz Yıldırım ise “Altı yıldır iyi olan bir şey yok ki” diyerek araya girdi.

Ali Koç’un “Sadece futboldan bahsetmiyorum, amatör şubeler de var” demesi üzerine Yıldırım’ın cevabı, “O şubeleri ben kurdum, Galatasaray kadın baskette 13’e sıfır öndeyken ben o takımı şampiyon yaptım” oldu. Söz alan Ali Koç, “Kendisine Fenerbahçe’nin kendisiyim diyen birinin son altı yıllık duruşuna, kendinize 10 üzerinden kaç verirsiniz?” sorusuna Yıldırım’ın cevabı “10” oldu, Ali Koç ise “eksi bir” olarak yanıtladı.

‘Dursun Özbek’e her lafı söylemek kolay’

Aziz Yıldırım, Ali Koç’a destek verdiğini iddia ederken “Dursun Özbek sana salladı, ben çıktım ‘Sinek ikili’ dedim” dedi. Rakibinin “Çünkü işin ucunda siz vardınız” demesi üzerine Yıldırım şunları söyledi: “Olsun. İstesem karışmazdım ama o sözü söylemek yürek ister.” Ali Koç, “Dursun Özbek’e karşı her lafı söylemek kolay” diyerek bu sözlere yanıt verdi. Aziz Yıldırım’sa “Orası ayrı” diye konuştu.

Aziz Yıldırım, “Ali, kendi hatalarını gör. 3 Temmuz’da hapis yattım, bir kere gık demedim. Bana ısrarla Türkiye’ye dönme dediler, uçağa binip geldim. Beni yakalayıp içeri atabilirlerdi, yeniden yargılama yaşanıp o süreç devam etti. Mahkemeler 2018’e kadar devam etti. Ben sana 2018’de dedim ki ‘Gel yönetimi birlikte kuralım, mahkemelerim bitince başkanlığı devral’ sen onu da reddettin” dedi. Ali Koç ise, “Başkan siz tutarlı bir insan olsanız ben bunu kabul ederdim” şeklinde yanıtladı.

Ali Koç,  “Siz başkan, ben yöneticiyken altı sene birlikte çalıştık. 2012’de ben ayrıldım. O günden bugüne Fenerbahçe’ye futbolda yaşatılanlara eminim siz de benim kadar isyan ediyorsunuzdur. Benim neden aday olduğumu hatırlıyor musunuz? Ömer Temelli’nin evindeydik, yönetime çağırdınız beni ama gelemeyeceğimi ifade edip reddettim. Beni listeye zorla yazmak istediniz. 2015’te oluyor bu. Sonra ben Londra’ya gittiğimde yeniden yargılama kararının çıktığını öğrendim. O anda bütün sevincim çok hızlı bir şekilde bitti çünkü siz 1907 grubuna hakaret etmişsiniz. Bir kampanya yapıp 650 bin imza toplamışız o dönem. Ben daha uçaktayken bana sormadan ‘Adalet’e Fener Yak’a teşekkür yayınlamışlar, siz de buna çok kızmışsınız” dedi.

Araya giren Ahmet Selim Kul, teşekkürlerde Aziz Yıldırım’ın isminin olmaması sebebiyle Aziz Yıldırım’ın kızdığını hatırlattı. Sözlerine devam eden Koç, “2015’teki seçimlere kadar Aziz Yıldırım’ı iki kez gördüm. Sonra Aziz Bey beni çağırıp ‘Burayı kurda kuşa bırakmayalım’ dedi. Sonra telefon ve mektup trafiği oldu, ben yönetime girmedim. Seçimden hemen önce Ömer Temelli bana mesaj atıp gazetecilere bu yönetim davetini açıklamamı istedi. Seçim günü geldik salona, konuşmalar başlamıştı ve ben de adımı yazdıramamıştım. Sizin masanızdan çıkıp konuşmam için istek geldi. Çıkıp konuştum ben o gün sizlerden gelen talep üzerine. Sonra Aziz Bey rahat kazandı seçimi. Biz Ağustos gibi size gelecektik bir ihtiyaç var mı diye sormaya. Sonra Şampiyonlar Ligi’nden elenince Eylül’de yanınıza geldik, sonra çok tatsız bir buluşma oldu. Siz konuşurken birden şiddetlendiniz ve ben size dedim ki ‘Seçimden önce farklısınız, seçimden sonra farklısınız’ Siz de bana ‘Aynı gemide değiliz’ dediniz. Bunun özünde şu var; siz işinize geliyorsa birini veliaht gösterirsiniz, sonra bende yaptığınız gibi düşman gösterirsiniz. Ben karşımdakinin tutarlı olmasını beklerim, sizin yaşınız ilerledikçe dediklerinin hiç tutmuyor” dedi.

Burhan Karaçam ‘Aziz’ deyince ipler kopmuş

Aziz Yıldırım ise “O buluşmada Burhan Karaçam bana başladı Aziz demeye, gelmiş bana kulüp battı diyor, sinirlendim. Sizin bana teşekkür etmeniz lazım, benden rahatsız olmayın diye altı yıldır stada ve kongrelere gelmedim. Ben geleyim bundan sonra rahat mısın değil misin gör” dedi.

Aziz Yıldırım: Emekli oldum

“Ben emekli oldum, benim artık bir şey yapma, bir şey etme şansım yok” diyen Aziz Yıldırım “Ben gelsem yanına sıkıntı olacak. Başarı olsa kutlamaya geleyim de başarı yok. Ben kongreye gelsem sıkıntı olurdu, kavga çıkardı. Senede bir defa konuşup yol gösterdim sana” diye konuştu.

Ali Koç ise Aziz Yıldırım’ı samimi bulmadığını belirterek, “Nihat Özdemir ‘Dokuz senedir şike yapılmadı’ dedi, neyi kast etti? Siz ne yaptınız?” dedi. Aziz Yıldırım ise “Yanlış yapmıştır, ben dostlarımı korurum” derken Ali Koç’un yanıtı “Konu Fenerbahçe’yse dost falan tanımam” oldu.

Ali Koç: Ligden çekilme demedik

Aziz Yıldırım, “Trabzon’da meşale atıldığı anda maç bitmeliydi. 2 Nisan’da tüm kongreyi topladın. Ligden çekilme falan dedin” dedi. Ali Koç ise “Ligden çekilme falan demedik, çekilme dahil tüm opsiyonlar değerlendirilecek dedik. Ben sizin gibi yapamayacağım şeyleri söylemem, anı kurtarmak için konuşmam” dedi.

Londra’daki baronlar…

Fenerbahçe Başkanı’nın sorusu üzerine Aziz Yıldırım ‘Londra’daki baronlar Ali Koç’u destekliyor’ sözü gündeme geldi. Ali Koç bunların kim olduğunu sorsa da Aziz Yıldırım, “Bunu konuşamayız, sana bir şey olmaz, Koç’sun da ben altında kalırım” dedi. Bunların Fetullahçı olduğunu söyleyen Yıldırım’a Koç’un yanıtı “Neden beni desteklesinler” oldu, Aziz Yıldırım ise “Mesele sen değilsin, benim karşımdasın diye sadece” şeklinde yanıtladı.

Ali Koç geçmişte 103 kişinin kendisine aynı şikayetnameyle saldırdığını, 3 Temmuz’u kendisinin yaptırıldığını iddia ettiğini, Aziz Yıldırım’ın kendisine FETÖ mensubu ve Amerikan projesi yakıştırmasında bulunduğunu söyledi.

Mourinho meselesine Ali Koç hazırlıklı gelmiş

Tartışma Jose Mourinho’nun maaşına gelince Ali Koç, rejiden hazırlattığı VTR’yi istedi. Aziz Yıldırım’ın “Açıktan para vermişsin” suçlaması üzerine tartışma hararetlendi. Aziz Yıldırım, “Biz hoca ve ekibi için 15’e anlaştık, siz aşağısına da anlaşabilirsiniz ama biz bu işi yıllarca yaptık. İmaj haklarını ayıracaktık vergiyi düşürelim diye. Açıktan para verdi derken menajeri kastettik. Ali Koç, Mourinho geldiği için mutlu musun? Yüzde bir katkım varsa bana bundan dolayı teşekkür etmen lazım” diye konuştu.

“Biz Mourinho’yla görüştük, ben kazansam da başkası kazansa da Fenerbahçe’ye gel dedim. Menajeri Mendes’in telefonunu aldık. Bir hafta sonra gidip 15’a imzayı attık Menajer Mendes’le. Siz İsmail Kartal’la devam etme imajı vermiştiniz. Mourinho’nun gelişinde yüzde bir katkımız varsa ne mutlu” dedi.

Ali Koç ise tartışmayı Yıldırım’ın söylemlerine getirerek şunları söyledi:  “Açıktan para verme işine gelelim, illegal mi değil mi bu? Fenerbahçe’yi zor durumda bırakıyorsun. İrfan Can transferinde ne oldu? Bizi neden ihbar ettiniz SPK’ya?”

Aziz Yıldırım ise “İrfan Can Kahveci’de KAP’a yedi açıkladınız, önünüze konan kağıt 11’di. Yedi açıklayıp başka bir şeyle ödemişsinizdir. İhbar olsa sen takımı sahadan çekiyordun, ligden çekiyordun. SPK ihbar alsa senin bu yaptığını alır” yanıtını verdi.

Ali Koç: Çekilme konusunda istişare ettim

Ligden çekilme konusunda Aziz Yıldırım’ın eleştirilerine yanıt veren Ali Koç: “Ben hiç ‘çekilme’ demedim, ‘Çekilme dahil tüm aksiyonlar’ diyerek kongreyi topladım. Ben bunu derken çekilemeyeceğimi bilmiyordum. Devamında istişare ettiğimizde bunu yapamayacağımı anladım” dedi.

Aziz Yıldırım ise, “Çekilme işini oraya bile yazmaman lazımdı, SPK var. Urfa’ya U19’la gitme işinde herkes konuşmak istedi, insanlar oruçlu gelmiş oraya, hüsran oldu herkese” dedi.

Aziz Yıldırım: Altı yıldır neden şampiyon olamıyorsun?

Aziz Yıldırım’dan Ali Koç’a “Altı yıldır neden şampiyon olamıyorsun?” sorusu geldi. Ali Koç bunu şöyle yanıtladı:  “İlk üç sene sizin bıraktığınız ekonomik durumdan dolayı sattığımız kadar alabiliyorduk. İlk iki sene hatalar, kadro mühendisliği, transferler… Ona rağmen ikinci senede bile hakemler bizi doğradı. Kadim dostunuz Mehmet Uçum devreye girdi” dedi. Aziz Yıldırım ise “Senin dostun değil mi, görüşmedin mi hiç, telefonla aramadın mı?”

Sözlerine devam eden Koç, “Sivas maçında şampiyonluğu son anda kaçırdık. Geçen sene dünya çapında bir hoca getirdik. (Jorge Jesus) Maçlarda tecavüze uğradık. Siz 20 senede bir kere bile 90 puan almadınız” dedi. Yıldırım ise” 90 puana gerek yok, 60 al şampiyon ol. Tarih şampiyonları yazar” dedi. Ali Koç, “Bu seçimde sosyal medyaya ne kadar harcadınız?” diye sordu, Yıldırım’ın yanıtı “Ben hiç anlamam bu işlerden” oldu.

Taşınmazlar üzerinden tartışma hararetlendi

Ali Koç ve Aziz Yıldırım arasındaki borç ödeme tartışması hararetlendi. Ali Koç, Aziz Yıldırım’ın aldığı hisselerin ve arsaların borçlarını kendilerinin ödediğini söyledi. Aziz Yıldırım ise hem bu söylemi, hem de sabah kongrede Erol Bilecik’in yaptığı mali sunumdaki söylemleri reddetti.

Aziz Yıldırım’ın “Halkın takımı, holding takımı” söylemine karşı çıkan Koç görevi devraldığında tüm gelirlerin temlik altında olduğunu, kulübün tüm manevra kabiliyetini noktaladığını belirtti. Devamında şu diyalog yaşandı:

Aziz Yıldırım: “Benim kattığım mal varlığının değeri 300 milyon euro”

Ali Koç: “Getirin 300 milyon euro, size verelim”

Aziz Yıldırım: “Tamam getir alıyorum. Almazsam şerefsizim”

Ardından Ali Koç pazarlığı tamamlayıp Yıldırım’ın elini sıkmak için ayağa kalktı ancak mikrofonu düşünce yerinden ayrılamadı.

Devamında iki isim de programın kapanış konuşmalarını gerçekleştirdi. Ali Koç, “Keşke eski günlerimizdeki gibi olsaydık, daha çok görüşebilseydik. Geldiğimiz noktada bendeki Aziz Yıldırım kredisi tükendi ama yeni bir sayfa açmak isterseniz bir dakika bile düşünmem, elimden geleni yapalım” diye konuştu.  Aziz Yıldırım ise şunları söyledi: “Benden devamlı yardım istiyorsunuz, bir daha ‘Aziz Yıldırım’a otobüs çarptı’ lafı yapmayacaksın.”

Birbirine seçimden sonra beraber yemek yeme sözü veren ikili programa başladıkları gibi tokalaşıp öpüşerek yayını noktaladı.

NOW TV’den açıklama: Moderatör istemediler, reddettik

Ali Koç ve Aziz Yıldırım’ın canlı yayına çıkacağı kesinleşince ilk olarak yayının saat 22:30’da NOW TV’de olacağı açıklanmıştı. Devamında ani bir kararla yayın saati 23:00’e kaydırıldı ve ikili HaberTürk ekranlarında buluştu. Konu hakkında NOW TV’den açıklama geldi. Kanal yetkililerinin Sports Digitale’e yaptığı açıklamaya göre iki başkan adayı da önce yayının moderatörsüz olmasını istedi, devamında ikili taviz verip ‘Moderatör olsun ama soru sormasın’ dedi. Bu durumu NOW TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk kabul etmeyince yayın iptal oldu. İkilinin HaberTürk ekranlarında yayına çıkacağı açıklandığında da ilk gelen haberler moderasyonun Mehmet Akif Ersoy tarafından yapılacağı şeklindeydi. Ardından programı Ahmet Selim Kul’un yönetmesi kararlaştırıldı. Ahmet Selim Kul’un programdaki yönetimi özellikle sosyal medyada çokça eleştirildi.

Sosyal medya reytinginde açık ara birinci

HaberTürk ekranlarında yayınlanan Ali Koç-Aziz Yıldırım özel yayını Somera’nın yayınladığı sosyal medya reyting sıralamasına göre 55,89 puan alarak günün açık ara en çok etkileşim alan yayını oldu. Aynı listede Fenerbahçe’nin Anadolu Efes deplasmanında galip geldiği Basketbol Süper Ligi play-off final karşılaşması da üçüncü sırada kendisine yer buldu. İşte 8 Haziran Cumartesi gününün sosyal medya paylaşım reyting sıralamasında ilk beş sıraya yerleşen yayınlar:

1. Ali Koç – Aziz Yıldırım: 55,89 (Habertürk)
2. Kardeşlerim: 4,72 (ATV)
3. Anadolu Efes – Fenerbahçe Beko: 4,54 (Bein)
4. Yalı Çapkını: 3,52 (Star)
5. Gönüldağı: 3,30 (TRT)

Fenerbahçe’de kongre günü: Oy verme işlemi başladıFenerbahçe’de kongre günü: Oy verme işlemi başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.