Almanya’yı karıştıran anket! Daha fazla beyaz futbolcu…

Almanya Milli Takımı teknik direktörü Julian Nagelsmann, katılımcılara milli futbol takımında daha fazla beyaz oyuncu görmek isteyip istemediklerini soran bir ankete tepki gösterdi.

Dünya 3 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Julian Nagelsmann'dan ırkçı anket hakkında tepki dolu açıklama geldi.

Avrupa futbolu 14 Haziran’da Almanya’da başlayacak ve kıtanın 24 ülkesini karşı karşıya getirecek futbol şampiyonasına hazırlanıyor. Şampiyonaya ev sahipliği yapacak Almanya ise büyük heyecanın arifesinde ırkçı anketle sarsıldı.

Ülkenin basın kuruluşlarından ARD yaklaşık bin 300 katılımcının oy kullandığı araştırmasında Almanya Milli Takımı’nda daha fazla beyaz oyuncu olmasını isteyip istemediklerini sordu. Soruya yüzde 21 oranında “evet, istiyorum” cevabı geldi.

Anket ülkede tartışma yarattı. Tartışmaya milli takımın teknik direktörü Julian Nagelsmann da dahil oldu. Nagelsmann “Bu ırkçılık. Uyanmamız gerektiğini hissediyorum. Avrupa’da birçok insan güvenli bir ülke bulmak için kaçmak zorunda kaldı” dedi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da mülteci akını yaşanmış ve Almanya da bu akının ardından siyasi olarak iç tartışmaların etkisinde kalmıştı. Yürütülecek politikaların her ülkede farklı şekilde etki uyandırdığı Almanya yıllardır milli takımında farklı milliyetten ve ırktan oyuncular bulunduruyordu. Dolayısıyla anket takımın teknik direktörü ve orta saha oyuncularından Joshua Kimmich’in tepkisini çekti.

Sporda pazar mesaisi... Sevilla'da Pimienta dönemi, Ahmet Kaplan Fransa'da şampiyon!Sporda pazar mesaisi… Sevilla’da Pimienta dönemi, Ahmet Kaplan Fransa’da şampiyon!

Kimmich’in sözlerini de hatırlatan Nagelsmann “Josh [Kimmich] çok net ve üzerinde düşünülmüş bir açıklama ile gerçekten iyi bir yanıt verdi. Ben de bunu aynı şekilde görüyorum. Bu soru çılgınca. Avrupa’da savaş, ekonomik faktörler, çevresel felaketler nedeniyle kaçmak zorunda kalan ve sadece kabul edilmek isteyen insanlar var. Şu anda ne yaptığımızı sormak zorundayız. Biz Almanya’da çok çok iyi durumdayız ve böyle bir şey söylediğimizde, bu tür şeyleri nasıl görmezden geldiğimizi ve basitçe engellediğimizi çılgınca buluyorum” diye konuştu.

Anketi yapan ARD, futbol ve çeşitlilik üzerine bir belgeselle ilgili çalışmaları kapsamında söz konusu anketin yaptırıldığını açıkladı. Kanalın spor müdürü Karl Valks şirketin “sonuçların böyle olmasından dolayı dehşete düştüğünü, ancak bunun aynı zamanda bugün Almanya’daki sosyal durumun bir ifadesi olduğunu” söyledi. Valks “Spor toplumumuzda önemli bir rol oynuyor, milli takım entegrasyonun güçlü bir örneği” dedi.

Nagelsmann 14 Haziran’da başlayacak turnuvada takımının Almanya’daki herkes için sahada olacağını açıkladı. Kadrosunda Türk asıllı İlkay Gündoğan ve siyahi Leroy Sane gibi sporcuları bulunduran Almanya eskiden beri etnik anlamda en fazla çeşitlilik barındıran milli takımlardan biri konumunda. Ülke ev sahipliği yapacağı turnuvaya 14 Haziran tarihinde Münih’teki Allianz Stadyumu’nda oynanacak İskoçya karşılaşmasıyla başlayacak.

Almanya'da '44 numara' krizi: Giymek yasaklandı...Almanya’da ’44 numara’ krizi: Giymek yasaklandı…

Forma tartışma konusu olmuştu

Almanya’nın bu özel turnuvaya giderken karşılaştığı ilk skandal söz konusu kuruluşun anketinde sorduğu soru değil. Öyle ki Adidas’la forma anlaşması bulunan ekibin yeni forma tasarımında yer alan rakam/harf fontu bir başka skandala yol açmıştı. 44 numaralı formanın Nazi SS birliklerinin kullandığı logoya benzerliği dikkat çekmişti. Tedarikçi firma 44 numaralı siparişleri basmama kararı almıştı.

Ülke suikast girişimiyle sarsılmıştı

Bundan birkaç gün önce İslami değerlere karşı çıkan aşırı sağcı siyasetçi Michael Stürzenberger, Mannheim kentinde bir kişinin bıçaklı saldırısına uğramıştı. Saldırıda aşırı sağcı, İslam karşıtı bir aktivistin de aralarında olduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı. Saldırgan polis ekiplerinin açtığı ateşle etkisiz hale getirilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.