Altın Efeler, Avrupa Altın Lig şampiyonu: Türkiye 3-2 Ukrayna!

Filenin Efeleri, Avrupa Altın Lig final mücadelesinde yaklaşık 2 saat 26 dakika süren zorlu karşılaşmanın ardından Ukrayna’yı 3-2 mağlup etti ve şampiyonluğa uzandı.

Spor 26 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Altın Lig'de şampiyon Türkiye!

Filenin Efeleri, üst üste 5. kez Avrupa Altın Ligi dörtlü final aşaması için Hırvatistan’ın Zadar kentindeydi. Yarı finalde son şampiyon Çekya’dan rövanşı alan temsilcimiz, finalde Ukrayna ile karşılaştı.

Maça daha iyi başlayan taraf Ukrayna oldu. Milliler, ilk sette varlık gösteremedi ve bu kısım 25-14 bitti. İkinci sete de daha iyi başlayan taraf Ukrayna oldu. Milliler set ortasına 5 sayı geride girdiler ancak Mert Matic’in servis serisinde farkı kapatan ekibimiz öne geçti. Setin kalanında yakaladığı avantajı kaptırmayan ekibimiz durumu 1-1’e getirmeyi başardı.

FIVB’den radikal değişiklik, voleybol dünyasından tepki: Tükenmişlik sendromu kaçınılmazFIVB’den radikal değişiklik, voleybol dünyasından tepki: Tükenmişlik sendromu kaçınılmaz

Üçüncü sette de benzer bir senaryo ortaya çıktı. 18-14 önde olan taraf Ukrayna’ydı ve daha az hata yapıp sete daha yakın taraf olarak görünüyorlardı. Bu andan itibaren toparlanan milliler üst üste yakaladıkları serilerle rakibini geride bıraktı. 24-22’den sonra 2 kez set sayısından yararlanamayan temsilcimiz bu hatayı 25-24’ken yapmadı ve 26-24’le beraber set lehimize sonuçlandı.

4. set maçın belki de en tartışmalı seti oldu. 39 dakika sürecek olan bölümde hakemlerin tartışmalı kararları ön plana çıktı. Millilerde hem sporcularımız hem de Alberto Giuliani birçok kez hakemlere itirazda bulundular. Ukrayna, setin kontrolünü bu duraklamaların ardından ele geçirdi. Son bölüme doğru yapılan atak sonuç vermedi ve Ukrayna, 25-22 ile maçı karar setine taşıdı.

5. sete fırtına gibi giren bir milli takım vardı. Efeler, rakibine fırsat tanımadı ve farkı hızlıca 5 sayıya kadar çıkardı. Söz konusu fark set sonuna daha da açıldı. Milliler Dmytro Termoyenko’nun servisini fileye nişanlaması sonucu seti 15-6 ve maçı 3-2 kazanarak son 4 turnuvadaki 3. zaferine uzandı.

Milli takımda Kaan Gürbüz ürettiği 19 sayıyla ön plana çıkarken Efe Bayram da 15 sayıyla galibiyette büyük pay sahibi oldu. Kaan, gösterdiği performans sonucu finalin en değerli oyuncusu oldu.

Rakipte Oleh Plotnytskyi maçı 20 sayıyla tamamlayarak en skorer isim oldu ancak bu performans yeterli olmadı. Türkiye bu sonuçla 2004’den beri düzenlenen Avrupa Altın Ligi’ni en çok kazanan ülke konumuna geldi. Ukrayna’nın ikinci olduğu turnuvada üçüncülük, Çekya’nın mağlup eden ev sahibi Hırvatistan’ın oldu.

Bir sonraki hedef: Challenger Cup zaferi

Milliler, Altın Lig’de yaşadıkları zaferle isimlerini bir kez daha zirveye yazdırdılar. Ancak şimdi hedef, Altın Lig’de finale çıkılarak alınan Challenger Cup biletiyle beraber bu kupada da zafere uzanmak. Altın Lig, format gereği tıpkı kadınlar voleybolundaki gibi Milletler Ligi seviyesinin bir altındaki lig. Buradan Milletler Ligi’ne yükselmenin yoluysa Challenger Cup zaferinden geçiyor.

Challenger Cup’a bu sezon ev sahibi Katar’ın yanı sıra birbirinden farklı kıtalardan (1 Afrika, 1 Asya, 1 Güney Amerika, 1 Kuzey Amerika, 2 Avrupa) ve Milletler Ligi’nden gelen bir takımla beraber toplamda 8 takım katılıyor. Bu 8 takım içinde ev sahibi 1. olarak kabul edilip kalan takımlar FIVB dünya sıralamalarına göre diziliyorlar. 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 şeklindeki eşleşmelerle çeyrek final maçları belirleniyor. Tek maçlı eleminasyon sistemiyle oynanan turnuvanın sonunda şampiyonluğa uzanan takım Milletler Ligi’ne yükselme hakkını elde ediyor.

Genç basketbolcu Nehir LGS’de 500 tam puan yaptı!Genç basketbolcu Nehir LGS’de 500 tam puan yaptı!

İşte Altın Lig zaferi yaşayan Milli Takımımız bu sene 26-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek turnuvada Milletler Ligi vizesi arayacak. Söz konusu turnuvaya Şili, Dominik Cumhuriyeti, ev sahibi Katar, Tunus, Meksika, Ukrayna ve Türkiye’nin katılımları kesin. Temsilcimiz, geçen sezonki turnuvada finale kadar yükselmiş ancak Küba’ya 3-1’le boyun eğerek elenmişti.

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, şampiyonluğun ardından “Daha yolun başındayız. Bizim yerimiz burası değil. Challenger’a gitmeyi garantiledik. Oradan çıkmalı ve Milletler Ligi’ne gitmeliyiz” diyerek hedefi net şekilde belirledi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.