Altın elbiseli, uzaydan gelmiş gibi: Toprak Razgatlıoğlu

Sezon başında BMW'ye imza atmasının ardından Toprak'ın kariyerinin biteceğini düşünenler çoktu. Hastanelik olduğu kazanın ardından Toprak'ın şampiyonluğu kaçırdığını düşünenler de çoktu. Ama El Turco motorunu dünyanın zirvesine sürdü, şampiyon oldu.

Spor 19 Ekim 2024
Dünyanın zirvesinde bir başka Türk: Toprak Razgatlıoğlu.

Türkiye’de motosiklet sporu Kenan Sofuoğlu’nun Supersport’ta elde ettiği başarılarla popülarite kazandı. Kenan, 600 cc’lik motorlarla yarışılan bu seride beş defa şampiyon olarak büyük başarılar yakaladı ancak bir üst basamak olan 1000 cc’lik motorların turladığı Superbike’ta istediği sonuçlara ulaşamadı. Bugünlerde Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) tarafından ‘Milli Takımlar Kaptanı’ olarak görevlendirilen Kenan’ın hayalini gerçeğe dönüştüren biri var, hem de iki kez. O isim Kenan’la birlikte küçük yaştan itibaren kariyer planlamasını yapıp antrenmanlara çıkan Toprak Razgatlıoğlu’ndan başkası değil.

Toprak, motosikletle profesyonel ya da amatör olarak az çok ilgilenen herkesin tanıdığı Tek Teker Arif’in oğlu olarak 1996 yılının 16 Ekim gününde Alanya’da dünyaya geldi. Motosikletin üzerinde yaşayan, bindiği aracı adeta bir uzvu gibi kullanan ve iki tekerlek üzerinde dahi yapılmaya cesaret edilemeyecek hareketleri tek tekeri asfalta değerken sergileyen Arif Razgatlıoğlu’nun oğlu olarak doğmak onun için en büyük şanslardan biri oldu.

Beş yaşından itibaren motosiklet sürmeye başlayan Toprak’ı hem babası, hem de Kenan Sofuoğlu yetiştirdi. 16 yaşına geldiğinde İstanbul Park’ta pist rekoru kırıp Türkiye Pist Şampiyonu olduğunda tüm dikkatleri üzerine çekti. 2012’de Red Bull MotoGP Rookies Cup seçmelerinde kazandığı zaferin ardından bu büyük yolculuktaki bir diğer destekçisiyle de tanışmış oldu. Avusturyalı içecek üreticisi, Toprak Razgatlıoğlu’nu gören diğer tüm etmenler gibi ondaki cevheri fark etti ve bir daha peşini bırakmadı.

Kenan Sofuoğlu’yla Kocaeli ve Sakarya’da antrenmanlarını sürdüren Toprak öte yandan 2015 yılına gelindiğinde Avrupa Superstock 600 şampiyonu olup adını tüm dünyaya da yavaş yavaş duyurmaya başladı. Toprak’ın çocuk yaşta kazandığı bir zafer sonrası o dönem adı tüm dünya tarafından bilinen şampiyon sürücü Kenan Sofuoğlu şöyle demişti, “Gerçekten kariyerim boyunca kendi kazandığım yarışlarda bile bu kadar mutlu olduğumu hatırlamıyorum. Verdiğimiz emeklere ve bunca çalışmaya değdi. Toprak çok önemli yerlere gelecek. Beni geçebileceğine yürekten inanıyorum.”

Kenan’ın inancı boşa çıkmayacaktı…

2017 yılına gelindiğinde Toprak için hayatının önemli dönüm noktalarından biri yaşandı. Toprak’ı yaşamının en kıymetli şeyiyle, üzerine bindiği motosikletle tanıştıran babası Tek Teker Arif bir motosiklet kazası sonrası hayatını kaybetti. Kenan’ın ağabeyi Bahattin Sofuoğlu da bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Toprak ve şampiyon sporcu Kenan için kader ağlarını örmeyi sürdürüyordu…

2018’de Toprak, Superbike’a ilk adımını attı. Çaylak sezonunda yeterli tecrübeyi kazanan genç sporcu 2019’a geçildiğinde yeteneğini sergilemeye başladı. O sezonda ilk kez podyuma çıkma başarısı gösteren milli motosikletçi, kariyerinin ilk Superike galibiyetine ise 16’ncı sıradan başladığı Fransa’nın Magny-Cours pistinde ulaştı. Toprak da tıpkı Kenan gibi İstiklal Marşı’nı podyumdan tüm dünyaya dinletme başarısı gösterdi.

Toprak, Kawasaki’yle ilk zaferini kazanmasına kazanmıştı ancak genç yaşına rağmen bununla yetinmeye niyeti yoktu. Öyle ki takımın ana pilotu olup 2015’te başlattığı dünya şampiyonluğu serisini kesintisiz sürdüren Jonathan Rea’yi pist üzerinde geçmek istiyordu ancak fabrika takımı buna izin vermiyordu. O günlerde henüz gençliğinin baharında olan Toprak için yeni hedef belliydi, tecrübeli şampiyonu yenmeliydi. Bunu Kawasaki’de yapma imkanı olmadığını gören milli sporcu cesur bir kararla Yamaha’nın yolunu tuttu.

2020’de yeni takımıyla ilk sezonu alışma yılı olarak görülse de oldukça başarılı geçti. Toprak, Yamaya’yla çıktığı ilk yarışı kazandı, sezonun son raundu olan Estoril’de ise hanesine iki zafer daha yazdırdı. Milli sporcu pandemi gölgesinde geçen sezonu şampiyonada dördüncü sırada bitirirken zafer üst üste altıncı kez Jonathan Rea’ye gitti. Artık bu seri bitmeliydi, bitiren de Toprak olmalıydı…

2021 yılı Toprak’ın kariyerindeki en başarılı sezon olarak kayıtlara geçti. Oysa sezona son şampiyon Rea altı yarışın dördünü kazanarak girmişti. Toprak’ın ilk zaferi ise dokuzuncu yarışında gelmişti. Buna karşın milli sporcu şampiyonayı uzun bir maraton olarak gördü, özellikle yılın ikinci yarısında inanılmaz performanslar sergiledi. Toprak tamı tamına 13 yarış kazandığı 2021 sezonunda Dünya Superbike şampiyonu olarak Rea’in altı yıllık saltanatına son verdi. Bu başarı ayrıca Kenan’ın elde ettiği Supersport şampiyonluklarının bir üst klasmanında gelmesiyle birlikte Toprak’ı tarihin en başarılı Türk motosikletçisi yaptı. Kenan, yıllar önce verdiği demeçte haklı çıktı, Toprak herkesi geçtiği gibi onu da geçti.

2022 ve 2023 sezonları Toprak için şanssız geçti. Superbike tarihinin en başarılı takımı olan Ducati tulumu geçmişte MotoGP tecrübesi de olan İspanyol Alvaro Bautista’ya emanet etti. Toprak kendisinden dokuz yaş büyük olan Rea’yi yenmişti ama Bautista, Rea’den de üç yaş büyüktü. Genç toprak son şampiyon unvanıyla çıktığı pistlerde mücadelesini sonuna kadar verdi ancak Bautista’nın hem tecrübesi, hem de sürdüğü Ducati’nin hızı ağır bastı. 2022’de şampiyonluk İspanyol sürücüye giderken Toprak dünya ikincisi oldu.

2023 yılında Alvaro Bautista sezonun ilk 16 yarışının 15’ini kazandı, zafere uzanamadığı tek yarışta ise finiş göremedi. Endonezya’da fırsatı değerlendirip kazanan isim de Toprak’tan başkası değildi. Donington Park’taki Superpole yarışında ise Bautista ilk kez pist üstünde yenilip ikinci sırada kaldı, o yarışta da podyumun zirvesinde Toprak vardı. Genç sporcu Bautista’nın her hatasında kazanmayı başarıyordu ancak Ducati ve Yamaha arasındaki fark o kadar fazlaydı ki ne yaparsa yapsın elinden bir şey gelmiyordu. Sezon sonunda İspanyol pilot üst üste ikinci dünya şampiyonluğuna ulaştı, Toprak ise yeniden ikinci sırada kaldı.

2024 sezonu öncesinde ise Toprak’ın kariyeri için flaş bir gelişme yaşandı. Milli sporcu bir önceki sezonu beş takım arasında dördüncü sırada bitiren, tarihinde hiç şampiyonluğu bulunmayan ve üst sıralarda yer almaya alışık olmayan bir takımla, BMW’yla iki yıllık sözleşme imzaladı. Sezon başlangıcı Toprak için yeni bir rakip yarattı. Geçmişte Moto3 ve Moto2’de toplam 99 yarışa çıkan, bir önceki sezon alt seri olan Supersport’ta kazandığı şampiyonluğun ardından ise Superbike’a terfi ettirilip son iki yılın şampiyonu Bautista’yla takım arkadaşı yapılan 1999 doğumlu genç İtalyan Nicolo Bulega, Superbike kariyerinin ilk yarışına çıktığı Avustralya’da hem pole’ü aldı hem de birinci yarışı kazandı. Toprak için çark ikinci yarış olan Catalunya’da dönmeye başladı. Milli sporcu zayıf gözüken BMW’suyla rakipleri tarafından tehdit olarak görülmüyordu ancak önce aldığı pole pozisyonuyla herkesi şok etti, devamında ise birinci yarış ve Superpole’da podyumun ilk basamağına çıkarak iddiasını kanıtladı.

Toprak için sezonun kırılma anı Hollanda’daki kapanış yarışında yaşandı. Burada zafere uzanan Toprak devamında Emilia-Romagna, Büyük Britanya, Çekya ve Portekiz rauntlarında çıktığı üst üste 13 yarıştan da zaferle ayrılarak bu alanda Superbike rekorunu eline geçirdi. Süreç içindeki başarılı sonuçlar öte yandan milli sporcuyu şampiyona liderliğine de getirdi. Toprak’ın serisini talihsiz bir sakatlık bitirdi.

Fransa’daki Magny-Cours pisti Toprak’ın ilk zaferini elde ettiği yerdi ancak burada çıktığı antrenman seansında yaşadığı korkunç kaza sonrası apar topar hastaneye kaldırıldı. Yaşananların ardından ciddi bir sakatlık geçiren Toprak hem Fransa hem de İtalya’daki rauntları kaçırdı kaçırmasına ancak 13 yarışlık zafer serisi esnasında farkı o kadar açmıştı ki Nicolo Bulega’ya şampiyona liderliğini kaptırmadı. Devamında Aragon’da pistlere geri dönen milli sporcu buradaki Superpole yarışını kazanıp ne kadar sağlıklı olduğunu tüm dünyaya kanıtladı. Ardından Estoril’e şampiyonluğunu ilan etmek için giden Toprak bir ve ikinci yarışları kazandı fakat Superpole’da zirveye uzanan Bulega’nın inadı sonrası iş son raunda kaldı.

Superbike’ta sezonun son raundunun koşulduğu İspanya’nın Jerez pistindeki ilk yarışa Bulega pole pozisyonunda başladı. Toprak’ın şampiyonluk için podyumda kalması yeterliydi. Bunun bilincinde olan milli sporcu zirve için atak yapmayı tercih etmedi, rahat bir sürüş sonrası ikinci sırada finiş görerek kariyerinin ikinci Dünya Superbike şampiyonluğunu ilan etti.

Toprak’ın zaferi sonrası sezon başı iddiasız görülen BMW ise Superbike’ta ilk kez şampiyon bir sürücü çıkarmanın mutluluğunu yaşadı. Toprak, elde ettiği zaferin ardından kendisine yapılan ‘uzaylı’ yakıştırmalarını doğrular cinsten bir kutlamaya imza attı. Uzay gemisi içine girip mekikten uzaylı maskesiyle çıkan milli sporcu, Türkiye’deki motosiklet dünyasının çok sevdiği ve tıpkı babası gibi bir trafik kafası sonucu hayatını yitiren ‘Altın Elbiseli Adam’ lakaplı Barkın Bayoğlu’nu da unutmadı. Barkın ağabeyini hatırlatan altın renkli tulumunu giyip pistte zafer turu attı.

28 yaşında tüm dünyanın dikkatini bir kez daha üzerine çeken Toprak’ın bu zaferi bu sporun zirve organizasyonu olan MotoGP’nin resmi hesapları tarafından da kutlandı. MotoGP’de birçok takımın Toprak’la temas halinde olduğu biliniyor ancak milli sporcu daha önce yaptığı açıklamada gelecek sezonda da BMW’yla Superbike’ta yarışacağını açıklamıştı.

2025 sezonunda Toprak kendi kariyeri adına bir ilki daha başarıp şampiyonluk unvanını korumaya çalışacak, devamında MotoGP’ye geçiş olup olmayacağını ise zaman gösterecek. Ancak ‘uzaydan gelme’ olarak tanımlanan böylesine bir yeteneğin sonsuza kadar Superbike’ta kalmayacağını tahmin etmek güç olmasa gerek. Toprak’ın da geçmişte söylediği gibi, “İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek gerek.”

Toprak Razgatlıoğlu zirveye döndü: İkinci kez Dünya Superbike şampiyonu!Toprak Razgatlıoğlu zirveye döndü: İkinci kez Dünya Superbike şampiyonu!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.