Ancak Türkiye’de olur! Federasyona uydular, hükmen yenilgi aldılar

TFF'nen Alanyasporlu Zouhair Feddal için 2022-23 sezonun ortasında değiştirdiği 'kırmızı kart' talimatı Serik Belediyespor'a pahalıya patladı. Kulüp hükmen yenik sayıldı, futbolcu Sinan Kalaycı ekstra ceza aldı.

Spor 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Serik Belediyespor'un kırmızı kart gören Sinan Kalaycı için TFF'den görüş aldığı iddia ediliyor.

TFF’nen Alanyasporlu Zouhair Feddal için 2022-23 sezonun ortasında değiştirdiği ‘kırmızı kart’ talimatı Serik Belediyespor’a pahalıya patladı. Kulüp hükmen yenik sayıldı, futbolcu Sinan Kalaycı ekstra ceza aldı. Süper Lig’de 2022/23 sezonunun devre arasında Alanyaspor, İspanya’nın Real Valladolid takımından Faslı Zouhair Feddal’i transfer etti. Bu transferin Türkiye futbolunda bir skandal yaratacağını o dönem kimse bilemezdi. Feddal, İspanya Kupası’nda gördüğü kırmızı kart nedeniyle sadece İspanya Kupası’nda geçerli 3 maç ceza almıştı. Ancak Türkiye’deki kurallara göre bu cezayı Süper Lig’deki resmi maçlarda çekecekti.

Kişiye özel talimat değişikliği

Alanyaspor oyuncuyu oynatabilmek için TFF’ye başvurdu, TFF de Kulüpler Birliği’nin de oluruyla ‘kişiye özel’ olarak talimatı değiştirdi. Yapılan değişikliğe göre kırmızı kart görüp 4 maçtan az ceza alan futbolcu, kartı hangi kategoride gördüyse cezasını orada çekecekti.

Sivasspor maçında kırmızı kart gören İrfan Can Kahveci, PFDK’nın toplanıp karar vermesi sonrası kupa maçında oynadı.

İrfan Can Kahveci için acil toplantı

Geçen sezon Fenerbahçeli İrfan Can Kahveci ligdeki Sivasspor karşılaşmasında kırmızı kart gördü. Talimatta kırmızı kart gören bir oyuncu tedbirli olarak ceza kuruluna verileceği için bir sonraki resmi maçta oynaması mümkün değildi (FDT Madde 92/1). Oyuncunun hafta içindeki Sivasspor kupa maçında forma giyip giymeyeceği merak konusuydu. PFDK, İrfan Can Kahvici için acil toplantı yaptı. İki maç ceza alan futbolcu Sivasspor kupa maçında oynadı.

2. Lig takımı olunca PFDK toplanmadı!

İşte talimattaki çelişki 2. Lig takımı Serik Belediyespor’u yaktı. Ajansspor’dan Hüseyin Özkök’ün haberine göre Sinan Kalaycı 7 Ekim’de Nazilli Belediyespor’a karşı oynanan lig maçında kırmızı kart gördü. Futbolcu, 10 Ekim’de doğal olarak tedbirli olarak PFDK’ya sevk edildi.

Ali Koç'tan Erden Timur'a: Külliyen yalan, iftiraAli Koç’tan Erden Timur’a: Külliyen yalan, iftira

Skandallar zinciri: TFF’den görüş aldılar

Süper Lig takımları için acil olarak toplanan PFDK, Serik Belediyespor oyuncusunu unuttu. Türkiye Kupası’nda Malatya Arguvan Spor’la maçı olan Serik Belediyespor tarafı Sinan Kalaycı’nın durumunu TFF’ye sözlü olarak sordu. TFF’den cezayı ligde çekeceği söylenince oyuncu TFF’nin elektronik kayıt sistemindeki kupa maçı esame listesine sorunsuz şekilde yazıldı. Serik Belediyespor yöneticileri deneme amaçlı Sinan Kalaycı ismini lig esame listesine de yazdı. Orada ‘cezalı’ uyarısıyla karşılaştı.

Maçta oynadı, penaltılarla elendiler

Bunun üzerine Sinan Kalaycı, Malatya Arguvan Spor’la oynanan maçta forma giydi. 1-1 berabere biten karşılaşma penaltılara gitti. Penaltılarda 4-2’lik skorla Serik Belediyespor kupaya veda etti.

Serik Belediyespor normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla kupadan elendi.

PFDK’ya sevk edildiler

Ancak Serik Belediyesporlular maçın ertesi günü beklemedikleri bir durumla karşılaştı. TFF, kulübü tedbirli oyuncu oynatmaktan, kulüp idarecisi Yunus Küçük’ü tedbire uyulmamasına iştirakten, Sinan Kalaycı’yı da tedbire uymamaktan PFDK’ya sevk etti.

Sevk edilirken karar açıklandı, oynama hakkı doğdu

PFDK ise aynı gün Sinan Kalaycı’ya ligde gördüğü kırmızı kart nedeniyle 2 maç ceza verildiğini açıkladı. Yani TFF talimatlarına göre oyuncunun kupada oynama hakkı vardı.

PFDK, 17 Ekim ‘de kararını açıkladı. Karar şöyleydi: “Serik Belediyespor kulübünün, 11.10.2023 tarihinde oynanan Serik Belediyespor-Malatya Arguvan Spor Türkiye Kupası müsabakasında, idari tedbirli futbolcunun müsabakada oynamasından dolayı (0-5) hükmen mağlup sayılmasına, aynı müsabakada Serik Belediye Spor sporcusu Sinan Kalaycı’nın, idari tedbirli olduğu halde müsabakada yer almasından dolayı FDT’nin 50/1-a maddesi uyarınca ve FDT’nin 13. maddesinin uygulanması suretiyle 2 resmi müsabakadan men ile cezalandırılmasına, kulüp görevlisi Yunus Küçük’ün, idari tedbire uyulmaması eylemine iştiraki nedeniyle FDT’nin 50/1-c maddesi uyarınca ve FDT’nin 13. maddesinin uygulanması suretiyle 2 resmi müsabakadan men ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.”

Eğer PFDK erken toplanıp karar vermiş olsa futbolcu Sinan Kalaycı 2 maç yerine 4, kulüp yöneticisi durup dururken 2 maç ceza almış ve Serik Belediyespor da maçı hükmen kaybetmiş olmayacaktı.

TFF’de kurullar belirlendi; Tahkim ve PFDK’ya yeni atamalar yapıldıTFF’de kurullar belirlendi; Tahkim ve PFDK’ya yeni atamalar yapıldı

PFDK ‘vicdan’lı davranıp cezayı hafifletmiş

Diğer yandan Futbol Disiplin Talimatı’nın 50’nci maddesi tedbire uymayan futbolcu ve görevlilere 4 ila 12 maçtan men edileceğini açıkça yazıyor. Ancak PFDK olayın saçmalığının farkında olmalı ki ‘vicdan’ yapıp hem Sinan Kalaycı hem de görevli idareci Yunus Küçük’ün cezalarını indirime sokup 2’şer maç ceza verdi. Normalde ayrıca para cezası alması gereken yönetici Küçük cebi ağrımadan olayı atlattı.

Bir diğer garabet hükmen yenilgi skoru

PFDK’nın tedbirli oyuncuyu oynatmaktan dolayı hükmen yenilgi cezasına çarptırdığı Serik Belediyespor, TFF tarafından 0-5 hükmen yenik sayıldı. Çünkü anlaşılan o ki, PFDK normal süresi 1-1 sonuçlanan ve penaltılarla 4-2 kazanan Malatya Arguvan Spor’un hem maçta hem de penaltılarla attığı golleri toplayıp maçın 5-0 Arguvan Spor tarafından kazanıldığına kanaat getirdi. Oysa maçın oynanan süresinde ortaya çıkan skor ile penaltılar toplanmaz ve maç berabere bitmiş olarak kayıtlara geçer. Penaltılar yalnızca hangi takımın yoluna devam edeceğini veya kupa alacağını belirleyen ekstra bir uygulamadır. Dolayısıyla maçın hükmen 3-0 tescil edilmesi gerekiyordu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.