O şimdi Real Madridli: Arda Güler’i 18’inde zirveye çıkaran peri masalı

Futbola Gençlerbirliği'nde başlayan Arda Güler, 13 yaşında Fenerbahçe'nin kapısından içeri girdi. Yaklaşık 4.5 sene süren yolculuğun sonunda artık Barcelona ve Real Madrid gibi takımların kapıları onun için ardına kadar açıldı. Hikayemizin baş kahramanının tercihi Real Madrid oldu.

Spor 6 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Arda Güler Real Madrid'e transfer oldu.

Temsilcimiz, göğsümüzü kabartan isim, başarılı futbolcumuz… Bu tabirler Avrupa’da top koşturan Türk sporcular için yıllardır söylenegelmiş ve kullanılmış tabirler. Ancak bu ve benzeri tabirleri dünyanın en büyük birkaç kulübünden birinde oynayan herhangi bir futbolcumuz için kullanmak her zaman Türk sporunun karşılaşabileceği bir durum değil.

Real Madrid’e henüz 18 yaşında transfer olan Arda Güler, bize bu gururu yaşatmak adına ilk adımı attı. Futbola Gençlerbirliği’nde başlayan, 13 yaşında Fenerbahçe’ye transfer olan, buradaki performansıyla taraflı tarafsız herkesin sevgisini ve takdirini kazanan süper yıldız adayı, dünyanın en büyük kulüplerinden Real Madrid’e gidiyor.

Ankara’da başlayan yolculuk

Arda Güler, 25 Şubat 2005 tarihinde Ankara’nın Altındağ ilçesinde dünyaya geldi. Anne Serap Güler ve baba Ümit Güler’le beraber mütevazı bir aile yaşamı olan Arda 9 yaşında futbola başladı. Şehrinin takımı Gençlerbirliği’nde oynayan Arda 13 yaşındayken 14 yaş altı takımıyla beraber Osmanlıspor’a karşı boy gösterdi. Bu maçı tribünde başka bir oyuncuyu takip etmek için izleyen Serhat Pekmezci’nin dikkatini çekti. Pekmezci dönemin Fenerbahçe Sportif Direktörü Damien Comolli ve Başkan Ali Koç’a Arda’nın görüntülerinden oluşan bir video kaydı gönderdi.

Pekmezci, Arda’nın Madrid’e transferinin netleşmesi sonrası sosyal medyadan bu görseli paylaştı ve “Rica ederim” dedi.

2018 Haziran ayında başa geldiği günden beri tartışılan Ali Koç yönetimi ve Fenerbahçe’nin futbol aklı Arda konusunda hata yapmadı ve şüphe etmedi. Dönemin Gençlerbirliği Başkanı Murat Cavcav’la yapılan görüşmenin ardından 150 bin TL gibi bir ücret karşılığında Arda henüz 13 yaşında 20 Şubat 2019 tarihinde Türkiye’nin en büyük kulüplerinden Fenerbahçe’ye transfer oldu. Ailesiyle beraber İstanbul’a taşınan büyük potansiyel, burada genç takımlarda oynamaya başladı.

İstanbul’da parlayan bir yıldız

Arda alt yaş kategorilerinde kendini gösterdi. Yaş grubuyla birlikte çıktığı maçlardan çıkan kayıtlar sosyal medyanın gündemine oturdu. Güler, taraftarı da olduğu sarı-lacivertli kulüple ilk profesyonel sözleşmesini 13 Ocak 2021 tarihinde 2.5 senelik olacak şekilde imzaladı. O sezon U19 Süper Ligi’nde 19 maça çıkıp 7 gol attı ve 4 asist yaptı.

Fenerbahçe A takımıyla ilk maçına ise 19 Ağustos 2021 tarihinde 16 yaş 174 günlükken HJK Helsinki deplasmanında çıktı. Dönemin teknik direktörü Vitor Pereira, Arda’yı 3 gün sonra Kadıköy’de Antalyaspor’a karşı oynanan lig maçında da sahaya sürdü ve 16 yaş 177 günlükken oyuna sonradan giren Arda, 89. dakikada Miha Zajc’a yaptığı asistle ilk skor katkısını gerçekleştirdi. 20 Şubat 2022 tarihinde oynanan Hatayspor maçınaysa ilk 11’de başladı. Fenerbahçe’ye transferi kesinleştikten tam 3 sene sonra ilk kez ilk 11 deneyimini yaşaması adeta kaderin cilvesiydi. Genç isim maçın ardından “Tam 3 yıl önce bugün Fenerbahçe’min kapısından içeri girmiştim. İlk günden beri hayallerini kurduğum forma ile bugün sahada ilk kez 11’de sahaya çıkmak büyük bir gurur benim için” ifadelerini kullandı.

Çağtay Kurukalıp ve Arda Güler ilk ilk 11’deler.

Arda, profesyonel kariyerindeki ilk golünü 13 Mart 2022 tarihinde Alanyaspor’a karşı Mesut Özil yerine oyuna girdikten birkaç dakika sonra attı. Bu golün üstüne Mergim Berisha’ya asist yapan genç yıldız oyuna girdiğinde berabere giden maçın kilidini çözüp takımına galibiyeti getirdi. Bu karşılaşmada attığı gol Arda’yı Fenerbahçe tarihinde en küçük yaşta gol atan oyuncu yaptı.

Alanyaspor karşılaşmasından 4 gün sonra 17 Mart 2022’de Fenerbahçe, gelecek vadeden 6 genç oyuncusuyla sözleşme uzatmak için imza töreni gerçekleştirdi. Bu törende konuşan Arda, “İnşallah Fenerbahçe’ye uzun yıllar hizmet ederiz. Sözleşme bizim için bir prosedür, biz zaten Fenerbahçeliyiz” diyecekti. Arda 2021-22 sezonunu U19 Süper Ligi de dahil olmak üzere toplamda 24 maçta 7 gol ve 11 asistle bitirdi. Sezonun ikinci yarısında takımın başında bulunan İsmail Kartal, Arda Güler’e süre vermediği veya az süre verdiği maçlarda büyük eleştiriler aldı. “Arda’yı korumak” söylemi birçok yorumcunun olumsuz değerlendirmesine ve taraftarın tepkisine yol açtı. Belli bir noktadan sonra hedefsiz kalan takımda taraftarın Fenerbahçe izlemek için en büyük sebebi Arda olmuştu.

Her geçen hafta beğenileri üstüne topladı.

Yeni 10 numara

Arda yeni sezona da büyük beklentilerle hazırlandı. Öyle ki Jorge Jesus yönetiminde yeni sezona başlayacak Fenerbahçe’de özel olarak addedilen 10 numara, Arda’ya verildi. Fikstürün Dünya Kupası’nın da girmesiyle beraber sıkışık olacağı Fenerbahçe’de Arda süre bulmakta zorlandı. Yeni teknik direktör Jorge Jesus çift forvetle oynadığı dönemde arka tarafı kanat ve orta saha karakterli oyuncularla harmanlıyordu. 3’lü savunma sisteminde zaman zaman net bir 10 numara yer almıyor, sahada yer alan 10 numara kimlikli isimlerse kanatlardan içe kat etmek durumunda kalıyorlardı. Arda da ilerleyen süreçte forma bulacağı dönemde daha çok sağ kanat olarak konumlanacaktı.

Fenerbahçe’de 10 ona emanet edildi.

Diego Rossi, Lincoln Henrique, İrfan Can Kahveci, Joao Pedro gibi isimler tercih ediliyor bu isimlerin verimsiz olduğu günlerde kenar yönetim eleştiri yağmuruna tutuluyordu. Sezona iyi başlayan Fenerbahçe ilk kısımda aldığı galibiyetlerle eleştirileri abzorbe ediyordu. Ancak işlerin kötü gitmeye başladığı Dünya Kupası arası ardından Arda’nın aldığı sürelerin kısıtlı kalması sinirleri bozuyordu. Takımın resmi 10 numarası ilk 19 Süper Lig maçında yalnızca 41 dakika sahada kalabilmişti. Artı olarak Arda’nın kontratında bin 500 dakika oynamazsa 5 milyon Euro’ya serbest kalır maddesinin olduğu söylentisi de keyifleri bozuyordu.

Yüzde yüz Fenerbahçe’de

Fenerbahçe, Arda’yı transfer ettiğinde Gençlerbirliği sözleşmeye sonraki satıştan pay maddesi de koydurmuştu. Sarı-lacivertliler sonraki satıştan yüzde 20’lik pay maddesini kaldırıp oyuncunun adeta yüzde yüzünü kadroya katmak için Ankara ekibine 2.5 milyon Euro daha ödedi. Arda, artık yüzde yüz Fenerbahçe futbolcusuydu.

Arda ocak ayının ikinci yarısıyla beraber hem Süper Lig’de hem de Türkiye Kupası’nda daha sık forma imkanı bulmaya başladı. Fiziksel gelişiminde de gözle görülür bir gelişim fark edilen Arda, Jesus’un baskı futbolundaki gereklilikleri daha iyi yerine getiriyor ve Portekizliyi kendisine forma vermesi noktasında ikna eder bir oyun ortaya koyuyordu. Ligin ikinci haftasında sonradan dahil olup 2 gol attığı Kasımpaşa maçının ardından ilk lig golünü 24 Nisan tarihinde oynanan İstanbulspor maçında kaydetti ve ağları yine 2 kez sarstı. Takım her ne kadar basit puan kayıplarıyla şampiyonluk yolunda büyük yaralar alsa da sezon sonu performansı Arda’nın değerine değer kattı. İsmi Arsenal ve Leipzig gibi Avrupa devleri başta olmak üzere birçok takımla anılmaya başladı. Güler, sezon sonunda bulduğu şanslarla bin 500 dakikalık süreyi aştı ve Fenerbahçe taraftarının korktuğu şey gerçekleşmedi. Ancak yeni serbest kalma maddesi olan 17.5 milyon Euro da Avrupa devleri için ulaşılamaz bir rakam olmayacaktı. Sezonu Türkiye Kupası’nı kazanarak kapatan Fenerbahçe’de Arda’yı takımda tutmak zor olacaktı. Genç isim 2022-23 sezonunu toplamda 35 maçta 6 gol ve 7 asistle tamamladı.

Sezonun ikinci yarısına damga vurdu ve değerine değer kattı.

Dünya devleri kapıştı

İlk olarak Kasım 2019’da milli takım formasını giyen Arda Güler, sezon bitimi ardından Türkiye’nin Letonya ve Galler’le oynayacağı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme maçları için kadroya davet edildi. İki maçta da süre alan oyuncunun Galler maçında oyuna sonradan girip kaydettiği şahane gol jeneriklere girecek nitelikteydi. Arda Güler, bu golle A Milli Takım tarihinde bir resmi maçta gol atan en genç oyuncu unvanını elde edecekti.

Halihazırda Avrupa devlerinin dikkatini çekmiş olan Arda bu golün ardından yeniden transfer iddialarının alevlenmesini sağladı. Fenerbahçe taraftarının tek dileği Arda’nın kalmasıydı. Anne Serap Güler’in Twitter üzerinden “Her seçiş vazgeçiştir” paylaşımı adeta yürekleri ağza getiriyordu.

Süreç uzadıkça gerginlik artıyor ve durumun netleşmesi gerekliliği doğuyordu. Transferde üç takımın adı her geçen gün öne çıkıyordu: Milan, Barcelona ve Real Madrid…

Barcelona, Arda Güler için İstanbul'daBarcelona, Arda Güler için İstanbul’da

Transfer iddialarında adı geçen kulüplerin ismi ne kadar büyük ve şaşaalıysa sürecin yönetimi o kadar büyük soruna dönüştü. İlk olarak Barcelona sportif direktörü Deco İstanbul’a geldi ve oyuncu ile kulüp tarafıyla görüştü. Tarafların anlaştığı, 23 milyon Euro bonservis ve Arda’nın 1 sene kiralık olarak Fenerbahçe’de kalacağı anlaşmanın detayları olarak basına yansıdı. Ancak 4 Temmuz gecesi Real Madrid’in teklif yenilediği, oyuncu tarafıyla görüşmesinde de ikna aşamasına geldiği ve transferde öne geçtiği kaydedildi. Arda’nın bir sezon daha Fenerbahçe’de kalmak istemediği haberleri halihazırda söylenti boyutunda yayılmıştı. Ki bu bilgiyi Ali Koç, İsmail Kartal’ın imza töreninde doğrulayacaktı. Bu durum taraftarın sosyal medya üzerinden Arda’ya tepki göstermesine neden oluyordu. Türk futbolunun önümüzdeki 20 yıldaki en büyük temsilcilerinden biri belki de itibarından kaybediyor, 18 yaşındaki bir ismin basın ve itibar yönetimini eksiksiz şekilde yürütmesi bekleniyordu. Bu sırada İspanyol basınındaki büyük gazeteler bir haftadır Barcelona ve Real Madrid gibi tarihin en büyük kulüplerinden ikisinin Arda için mücadele içinde olduğunu yazıyordu.

Ankara’da başlayan mütevazı yolculuk iki dünya devini birbirine düşüren bir yeteneğin gösterişli transfer hikayesine dönüşmüştü. Sonuç olarak galip gelen taraf Real Madrid oldu ve Arda İspanya’nın yolunu tuttu. Arda Turan, Rüştü Reçber, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder gibi isimler ülkemizde yetiştikten sonra Avrupa’nın büyük kulüplerinde boy gösterdiler. Hepsi de göğsümüzü kabartan performanslarıyla Türk futbolunun başarılı lejyonerleri oldular. Ancak hiçbiri 18 yaşındayken Real Madrid ve Barcelona’yı birbirine düşürüp transfer yarışına girmesine neden olmamıştı. İşte Arda böyle bir hikayenin baş kahramanı olarak LaLiga’nın yolunu tutacak. Bugün duygusal tarafı ağır basarak kendisini eleştirenler de eminim ki ileride göğüsleri kabararak Arda’yı izleyip onunla gurur duyacak. Türk futbolunun önümüzdeki uzun yılların en büyük markası olmaya aday ismi Arda Güler, gönül verdiği kulübe 30 milyon Euro kazandırarak Real Madrid’de forma giyecek…

Ali Koç “Arda Güler kalmak istemiyor” dedi, İsmail Kartal imzayı atıp transfer bölgelerini açıkladıAli Koç “Arda Güler kalmak istemiyor” dedi, İsmail Kartal imzayı atıp transfer bölgelerini açıkladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.