Faruk Koca’nın Meler’e yumruğu Türk futboluna indi: Liglere süresiz erteleme

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, Rizespor maçının bitmesiyle hakem Halil Umut Meler'e yumruk attı. Yerde acımasızca tekmelenen Meler hakemliği bıraktığını söyledi. TFF, ligleri süresiz erteledi. Saldırganlar gözaltında...

Spor 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Halil Umut Meler'e Koca'nın attığı yumruk böyle görüntülendi.

Süper Lig’de 15. haftanın kapanış maçında Halil Umut Meler’in yönettiği Ankaragücü – Rizespor mücadelesi 1-1 berabere bitti. 14. dakikada Olimpiu Morutan’la öne geçen Ankara ekibi 50. dakikada Ali Sowe’nin kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Rize son bölümde ataklarını sıklaştırdı, 90+5’te Emir Han’ın atılmasıyla 10 kişi kalan ekip 2 dakika sonra Gaitch’in golüyle eşitliği sağladı. Maçın son düdüğüyle beraber Türk futbol tarihine geçen anlar yaşandı.

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, sahaya girerek hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Meler acı içinde yerde kalırken Koca’nın yanında bulunanlar yere düşen Meler’i defalarca tekmeledi.

Şu an Türkiye’nin en kıdemli hakemi olan ve uluslararası arenada en üst düzeyde bulunan Halil Umut Meler, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Meler’in doktoru “Hastanemize biraz önce hastamız acil servise başvurdu. Orhan Hocamızla beraber diğer doktor arkadaşlar ilk muayeneler, tomografi ve ileri tetkikler, özellikle kafa travması olması nedeniyle beyinden mide bölgesine kadar tarandı. Şu an için hayati tehlike yok. Sol göz çevresinde kanaması var. Orada küçük bir çatlak var. Önemli bir hayati tehlike gözükmüyor. Kafa travması olması sebebiyle hocamızı sabaha kadar takip edeceğiz. Sabah gerekli tetkiklerin ardından göndereceğiz. Halil Umut Meler ile konuştuk. Hasta mahremiyetine girdiği için aktaramayacağım” dedi.

Merkez Hakem Kurulu’nun eski genel sekreteri Ali Kunak şunları söyledi: “Halil olayın şokunda hala. Biz de yanındayken ‘Bu iş bitti, benden bu kadar’ tarzında cümleler sarf etti. Biz de ona, ‘Dön İzmir’e ailenle konuş bu kararı onlarla ver’ dedik.”

Faruk Koca yumruk attıktan sonra böyle görüntülendi.

Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas ise “Halil Umut Meler Hocamın yarası var. Yaralar geçer ama kalben çok yaralandığını hissettim. Gözleri doldu. Umudunu kaybetmiş spor adına. Neticede o da görev yapıyor, bu şekilde bir davranışa maruz kalmaması gerekiyor. Daha da kötüsü kavgada bile yere düştüğünüz zaman bırakırlar. Yerde atılan tekmelerin hocamızı daha da derinden yaraladığını duydum kendisinden. Çok üzücü” diye konuştu.

Yaşanan olayın ardından faal ve eski hakemler ile eski MHK başkanları destek amaçlı hastaneye gitti. Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği de açıklama yaptı. Açıklamada, “Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı sonrası FIFA Hakemimiz Halil Umut Meler’e yapılan şiddetli saldırı, sadece Hakemimiz Halil Umut Meler’e değil tüm hakem camiasına yapılmıştır. En üst kademeden alt kademeye kadar tüm hakemlerimize müsabakalara çıkmama çağrımızı buradan ilan ediyoruz” denildi.

Eserinle gurur duy TFF! O yumruk size atıldıEserinle gurur duy TFF! O yumruk size atıldı

TFF ligleri süresiz erteledi

Yaşananların ardından  Türkiye Futbol Federasyonu olağanüstü toplantı yaptı.  TFF’nin yaptığı olağanüstü toplantının ardından kameralar karşısına geçen Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi “Kendini bilmez caniler tarafından FIFA kokartlı hakemimiz Halil Umut Meler çok kötü ve insanlık dışı bir saldırıya uğradı. Bu saldırıyı kınıyoruz. Halil Umut Meler’in sağlık durumunu yakından takip ediyoruz. Değerli hakemimize acil şifalar diliyoruz. Sorumlu kulüp ve yöneticileri, en ağır şekilde cezalandırılacaktır. TFF olarak acil bu saate kadar toplantımızı gerçekleştirdik ve tüm liglerdeki maçları süresiz olarak erteledik. Artık yeter diyoruz. Her gün hakem suçlamak! Hakemler de insan! Bu kadar tekmeler, yumruklar atacak şekilde… Kimseye böyle vurulmaz. Türk futbolunun değerini daha fazla düşürmeyin! Dünyaya Türk futbolunu rezil etmeyelim! Yeter artık!” dedi.

 

Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak aradı. Toplantıda olduğumuzu söyledik, başarılar dilediler. Alacağımız kararlar için bizi desteklediklerini söylediler. Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç ve bazı başkanlar aradı. Önümüzdeki günlerde liglerin durumuyla ilgili açıklama yapacağız. Tekrar toplanacağız. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Lütfen sizler de bunlara prim vermeyin, popülizm yapmayın. Gerekli cezaları TFF Yönetimi vermiyor. Hukuk Müşavirliğimiz yarın sevk edecek ve kurullarımız gereken cezayı verecek.”

Yumrukçu Faruk Koca'ya Federasyon Fair-Play ödülü vermiş!Yumrukçu Faruk Koca’ya Federasyon Fair-Play ödülü vermiş!

Büyükekşi son olarak “EURO2032’ye ev sahipliğimiz için bir endişemiz yok. Saat geç, UEFA’dan arayan olmadı. Onlar da arayacaklardır” dedi. Büyükekşi gün içinde yaptığı açıklamada “EURO 2032‘nin bizden alınması gibi bir durum söz konusu değil.” diyerek değerlendirme yaptı. 

Halil Umut Meler saldırganlardan şikâyetçi oldu, gözaltına alındılar

Saldırıya uğrayan hakem Halil Umut Meler olaya karışan herkesten şikayetçi oldu. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı,  Halil Umut Meler’e saldıranlar hakkında gözaltı kararı verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının bitiminde maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik saldırının gerçekleştiği olaylarda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli soruşturma başlatılmıştır” dedi.  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya du şu açıklamayı yaptı: “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda hakem Halil Umut Meler’e yönelik saldırı gerçekleştirilen Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca emniyet güçlerimizin gözetiminde hastanede tedavi görmektedir. Tedavi sonrası gözaltı işlemleri gerçekleştirilecektir. Hakemimize saldırıda bulunan K.Ç ve Ş. Y. Ş adlı şahıslar Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı ile gözaltına alınmıştır.”

Halil Umut Meler’in son hali.

Meler ilk ifadesinde “Faruk Koca sol göz altıma yumrukla vurdu, yere düştüm. Ben yerdeyken hepsi birçok kez yüzüme ve vücudumun diğer yerlerine tekmeyle vurdur. Faruk Koca tüm hakem arkadaşlarım ile bana ‘Sizi bitireceğim’ dedi. Bana hitaben ‘Seni öldüreceğim’ dedi. Bana vuran Faruk Koca’dan ve diğer şahıslardan davacı şikayetçiyim. Uzlaşmak istemiyorum. Söyleyeceklerim bundan ibarettir.” dedi.

Meler’in babası da Sabah’a konuştu. Bülent Meler “Maçı televizyondan canlı olarak seyrettim. Televizyondan oğluma yumruk atıldığını görünce yüreğim sızladı. Bir baba ne hissederse ben de onu hissettim. İçim cız etti. Oğluma atılan yumruğun acısını yüreğimde hissettim. Olaydan sonra oğlumla da görüştüm. Durumu iyi. Hastane doktoru İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamayı ben de takip ettim. Oğlum yarın (Çarşamba) hastaneden çıkacak. Hastaneden çıkıp İzmir-Selçuk’a gelecek. O zaman yüz yüze detaylı konuşacağız” diye konuştu.

Halil Umut Meler'in ifadesi ortaya çıktı: 'Seni öldüreceğim' dedi!Halil Umut Meler’in ifadesi ortaya çıktı: ‘Seni öldüreceğim’ dedi!

Derbi için favoriydi

Halil Umut Meler’in 24 Aralık akşamı oynanacak Fenerbahçe – Galatasaray maçını yönetmesi bekleniyordu. Atilla Karaoğlan’ın Beşiktaş – Fenerbahçe derbisini yönetmesinin ardından Meler için futbol yorumcularından Mehmet Demirkol, YouTube kanalındaki programda “Başına bir şey gelmezse alır maçı” demişti. Eski hakem Fırat Aydınus da Beşiktaş – Fenerbahçe derbisi için yaptığı Karaoğlan tahminini tutturmuş, Meler’in de adını 24 Aralık’taki maç için anmıştı.

Ankaragücü Başkanı Koca: Hatırlamıyorum

Yumruğu atan Ankaragücü Başkanı Koca olayın ardından göğsünün sıkıştığını belirterek hastaneye gitti. Saldırıyla ilgili “Beynim attı, gözüm karardı! Ne yaptığımı hatırlamıyorum” diyen Koca’nın doktoru Prof. Dr. Erdoğan İlkay şunları söyledi: “Daha önce de sağ koronerine stend taktığımız hastamız bugün acilimize 190’a 120 kan basıncı ve göğsünde baskı hissiyle geldi. Kötü bir olay sonunda ortaya çıktı. EKG değişikliği olması üzerine şu anda müşahede altına alındı. 24 saat boyunca üç kez ikişer saat arayla enzim takibi alınacak. Şu anda kan basıncı 150 ml civaya aşamalı olarak indirildi. İlk enzimi normal, ikinci ve üçüncü sonuçlarına göre koroner anjiyo yapıp yapmamaya karar vereceğiz. İlk görüntü 24 saat boyunca müşahede altında olması yönünde. Genel sağlık durumu şu anda iyi ancak kesin olarak 24 saat hastane kalacak. Hayati riski vardır bu yüzden hastanede tutuluyor. Bir kalp krizi durumu olursa diye tutuluyor. Bu yüzden 24 saat önemli ve müşahede altında.”

Hastaneye giderken bazı taraftarlar, hakem Meler’e yumruk atan  Ankaragücü Başkanı’na sevgi gösterilerinde bulundu.

Koca verdiği ifadede “Amacım sözlü tepki göstermekti, tokat attım. Benim atmış olduğum tokat kırığa sebep vermez. Benim atmış olduğum tokattan sonra hakem yaklaşık 5-10 saniye ayakta durdu, daha sonra kendisini yer attı. Bu olaya hakemin yanlış kararları neden olmuştur” diyerek kendini savundu.

Kulüp özür diledi

Olayların ardından gece 00.25 sularında başkent ekibi “MKE Ankaragücü Spor Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadyumu’nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz” açıklamasını yayınladı.

Rizespor’un teknik direktörü İlhan Palut “İnşallah son olur. Gerçekten üzgünüz, çok üzgünüz. Konumum gereği bu kadar konuşabiliyorum.” dedi. Ankaragücü teknik direktörü Emre Belözoğlu ise şöyle konuştu: “Ben ne söyleyeyim ya? Çok çok üzgünüm sadece, başka söyleyeceğim bir şey yok.”

Eskiden Ankaragücü’nü çalıştıran teknik direktör Hikmet Karaman katıldığı yayında “Ankaragücü Faruk Koca, orada çalışırken bana da saldırdı” dedi. (Ayrıntılı haberi buradan okuyabilirsiniz)

İşte Halil Umut Meler’in yerde kaldığı o an.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kınadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da maç sonunda yaptığı paylaşımda “Bu akşam oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakası sonrasında hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Beşiktaş maçında benzer görüntüler

Bu Ankaragücü maçında yaşanan ilk şiddet olayı değil. 4 Eylül 2022’de oynanan Ankaragücü – Beşiktaş maçı 3-2 Beşiktaş galibiyetiyle sona erdi. Maçın sonunda kale arkasından sahaya atlayan bir şahıs Beşiktaşlı futbolculara ve hakem Mete Kalkavan’a fiziki saldırıda bulunmaya çalıştı. Bu sırada arayan giren Josef De Souza saldırıyı önledi. Başkan Faruk Koca o maçtan sonra “Hak etmediğimiz bir puanı almak istemediğimizi defalarca söyledim. Maalesef bazı kararların, zorlama kararlar olduğunu, özellikle hayati önem arz eden pozisyonlarda zorlama olduğunu görüyoruz. Bir gerçek var ki büyük takımlarla ilgili Anadolu’da aleyhte bu tür kararlar veriliyor. Biraz daha soğukkanlı davranmak gerekir. Özellikle bizim oyuncularımızın gösterdiği performansın karşılığı bu olmamalıydı. Bazı kararlardan dolayı böyle bir sonuç elde etmemizden dolayı da üzüntümüzü ifade etmek istiyorum. Bütün oyuncularımı performanslarından dolayı kutluyorum.” diyerek hakemi eleştirmiş, yaşanan olaylardan ötürü Beşiktaş’tan özür dilemişti. Konuyla ilgili ayrıntılı habere buradan ulaşabilirsiniz.

Josef De Souza geçen sezonu hatırlattıJosef De Souza geçen sezonu hatırlattı

Koca o gün yapılan yanlışın arkasında durmayız şeklinde yaşananları ifade ederken, bu sezon birlik beraberlik çağrısı yapmış, iki camia arasında buzlar erimiş, Beşiktaş taraftarı Ankaragücü deplasmanında tribünlerdeki yerini almıştı.

Sinyalini vermişti

Başkan Faruk Koca 14 Ocak 2023 tarihinde oynanan ve Adana Demirspor’un Ankaragücü’nü 3-1 yendiği maçın ardından “Bir daha hakemler Ankaragücü’nün hakkını yerse, bundan sonra olacakların sorumlusu ben değilim. Bir daha olursa nasıl bir tepki vereceğiz herkes görecek.” demişti. O maçı Burak Şeker yönetmişti. Konuyla ilgili ayrıntılı habere buradan ulaşabilirsiniz.

Ankaragücü maçlarındaki ilk vukuat bugünkü değildi.

“Çeker vururum” diyen başkan…

2019 yılında Rizespor’un Galatasaray’a karşı oynadığı maçın ardından tartışmalı hakem kararlarına sinirlenen kulüp başkanı Hasan Kartal katıldığı canlı yayında “Silahım olsa hakemi vururdum. Kendime nasıl hakim olayım. Öyle bir şey demedim. Ama insanın yanında silahı olsa bunlar insanı katil eder. (Gülerek) Oruçluydum. Çok düzgün bir seyircimiz var. İnanın bu skandal başka yerde olsa daha farklı olurdu. Biz de kulüp yönetiyoruz. İyi kulüp yönetici olduğumu düşünüyorum. Ama bu yaşananlar bizi de çileden çıkarıyor” demişti.

Galatasaray’dan çağrı

Kınama açıklaması yayınlayan kulüplerden Galatasaray “Sözün bittiği yer” başlıklı paylaşımında Kulüpler Birliği’ni 13 Aralık Çarşamba günü tek gündem maddesiyle toplanmaya çağırdı.

Galatasaray dışında Beşiktaş ve Fenerbahçe’yle beraber Süper Lig kulüpleri, önde gelen bazı futbolcular, teknik direktörler kişisel hesaplarından kınama paylaşımı yaptı. Ayrıca Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı sonrası FIFA Hakemimiz Halil Umut Meler’e yapılan şiddetli saldırı, sadece Hakemimiz Halil Umut Meler’e değil tüm hakem camiasına yapılmıştır. En üst kademeden alt kademeye kadar tüm hakemlerimize müsabakalara çıkmama çağrımızı buradan ilan ediyoruz” açıklamasını yayınladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak olayın ardından yaptığı ilk açıklamada “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızda görmek istemiyoruz” dedi.

Partiden ihraç istemiyle disipline sevk edildi

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca 22. ve 23. dönemde Ankara Milletvekili olarak TBMM’de Ak Parti sıralarında oturdu. Koca’nın bu olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla partiden kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edileceği haberi yapıldı. Bu haber gün içinde doğrulandı. Bugün toplanan MKYK’da Koca’nın ihraç istemiyle disipline sevkine oy birliği ile karar verildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.