Antalyaspor’da hafriyattan 1 milyar TL’lik vurgun iddiası çıktı

Antalyaspor’a maddi gelir sağlamak amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen hafriyat projesinden kulübün değil özel kişilerin yararlandığı böylece 1 milyar TL’lik vurgun yapıldığı iddia edildi.

Spor 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Özgür Bucaklı tehdit edildiği için suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Antalya’da yıllar önce Orman Genel Müdürlüğü’ne ait Döşemealtı İlçesi’ndeki 40 dönümlük, sonra ise 1.014.474,33 metrekarelik arazinin kullanım hakkı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Söz konusu moloz döküm sahası Antalyaspor’a maddi destek sağlaması şartıyla meclis kararıyla Antalyaspor Kulübü Derneği’ne verildi. Dernek yönetimi de bir protokolle işletim hakkını Antalyaspor Sportif İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye verme kararı aldı.

Böylece Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Döşemealtı ve Aksu ilçelerinde inşaat yapmak isteyenler hafriyatı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin gösterdiği yere dökecek ve ödemesi gereken bedeli dernek üstünden Antalyaspor’un kasasına sokacaktı. Ancak beklenen olmadı. Transfer tahtası kapalı olan, vergi borçları ve FIFA’da dosyaları bulunan Antalyaspor’un kasasına bu moloz dökme işinden para girmedi. İddiaya göre paralar Antalyaspor yerine Ankaralı Bahattin Özkesemen ve Orhan Ecik’e aktarıldı. İddianın sahibi de Antalya Briketçiler Nalburiyeciler İnşaat Malzemecileri ve Hafriyatçılar Esnaf Odası Başkanı Özgür Bucaklı. Polis nezaretinde Kepez ilçesinde bir otelde basın toplantısı yapan Bucaklı’ya göre Antalyaspor kasasına girmesi gereken yıllık 1 milyar TL başkalarının cebine gitti.

Tünelde hakeme saldırmışlar, yayıncı görüntüyü saklıyormuş, çünkü marka değeri önemliymişTünelde hakeme saldırmışlar, yayıncı görüntüyü saklıyormuş, çünkü marka değeri önemliymiş

Bucaklı’nın sözleri şöyle…

Antalyaspor’u boş şirketlere ortak yaparak rant devşiriyorlar: Amaçları rant devşirmek. Antalyaspor’u boş şirketlere ortak yaparak, döküm sahası açılmadan döküm sahasına giren malzeme harici malzeme alınması yasaya uygun değildir ama kanunu, mevzuatı, kuralları hiçe sayıyorlar. Amaç işi kılıfına uydurmak. Bu şirketler kaşe şirketi olarak kurulmuş. Kazıya başladığın anda müteahhit, hafriyatçı firmaya kaşe vurması durumunda yapılacak hiçbir şey kalmayacak. Müteahhit firmanın ruhsatına bu kurulan şirketlere kaşe vurulunca başka hiçbir hafriyat şirketi o inşaatta iş yapamayacak. Yapabilmesi için kaşe şirketlerinden izin alması gerekecek.

Tarım arazilerinden hafriyat alma derdindeler: Kamyonculardan alınan ücret haricinde bir de saat başı makineciden ücret alınma hedefindeler. Yıllık 1 milyar TL’nin üstünde hafriyat gelirinin yüzde 10’unun bile Antalyaspor’un kasasına gitmemesi için sistem oluşturuyorlar. Kazı, dolgu ücreti resmi olarak müteahhitten alınır, kazıya başlandığında hafriyat için beş merkez ilçelerine döküm sahaları açılır. Antalya’da çıkan hafriyatın yüzde 80’i geri dönüşümde kullanılmaktadır. Geri dönüşümde kullanılamayan hafriyatı döküm sahasına dökerse döküm ücreti öder. Tarım arazilerinden de hafriyat ücreti alma hedefindeler.

Yanlışa ‘dur’ dediğimiz için ceza kesildi: Antalya’da 1 milyar TL’nin üstünde hafriyat kazancı mevcut. Ancak bugün gelinen noktada kazanç kamuyu zarara uğratarak ranta dönüştürülmüş ve ekmeğinin derdinde olan esnafımızın bağlı olduğu Antalya Briketçiler Nalburiyeciler İnşaat Malzemecileri ve Hafriyatçılar Esnaf Odası, ‘yanlışa dur’ dediği için cezası kesilmiştir.

Seçim kararı aldırdılar: Bunlar yaşanırken Allah’tan korkmaz, kuldan utanmazlar oda adına benden yazılı teminat istedi. Sözde sözleşmede bir daha dava açmamam istendi. İpler koptu. Bundan sonraki süreçte kendi işlerine uygun oda yönetimi istedikleri için acil seçime gittiler. Tüm yönetim kurulu üyelerim bu sisteme ayak uydurmak için seçim kararı aldı.

Para Antalyaspor’a gitmesin diye sistem oluşturulmuş: Yıllık 1 milyar TL’nin üstünde hafriyat gelirinin yüzde 10’unun bile Antalyaspor’un kasasına gitmemesi için sistem oluşturuyorlar. İşi zorlaştırarak sistemlerini götürmeye çalışıyorlar. Kanun belli, mevzuat belli. Çok kolay olan yolu zora çevirerek rant elde ediyorlar.

15 Ocak’ta ortaklık kararı alındı: Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi 15.01.2024 tarihli 8 No’lu kararla belediyenin iştirakçi kuruluşu Sosyal Hizmetler A.Ş.’ye Antalyaspor Hafriyat Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ni ortak ediyor. Belediyeye ait Sosyal Hizmetler A.Ş.’nin ortakları Antalyaspor Kulübü Derneği, Bahattin Özkesemen ve Orhan Ecik oluyor.

Silah gösterip tehdit ettiler: Yoldan geçen herkes belediyenin şirketine ortak olabilir mi? Boş, hatta zarar eden bir şirketi Antalya’ya ortak etmek kanuna aykırıdır, Cumhurbaşkanlığı izni gerekmektedir. Bunun adı kanunu arkadan dolanmaktır. Sosyal Hizmetler A.Ş.’ye ortak edilen Antalyaspor Hafriyat Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahiplerinden Bahattin Özkesemen ve yanındakiler esnafımıza ‘Bize para ödeyeceksin, biz mafyanın adamlarıyız’ diyerek silah gösterip tehdit etti. Antalyaspor’u arkalarına alarak mafyatik hareketlere başladılar. Bir örnek vermek gerekirse, Döşemealtı’nda silah gösterip tehdit ettiler. Biz de karakola şikayette bulunduk, ama savcılık ‘kamu olayı bu’ diyerek ifadelerimizi adliyede vermemizi istedi. Bir sonuç çıkmadı.

Bu işte yanan Antalyaspor oldu: Sagiv Jehezkel imzayı attıBu işte yanan Antalyaspor oldu: Sagiv Jehezkel imzayı attı

Toplantıda arbede çıktı: Mahkeme kararının ardından hafriyat işlerinden sorumlu Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürbüz’ün yanına gittik. Aynı zamanda Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olan Mustafa Gürbüz’ün makamında 21 Mart 2023 tarihinde buluştuk. Gürbüz’ün yanına gittiğimizde oda yönetimimden yanımda üç kişi vardı. Toplantıya girdik, toplantıda Gürbüz, Antalyaspor Koordinatörü olarak Abdullah Saraçoğlu’nu Antalyaspor Koordinatör Yardımcısı olarak Bahattin Özkesemen’le (Antalya Hafriyat Şirketi ortağı) tanıştırdı. Toplantıda ciddi tartışma yaşadık. Ben ‘Bahattin Özkesemen nereden Antalyaspor Koordinatör Yardımcısı oluyor, bu adam Ankara’dan gelen şirket sahibi. Kesesini doldurmak isteyen, mafyavari esnafımıza zulüm eden, esnafımızı sana belediyeye ceza kestiririm diye tehdit eden kişiyi Antalyaspor yöneticisi olarak nasıl toplantıya sokarsınız?’ diyerek tepki verdim. O sırada arbede yaşandı. Mustafa Gürbüz araya girdi, sakin olmamız gerektiğini söyledi. Gürbüz en sonunda bana ‘Başkan bir şekilde bu adamla anlaşmak zorundasın. Hafriyat işini bu adamlar yönetecek. Cezalar da yükseldi haberin olsun. Bir ceza 1 milyon 470 bin TL’ diyerek aba altından sopa gösterdi.

‘Bu pasta herkese yeter’ dediler: Antalyaspor Derneği ofisine gittik. Dernek Başkanı Aziz Çetin (eski Antalyaspor Başkanı) bizi karşıladı. Bahattin Özkesemen, Aziz Çetin ve ben görüşme yaptık. Aziz Çetin bana ‘Sen dava açıp yürütmeyi durdurma kararı aldıracaksın. Ben belediyeden bir şekilde hafriyat işini alacağım. Sen dava açacaksın, ben vazgeçmeyeceğim. Oturup anlaşalım. Ben yoruldum. Burada bir pasta var gel, hep beraber yiyelim. Bu pasta sana da yeter, bana da yeter herkese yeter’ dedi. Bana beş daire teklif ettiler. Ondan sonra bu durumun ciddiyetini daha iyi anladım.

Polis ‘İzin verilirse sabaha bırakmayız’ demiş: Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı’na da durumu bildirdim. KOM Müdürü bana ‘biz konuyu biliyoruz, ancak savcılık soruşturma izni vermeden bir şey yapamayız. Soruşturma izni verilirse sabaha bırakmayız’ dediler. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın konuyla ilgilendi ve soruşturma başlattı. Bahattin Özkesemen ve Orhan Ecik hakkında beni tehdit edip şantaj yaptıkları gerekçesiyle Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım.

Benden habersiz seçim kararı alındı: Bu olaydan sonra bana haber verilmeden odanın yönetim kurulu toplantı kararı aldı. Seçime 1,5 yıl varken yönetim kurulu bensiz 24 Temmuz tarihinde toplantı yaparak, acil seçim kararı aldı. Acil seçim kararı alınması için bizim yönetim olarak odayı dolandırmamız gerekiyor. Öyle durup dururken ‘canım sıkıldı’ diyerek acil seçim çağrısı yapılması yasal değil. Hiçbir sebep olmadan, başkana bilgi verilmeden odanın seçime götürülmesiyle ilgili Ticaret Bakanlığı’na itiraz dilekçemi sundum. Basın açıklamasından sonra yönetim kurulu üyelerim hakkında suç duyurusunda bulunacağım. 29 Ağustos tarihinde Esnaf Odaları Birliği’nde olağanüstü kongreye gidiyoruz.

Eski başkan Sabri Gülel görevi bırakırken ‘Hafriyat’ demişti

Antalyaspor’da geçen sezon başında görevi bırakan Başkan Sabri Gülel görevi bıraktığı dönemde hafriyatla ilgili olarak rahatsızlığını dile getirmişti. Beklenen gelirin Antalyaspor’un kasasına girmediğini söyleyen Gülel sonra görevinden istifa etmiş ve koltuğa mevcut Başkan Sinan Boztepe oturmuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.