Süper Türkiye

Galatasaray ve Fenerbahçe, Suudi Arabistan'daki Süper Kupa maçına Atatürk tişörtüne izin verilmediği için çıkmadı. İki ezeli rakibin tavrıyla Türkiye tek yürek oldu. İşte gün boyu yaşananlar...

Spor 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe ve Galatasaray Atatürk için rest çekti.

Geçen yıl Süper Lig şampiyonu olan Galatasaray ile Türkiye Kupası’nı kazanan Fenerbahçe, Süper Kupa için Suudi Arabistan’da karşı karşıya gelecekti. 2023’ün son kupasını almak için yapılacak mücadeleye Atatürk krizi gölge düşürdü, sonuç olarak maç oynanamadı.

Aslında Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da oynanacak olması başından beri tartışılıyordu. Maçı oynayacak Fenerbahçe ve Galatasaray uzun süre buna itiraz etmişler, Türkiye Futbol Federasyonu ise ısrarcı olmuştu.

Bir süre önce bu tartışmalar geride kaldı veya öyle sanıldı. Fenerbahçe ve Beşiktaş kafileleri, hatta Türkiye’den binlerce taraftar Suudi Arabistan’a gitti. Ama dün maçtan saatler önce başlayan tartışmalar, Suudi yetkililerin Fenerbahçe’nin sahaya Atatürk’ün ünlü sözü ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’un yazılı olduğu pankartla çıkmasına izin vermemesi, Galatasaray ve Fenerbahçeli oyuncuların maçtan önce ısınırken üzerinde Atatürk resmi olan tişörtlerin kabul edilmemesi, hatta maçtan önce İstiklal Marşı okunmasına izin verilmemesi gibi sebepler maçı oynanamaz hale getirdi. İki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasaray ortak bir karar alarak maça çıkmadı. Onların bu kararı Türkiye’de futbol rekabetinin önüne geçti ve büyük alkış aldı.

Dün gün boyu çok hızlı gelişmeler yaşandı ama ilk büyük bomba Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un sarı lacivertlilerin sahaya Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ pankartına izin verilmediğini açıklamasıyla Türkiye’nin gündemi değişti. (Ayrıntılı haber linkte)

Mehmet Büyükekşi'yi Arabistan yakacakMehmet Büyükekşi’yi Arabistan yakacak

10Haber, gün boyu yaşananları adım adım derledi. İşte dün yaşananlar…

* Maçtan önce saat 13.00’te kulüpler,TFF ve Suudi Arabistan yetkilileri arasında yapılan toplantıda maça Galatasaray Atatürk’ün ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’, Fenerbahçe ise ‘Yurtta sulh, Cihanda sulh’ sözlerinin bulunduğu pankartla çıkmak istedi. Ayrıca iki takım karşılaşmaya üzerinde Atatürk fotoğrafı bulunan tişörtlerle çıkmayı talep etti.

* Fenerbahçe ve Galatasaray Süper Kupa finali öncesinde İstiklal Marşı’nın yanı sıra Suudi Arabistan Milli Marşı’nın çalınmasından dolayı da rahatsızlık duyduklarını TFF’ye bildirdi.

* TFF  yetkilileri, iki kulübe Süper Lig finali akışının kulüplere gönderildiğini ve itiraz gelmediğini belirterek Suudi Arabistan Milli Marşı’nın okunacağını söyledi.

* TFF yetkilileri, Atatürk’ün sözlerini içeren pankartlara izin verilmemesi konusunda yine akışı gerekçe gösterdi.

* Fenerbahçe ve Galatasaray yönetimleri Atatürk meselesi konusunda daha önce herhangi bir sorun çıkmadığını, neden böyle bir uygulamaya gidildiğini sorguladı. Konunun akışla ilgisi olmadığı belirtildi. Sarı lacivertlilerin başkanı Ali Koç, kamuoyuna kriz olduğunu açıkladı. (Ayrıntılı haber linkte)

* TFF, Fenerbahçe ve Galatasaray yetkilileriyle sorunun çözümü için görüşmelere başladı.

* Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, Tele1 canlı yayınına bağlanarak Atatürk tişörtü ve maça da ‘Yurtta Sulh ve Cihanda Sulh’ pankartı ile çıkma talebinin Suudi yönetimi tarafından reddedildiğini söyledi. Dündar, “Ali Koç ve yönetici arkadaşlarımız da o halde biz de sahaya çıkmayız demişler” dedi.

* Suudi Arabistan yetkilileri, taleplerin son dakika geldiğini belirterek mezheplerine göre tişörtlerdeki portreye karşı olduklarını açıkladı. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ pankartıysa Filistin meselesinde taraf gibi görünmemek için Suudlar tarafından veto edildi.

TFF: Dezenformasyona itibar etmeyiniz

* Saat 16.00’da Türkiye Futbol Federasyonu, WhatsApp grubuna açıklama yaptı. Açıklamada, “Süper Kupa maçı Türk bayrağımız huzurunda, 100. Yıl kutlama etkinlikleriyle, şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşı ile başlayacaktır. Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz” denildi.

* Saat 16.14’te Uğur Dündar sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Suudi Arabistan’da oynanacak Süper Kupa Finali için Kulübümüzün ve Galatasaray’ın ortak duruşları ve TFF’nin girişimi sonucu maç öncesindeki seromonide İstiklâl Marşımız okunacak ve karşılaşma öyle başlayacak.”

Futbol bozdu bozdu bozdu, önünü alamadıkFutbol bozdu bozdu bozdu, önünü alamadık

TFF ile kulüplerden acil toplantı

* Saat 16.30’da Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, TFF yetkililerinin bulunduğu otele geldi. Burada ‘Maçla ilgili sorun çözüldü mü?’ sorusuna ‘Göreceğiz’ yanıtı verildi.  Saat 17.35’te toplantıya Fenerbahçe Ali Koç da katıldı.  Krizi çözmek için Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da görüşmelere girdi.

TRT herkesi yanılttı, sonra çark etti

*  Devlet kurumu TRT, 18.48’te toplantının anlaşmayla bittiğini duyurdu.  Maç oynanacak diyen TRT 19.18’de yeni bir açıklama girdi. Buna göre Galatasaray yönetimi, maç öncesi Atatürk tişörtlerine izin verilmemesi durumunda maça çıkmayacağını açıkladı.

Fenerbahçe ve Galatasaray ikna olmadı

*  Fenerbahçe ve Galatasaray, pankart yasağından sonra Atatürk fotoğrafının yer aldığı tişörtle sahaya çıkılmasına izin verilmemesi halinde, maçı oynamayacakları konusunda rest çekti. İki takımın futbolcuları maçın yapılacağı stada gitmedi.

Destek çığ gibi büyüdü

Galatasaray ve Fenerbahçeli futbolculardan bu kararın ardından Atatürk paylaşımları gelmeye başladı. Başta Beşiktaş veTrabzonspor olmak üzere birçok kulüp İstanbul’un iki devini kararından dolayı destekleyen mesajlar paylaştı. Ayrıca Süper Kupa’ya ev sahipliği yapmaya gönüllü oldu. (Ayrıntılı haber linkte). Sadece spor dünyası değil siyaset ünyasından birçok ünlü yaşananlar hakkında sosyal medya paylaşımı yaptı. (Ayrıntılı haber linkte). Haber dünya basınında da gündem oldu. (Ayrıntılı haber linkte)

İşte iki büyüğü cezbeden o para: Süper Kupa'nın ödülü açıklandıİşte iki büyüğü cezbeden o para: Süper Kupa’nın ödülü açıklandı

TFF’nin resmi sitesinden Süper Kupa haberi kalktı

* 20.22’de Galatasaraylı futbolculara maçın oynanmayacağı bilgisi verildi. saat 20.57’de stadyumda bulunan sarı kırmızılıların malzemeleri stadyumdan çıkarılmaya başlandı. TFF’nin resim internet sitesinde bulunan Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa finalinin haberi 21.04’te kaldırıldı.

Dursun Özbek ve Ali Koç, toplantının yapıldığı otelden basın mensuplarına açıklama yapmadan ayrıldı.

TFF, Fenerbahçe ve Galatasaray’dan ortak açıklama

* Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç yaklaşık beş saat süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından Koç ve Özbek açıklama yapmadan otelden ayrıldı. Bundan bir kaç dakika sonra TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe yaptıkları ortak açıklamada Süper Kupa finalinin ertelendiği belirtilirken Suudi Arabistan Futbol Federasyonu’na teşekkür edildi. (Ayrıntılı haber linkte)

Galatasaray ve Fenerbahçe kafileleri İstanbul’a döndü, onları kalabalık bir taraftar grubu karşıladı.

* Fenerbahçe ve Galatasaray kafileleri İstanbul’a dönüş hazırlıklarına başladı. Bazı futbolcular tatil programı nedeniyle bireysel olarak Suudi Arabistan’dan ayrılırken kafileler Türkiye’ye dönüş uçağına bindi.
* Galatasaray ve Fenerbahçe kafilesi İstanbul’a döndü. Sabaha karşı 05.25’te Galatasaray kafilesini İstanbul Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nde aralarında farklı takım bayraklarını da taşıyan taraftarlar karşıladı. Galatasaraylı yönetici ve futbolculara sevgi gösterisinde bulunuldu. Kafile, özel araçları ve takım otobüsüyle havalimanından ayrıldı. Fenerbahçe takımını taşıyan uçaksa Sabiha Gökçen Havalimanı’na 06.35’te indi. ‘Türkiye sizinle gurur duyuyor’ tezahüratlarıyla karşılanan sarı lacivertlilerde İsmail Kartal, taraftarlara teşekkür etti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.