Avrupa fatihi 30 yıl sonra Manchester’i yine fethetti!

1993'te Manchester United'ı Devler Ligi dışında bırakan Galatasaray, iki kez yenik duruma düştüğü maçta Wilfered Zaha, Kerem Aktürkoğlu ile beraberliği buldu. Penaltı kaçıran Mauro Icardi, hatasını affettirdi. Cim Bom, tarihindeki ilk İngiltere deplasmanı galibiyetini aldı: 3-2.

Spor 4 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Galatasaray iki kez yenik duruma düştüğü maçta pes etmedi, galibiyeti aldı.

Şampiyonlar Ligi’nin ilk yıllarında 1993’te Galatasaray, İngiliz devi Manchester United’ı elemiş ve belki de turnuva formatının bugünkü haline neden olan kararın alınmasını sağlamıştı. Old Trafford’a üç gol atan sarı kırmızılar bütün Avrupa’yı şaşkına çevirmişti. 30 yıl sonra sarı kırmızılılar tekrar İngiltere deplasmanında ve ‘Düşler Tiyatrosu’ olarak bilinen Old Trafford çimlerindeydi.

Gole hemen yanıt

Maça hızlı başlayan ev sahibi oldu.2. dakikada Bruno Fernandes, müsait pozisyonda dışarı attı. 17’de Casemiro’nun uzun pasında sağ çaprazdan ceza sahasına giren Rashford’un sert ortasında Höjlund yakın mesafeden kafayı vurarak topu ağlara gönderdi. Sarı kırmızıları Premier Lig’den transfer edilen Zaha kendine getirdi. 23’te Davison Sanches’in uzun topunu kontrol eden 30 yaşındaki futbolcuyere düşerken yaptığı vuruşla skora denge getirdi.

Düşler Tiyatrosu'nda sahne Zaha'nın... Hani o beğenmediğiniz futbolcu var ya...Düşler Tiyatrosu’nda sahne Zaha’nın… Hani o beğenmediğiniz futbolcu var ya…

Oyun karşılıklı ataklara döndü. Ev sahibi üstün gözükse de Galatasaray mücadelesiyle ‘ben bu maçı kolay bırakmam’ diyordu. 26’da Casemiro’nun şutu yandan auta gitti. 29’da Abdülkerim Bardakcı, Mason Mount’un vuruşuna son anda ayak koyarak topu kornere attı. İlk yarı 1-1 bitti.

İkinci yarının başında Kırmızı Şeytanlar üstünlüğünü sahaya yansıttı. Galatasaray defansını bunaltan ev sahibi ekip 54’te gole çok yaklaştı. Rashford, bir kontrtakta sağdan ceza sahasına girdikten sonra kaleci Muslera ile karşı karşıya kaldı. İngiliz futbolcu, şut çekmek yerine daha uygun durumdaki Bruno Fernandes’e pas vermek isteyince araya giren Boey, yüzde 100 golü önledi. Aynı dakikada kornerde ceza sahası dışında topla buluşan Mount bekletmeden vurdu. Kaleci Muslera top çelmeyi başardı. 65’te   Bruno Fernandes’in sert şutu Muslera’da kaldı.

Tarihin en güzel tekerrürüTarihin en güzel tekerrürü

2-1’den sonra muhteşem dönüş

67’deGalatasaray çok şanssız bir pozisyon yaşadı. Oliveira’nın kaptırdığı topa müdahale etmek isteyen Davison Sanches’in ayağı kaydı. Abdülkerim bardakcı yhızına yetişemeyince Hojlund, karşı karşıya kaldığı Muslera’yı ikinci kez mağlup etti.Gol, Galatasaray’ı kendine getirdi. Bu dakikadan sonra üstünlüğü sarı kırmızılılar aldı. 70’te Zaha’nın pasında Kerem Aktürkoğlu’nun vuruşu auta gitti. bir dakika sonra oyuna beraberlik geldi. Icardi’nin pasıyla sağdan atağa çıkan Barış Alper Yılmaz, ceza sahasına girdikten sonra pasını Kerem Aktürkoğlu’na aktardı. Milli futbolcu, Onana ile karşı karşıya yaptığı vuruşla fileleri havalandırdı.

Icardi, aynı İStanbulspor maçında olduğu gibi penaltıyı auta attıktan sonra takımına galibiyeti getirdi.

Icardi’den İstanbulspor maçına gönderme!

Galatasaray 22’den sonra durmadı. Dalga dalga gelmeye devam etti. 76. dakikada Galatasaray penaltı kazandı. Onana’nın kullandığı aut atışında top kısa düştü. Araya giren Mertens, ceza sahası içinde Casemiro’nun müdahalesiyle yerde kalınca hakem Kruzliak penaltı noktasını gösterdi. Casemiro da ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Topun başına geçen Icardi, aynı İstanbulspor maçında Kerem Aktürkoğlu ile ortaklaşa kaçırdıkları penaltıya benzer bir vuruş yaptı. Top soldan auta gitti. Galatasaray’ın Arjantinli golcüsü 3 dakika sonra penaltı kaçırdığı İstanbulspor maçında olduğu gibi takımına galibiyeti getiren golü attı. Davison Sanches’in kafayla uzaklaştırdığı to Icardi’ye pas oldu. Kaleci Onana ile karşı karşıyakaldığı pozisyonda çok sakin kalan Arjantinli aşırtma vuruşla fileleri havalandırdı. Tribünleri dolduran Sarı kırmızılı taraftarlar ‘Aşkın Olayım’ şarkısını İngilizlere dinletti. Galatasaray’ın yediği ikinci golde hatası olan Davison Sanches, Zaha’dan sonra Icardi’ye de asist yaparak kendini affetirdi. 10 kişi kalan rakibi karşısında pozisyonlara giren yine sarı kırmızılılardı.  90+1’de Boey’un pasına Icardi’nin gevuruşu az farkla auta gitti. Maç sarı-kırmızılı ekibin 3-2 üstünlüğüyle sona erdi.

Okan Buruk maçtan önce Manchester United forması giyen Altay Bayındır’la selamlaştı.

Okan Buruk’un ikinci Manchester United zaferi

Şampiyonlar Ligi’nde daha önce Başakşehir’i çalıştırırken 2020 yılında İstanbul’da Manchester United’ı 2-1 deviren teknik direktör Okan Buruk, dün de Old Trafford’da galip gelmeyi başardı.
Ayrıca Galatasaray 2012 yılından sonra ilk kez Şampiyonlar Ligi deplasmanında kazanmanın sevincini yaşadı. Galatasaray Devler Ligi’de dış sahada en son Fatih Terim yönetiminde Schalke 0-4 maçında gülmüştü. Son 16 turundaki 3-2’lik galibiyet Galatasaray’ı çeyrek finale taşımıştı.

Okan Buruk: Adı üstünde Avrupa fatihi

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, maç sonu yaptığı açıklamada, “Çok güzel bir maç oldu. Çok mutluyuz. Bir Türk takımının, burada İngiliz takımını yenmesi… Uzun yıllar hatırlanacak bir galibiyet. Türk futbolu için çok önemli. Adı üstünde, Avrupa fatihi Galatasaray. Galatasaray’ın DNA’sında Avrupa’da başarı var. Hedefimiz, gruptan çıkmak” dedi. Manchester United’a karşı ikinci galibiyetini aldığının hatırlatan Buruk, konuşmasına şöyle devam etti: “Oynadık… Korkmadık, çekinmedik ve kazandık. Çok fazla sevinecek günümüz yok. 4 gün sonra Antalyaspor maçımız var. Takım bir gün izinli, sonra Antalyaspor maçına hazırlanacağız. Geriye düştüğümüzde tam hamle yapmaya hazırlanırken gol attık. Geçişlerde sorun yaşadık ama doğru dakikalarda gol attık. 3. gol de doğru zamanda geldi. 4. golü de bulabilirdik. Rakibimizle yakın verilere ulaştık. Manchester deplasmanında yapabileceğimizin en iyisi bu. Amacımız gruptan çıkmak. Burada ülkemizi temsil ettik. Ülke puanı söz konusu, maddi kazanç var. Manevi kazanç var. Bizi destekleyen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

Fenerbahçe ve Beşiktaş’tan sonra Galatasaray da kazandı

Daha önce 30 Ekim 1996’da Fenerbahçe, 25 Kasım 2009’da Beşiktaş Manchester United deplasmanından 1-0’lık galibiyetle dönmüştü. Yine bir sonbaharda oynanan bir maç sonrasında Galatasaray üç büyüklerin Manchester United serisini tamamladı.

Galatasaray Ada şanssızlığını kırdı

İngiliz takımlarına karşı 22. maçına çıkan Galatasaray ilk defa Ada’da galip galip gelmenin sevincini yaşadı.Daha önce çıktığı 10 karşılaşmada 3 beraberlik, 7 yenilgi alan sarı kırmızılılar bu şanssızlığı da kırdı.

Kerem Aktürkoğlu Galatasaray’ın ikinci golünü atarak galibiyette pay sahibi oldu.

Son 20 maçta bir yenilgi

Manchester’dan zaferle dönen Galatasaray, Avrupa kupalarında oynadığı 12’si UEFA Avrupa Ligi, altısı UEFA Şampiyonlar Ligi elemeleri, ikisi Şampiyonlar Ligi grup maçı olmak üzere toplam 20 karşılaşmada sadece 1 kez mağlup oldu. Sarı-kırmızılılar, 28 Temmuz 2021 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi elemesinde Hollanda ekibi PSV’ye İstanbul’da 2-1’lik skorla kaybettikten sonra oynadığı 20 maçta 10 galibiyet, 8 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. O yenilgi Avrupa Ligi’nde Barcelona’ya 2-1’lik skorla geldi.

Exxen çöktü, maç açık kanala alındı

Avrupa kupalarının yayın hakkı sahibi Exxen platformu Manchester United -Galatasaray maçından önce çöktü. Birçok kullanıcı platforma giremeyince Acun Ilıcalı’nın kararıyla karşılaşma TV 8.5 kanalından şifresiz olarak verildi.

Bayern Münih lider

Gruptaki diğer karşılaşmada Danimarka’nın Kopenhag takımı, sahasında ağırladığı Bayern Münih’e 2-1 yenildi. Alman ekibinin gollerini 67. dakikada Jamal Musiala ve 83. dakikada Mathys Tel attı. Puanını 6 yapan Alman takımı, 4 puanlı Galatasaray’ın önünde grup lideri oldu. Kopenhag ise puansız Manchester United’ın önünde bulunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.