Avrupa Ligi’nin sefiriydi Premier Lig’in sefiri oldu

Avrupa Ligi tarihinin dört kezle en fazla şampiyon olan antrenörü Unai Emery’nin ilk Premier Lig deneyimi kovularak bitti. Ancak İspanyolun Ada’ya dönüşü muhteşem oldu!

Spor 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Unai Emery, 3 sene sonra döndüğü İngiltere'de harikalar yaratıyor.

İklim şartları, ailevi meseleler, beklentilerin sonuçlarla uyuşmaması… Bu gibi birçok neden, bir teknik direktörün görev süresini kısaltabiliyor. UEFA Avrupa Ligi’ni üç kez üst üste kazanmış ve özgeçmişinde PSG bulunduran Unai Emery de özellikle iletişim problemleri yaşadığı Arsenal’da yalnızca 16 ay görevde kalabildi. Premier Lig macerası sorunlu bitti ve evi İspanya’ya döndü. Bu sürecin ardından Ada’ya tekrar dönüp ligi kasıp kavuracağı bir senaryoyu kimse aklına getiremezdi…

Almeria’ya ilki yaşattı

Unai Emery, 1989 yılında kurulan genç kulüp Almeria’yı tarihinde ilk kez 2006-07 sezonunda La Liga’ya taşıdı. La Liga’daki ilk sezonunda takımı 8. yaparak ligde tutan İspanyol dikkat çekti. Valencia, genç teknik direktörü takımın başına getirdi.

Tanrı’nın ayağı!Tanrı’nın ayağı!

Valencia ile dünya futboluna açıldı

2007-08 sezonunu 10. bitiren Valencia, Emery yönetimindeki ilk sezonunu 6. tamamladı ve UEFA Kupası ile Avrupa arenasına döndü. 2009-10 sezonunda lig üçüncülüğü gören ekip, bir süredir hasret kaldığı Şampiyonlar Ligi’nin kapısını çaldı. Bu sırada Valencia, Emery yönetiminde parlayan David Silva ve David Villa gibi yıldızları Manchester City ve Barcelona gibi takımlara göndererek kulübün kasasını doldurdu. Valencia önemli ayrılıklara rağmen ilk 4’te kalmaya ve Şampiyonlar Ligi vizesi almaya devam etti. Üçüncü bitirilen 2011-12 sezonu sonunda Emery takımdan ayrıldı.

Soğuk Moskova’dan sıcak Sevilla’ya

Emery, ilk yurtdışı deneyimini Spartak Moskova ile yaşadı. Sadece 6 ay görevde kalabilen İspanyol alınan kötü sonuçların ardından kulüpten ayrıldı. Unai, Ocak 2013’te Sevilla’nın başına geçti. Sevilla, İspanyol çalıştırıcı göreve geldiğinde 12. sıradaydı. O sezonu 10. sıraya yükselerek kapatabilen Emery’nin Sevilla’sı bir sezon sonra Avrupa Ligi dominasyonuna başladı. 2013-14’te Benfica’yı penaltılarla eleyen takım Avrupa Ligi’ni müzesine götürdü. İspanyol teknik direktör böylelikle ilk majör kupasını kazandı. 2015’te bu başarıyı Dnipro’yu finalde yenerek yineleyen Sevilla, aynı zamanda kupa tarihinin en başarılı takımı oldu.

Gelenek, 2015-16 sezonunda da devam etti ve Emery ile Sevilla, bu kez finalde Liverpool’u mağlup edip zafere uzandı. Unai, misyonunu tamamladığını hissederek kulüpten ayrılmak istediğini belirtti. Zira gelen teklif ekonomik açıdan yaptığı yatırımla her alanda zirveye oynayan dünya devi PSG’dendi.

Unai Emery, Sevilla yönetiminde tarih yazdı.

İspanyollar ona kabusu yaşattı

PSG’nin yaptığı dev yatırımla beraber yegane hedefi Şampiyonlar Ligi zaferiydi. Avrupa Ligi’ni üst üste 3 kez kazanmış Emery için bu kabul edilebilir bir meydan okumaydı. 2016-17’de son 16 ilk ayağında Barça’yı 4-0’la bozguna uğratan PSG, deplasmanda 6-1’lik mucizeye engel olamadı. 2017-18 sezonunun son 16 turunda Şampiyonlar Ligi’nin bölüm sonu canavarı Real Madrid PSG’ye fırsat tanımadı. Emery bir Ligue 1, iki Fransa Kupası, iki Fransa Süper Kupası ve iki Fransa Lig Kupası şampiyonluğu yaşasa da sezon sonunda görevden ayrıldı.

Şampiyonlar Ligi yolunda İspanyollar Emery’nin kabusu oldu.

Ada’ya ilk ziyaret: Good ebening

Bir teknik direktör adına aşması en güç engellerden biri, son derece güçlü bir selefin yerine geldiğinde beklentileri karşılama süreci. Emery de PSG macerası sonrası Arsenal’da Arsene Wenger üstüne göreve gelmiş ve son derece ağır bir yükün altına girmişti. İlk 8 ay itibarıyla bu yükü layıkıyla sırtlayan Emery ve Arsenal için kabus mayıs ayında başladı. Ligin son 5 maçında alınan olumsuz sonuçlar sonrası ilk 4 dışında kalındı. İspanyol çalıştırıcının alametifarikası olan Avrupa Ligi finalinde bir başka Chelsea’ye 4-1 elenilmesinin ardından Emery’nin hata payı sıfıra indi.

İyi başlayan Arsenal macerasında işler ilk sezonun mayıs ayıyla sarpa sardı.

Bir sonraki sezona yapılacak olası kötü başlangıç Emery’yi işinden edecekti. Nitekim öyle de oldu. Arsenal sahada kötü sonuçlar alırken İspanyol’un bilhassa dil bilmeme probleminin iletişim kurma noktasında takım içinde sıkıntılara yol açtığı haberleri geliyordu. Maç sonu röportajlarına garip İspanyol aksanıyla “Good ebening” diyerek giren Emery’nin bu öbeği sosyal medyada alay konusu oldu. Deneyimli çalıştırıcı, Londra macerasını kupa alamadan kapattı ve Kasım 2019’da Arsenal’dan ayrıldı.

İspanya güzel ev!

Emery, teknik direktörlüğe verdiği 8 aylık aranın ardından Temmuz 2020’de Villarreal ile anlaştı. Hoca evi İspanya’ya rekorla döndü. 18 maç üst üste kaybetmeyen Villarreal kulüp rekorunu kırdı. Unai, o sezonun UEFA Avrupa Ligi yarı finalinde Arsenal’ı, finalinde ise Manchester United’ı alt ederek sarı denizaltına ilk Avrupa zaferini yaşattı. Emery, kupayı kendi adına 4. kez kazandı ve tarihin en çok Avrupa Ligi kazanan teknik direktörü oldu. 2021-22 sezonu, Villarreal’in Şampiyonlar Ligi’ne damga vurduğu sezon oldu. Son 16 turunda İtalyan devi Juventus’u geçen takım, çeyrek final aşamasında Bayern Münih’i saf dışı bıraktı. Sarı denizaltının gücü Liverpool’a yetmedi ve yolculuk yarı finalde sona erdi.

Sarı denizaltı, tarihindeki ilk Avrupa kupasını Emery ile kazandı.

Bonservis ücretiyle İngiltere’ye

Emery’nin yükselen performansı yeniden İngiliz takımlarının radarına girmesini sağladı. Bir sezon önce Newcastle’dan teklif alan ancak olumlu dönüş yapmayan Emery, Steven Gerrard’la yollarını ayıran Aston Villa ile anlaştı. Villa, Emery için Villarreal’e 6 milyon Euro ödedi. Emery göreve geldiğinde Aston Villa ligin 15. sırasında bulunuyordu. Ancak dönüşüm hızlı başladı. Villa, Emery yönetiminde ilk 6 maçının 4’ünü kazandı. Ardından sırasıyla Leicester City, Manchester City ve Arsenal’e kaybeden Emery’nin Villa’sı, yaşadığı bu düşüşün ardından arkasına bakmadı.

Meydan okuyor, kendini kanıtlıyor

Üç maçlık mağlubiyet serisinin ardından 11. sırada konumlanan ekip, sonrasından oynadığı 10 maçta 8 galibiyet ve 2 beraberlik aldı. Villa, sezonun son 10 maçında en çok puan toplayan takım. Villa bu seriyi yaparken son 7 galibiyetinin 6’sında kalesini gole kapadı. An itibarıyla ligde 6. sırada bulunan ekip, yakaladığı ivmeyle kendini UEFA Avrupa Ligi’ne atabilir, yani Emery’nin sefiri olduğu kupaya…

Bir gecede hayatı karardı: Daniel Cain'in savaşıBir gecede hayatı karardı: Daniel Cain’in savaşı

Kariyerinin büyük bölümünde İspanya dışında dikiş tutturamayan, Fransa’da yerel kupaları kazansa da ana hedef olan Şampiyonlar Ligi’nin uzağında kalan Emery için Villa macerası farklı şeyleri kanıtlama niteliğinde. İspanyol hoca evinden uzakta başarılı olabileceğini en iyi şekilde kanıtlıyor. Fakat Unai için bu başarının istikrar kazanması elzem zira gittiği yerlerde yaptığı başlangıçlar -Moskova haricinde- hep gösterişli olsa da özellikle Premier Lig’de devamını getirme konusunda sıkıntı yaşadığı açık. Ancak ne olursa olsun artık Ada’da söz konusu Emery olunca “good ebening” söylemi değil, Villa’ya yaptırdıkları ve yeni takımıyla başardıkları akıllara geliyor…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.