Selçuk Can ve Alperen Berber Avrupa şampiyonu

Romanya'da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda Selçuk Can ve Alperen Berber şampiyon oldu. Murat Fırat bronz alırken Türkiye takım halinde birincilıği kazandı. Üç milli kadın sporcu da finale yükseldi.

Spor 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Selçuk Can ve Alperen Berber Türkiye'ye altın getiren iki isim oldu.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda grekoromen stil 72 kiloda mücadele eden Selçuk Can, turnuvaya ikinci turdan başladı. Milli güreşçi, Macar rakibi Krisztian Vancza’yı 3-1; çeyrek finalde Avrupa şampiyonu Moldovalı Daniel Cataraga’yı 11-1 teknik üstünlükle yenerek yarı finale yükseldi. Selçuk Can yarı finalde turnuvayabireysel olarak katılan Rus güreşçi Narek Oganian’ı 6-0’la geçti.

Selçuk, finalde Avrupa şampiyonu Azerbaycanlı Ulvi Ganizade ile karşılaştı. Maçın her iki devresinde ihtarla birer puan alan Selçuk Can maçı 2-0 kazanarak altın madalyanın sahibi oldu. Kariyerinde iki Avrupa ve iki dünya üçüncülüğü bulunan Selçuk Can, ilk Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Aynı kiloda gümüş madalyayı Azerbaycanlı Ulvi Ganizade, bronz madalyaları ise organizasyona bireysel olarak katılan Narek Oganian ve Ukraynalı Parviz Nasibov elde etti.

Müsabakasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Selçuk Can, şampiyonluk kazanmanın kolay olmadığını belirterek, “İnanılmaz derecede çok çalıştım. O kadar fazla çalıştım ki sağlık problemleri çektiğim dönemler oldu. Şampiyonluk öyle kolay olunan bir şey değilmiş, onu görmüş oldum. Çok mutluyum. Bu madalya Türkiye’ye armağan olsun” dedi. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için de hayalleri olduğunu belirten milli sporcu konuşmasına şöyle devam etti: “Bu madalya büyükler kategorisindeki beşinci madalyam oldu. Daha önce iki Avrupa ve iki Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya almıştım. Hep de yarı finalde Azeri rakibime ufak farkla kaybediyordum. Bu kez onu yendim. Önümüzde olimpiyatlar var, çalışmalarımız devam edecek. Olimpiyat madalyası alıp şampiyon olmak her sporcunun hayalidir. Benim de hayalim var, inancım tam.”

Alperen Berber de şampiyon

Grekoromen stil 82 kiloda mücadele eden 19 yaşındaki Alperen Berber, ikinci turda dünya şampiyonu Azerbaycanlı Refik Huseynov’u etkili salto ile 7-1 yendi. Alperen, çeyrek finalde ise Gürcü Gela Bolkvadze’yi de 7-1’le geçerek yarı finale yükseldi. Milli sporcu, bu turda Bulgar rakibi Ayk Mnatsakanyan’ı 5-1 yendi ve altın madalya için turnuvaya bireysel olarak katılan Rus sporcu Islam Ismailovic Aliyev ile karşılaştı.

Final maçının ilk dakikasında Alperen, boyundurukla 2-0 öne geçti. Rakibinin oyununa dört puan verilse de kenar yönetimi itiraz etti ve itiraz kabul edildi. Skor 3-0 Alperen’nin lehine oldu. Genç güreşçi, rakibine bir puan verse de Aliyev’i minder dışına atarak skoru 4-1’e getirdi. Karşılaşmanın ikinci yarısında Alperen, rakibi karşısında çok dikkatli bir mücadele ortaya koydu. Rakibinin baskısı karşısında Rus sporcunun kenar yönetimi Berber’in faul yaptığı gerekçesiyle itiraz etti ve maç 4-3 oldu. Son saniyelerde Islam Ismailovic Aliyev baskı kursa da Alperen Berber rakibine puan vermedi ve Avrupa şampiyonu olarak altın madalya kazandı.

Alperen Berber, “Türkiye için güreştiğimin bilincindeyim. Ülkeme çok teşekkür ederim” dedi. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu da Türk güreşine yeni yüzler gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Rıza’dan, Taha’dan, Yasemin’den sonra bize Alperenler, Selçuk Canlar lazım. Bize yeni yüzler, yeni gençler lazım. Bu da bayrağın zamanında yerli yerinde doğru şekilde devredilmesiyle olur. Gençleri doğru şekilde milli takımlara monte edeceğiz. Hem ülkemizin hem Türk güreşinin geleceğini garanti altına alacağız. Alperen’in yolu açık olsun. Allah ayağına taş değdirmesin. Ben ona her zaman inanıyorum. O bizim evladımız, ailemizden biri. Zeki, çevik ve ahlaklı… Hepsi Alperen’de var. Onu yetiştiren, hocalığını yapan aynı zamanda benim de rakibim olan babasına ve tüm emeği olan hocalarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz birlikte Türk güreşini bu hale getirdik.”

Mert Fırat rakibini yendikten sonra büyük sevinç yaşadı.

Murat Fırat’tan bronz madalya

67 kiloda mücadele eden Murat Fırat ilk turda Avrupa şampiyonu Polonyalı Mateusz Bernatek’i 5-1; ikinci turda Arnavut rakibi Gteje Prenga’yı teknik üstünlükle 10-0; çeyrek finalde ise Ermenistan asıllı Fransız Gagik Snoyan’ı 1-1 son puan avantajıyla yenerek yarı finale çıktı. Murat, bu turda bireysel olarak turnuvaya katılan Rus Ruslan Bichurin’e 5-4 yenildi. Bronz madalya için repesajdan gelen Slavik Galstyan ile karşılaşan Murat Fırat, karşılaşmayı 5-4 kazanarak Avrupa üçüncüsü oldu ve şampiyonayı bronz madalya ile tamamladı.

Grekoromen Milli Takımı en çok puan toplayan ülke oldu, birinciliği kazandı.

Milliler üst üste ikinci kez birinci

Böylece Türkiye 10 sporcuyla katıldığı turnuvayı iki altın, üç gümüş ve bir bronz toplam altı  madalyayla bitirdi. 147 puan toplayan Grekoromen Güreş Milli Takımı, zirvede yer aldı. Geçen yıl Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda da zirvede yer alan milli takım, tarihinde ilk kez üst üste şampiyon oldu. Milli takım ayrıca beşinci kez zirvede yer alma başarısını gösterdi. Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 142 puanla Azerbaycan ikinci, 99 puanla Ermenistan üçüncü sırada yer aldı.

Kimin Rıza’sı, hangi Ata’nın sporu?Kimin Rıza’sı, hangi Ata’nın sporu?

Kadınlarda üç final

Şampiyonada 50 kiloda mindere çıkan milli güreşçi Evin Demirhan Yavuz ilk turu maç yapmadan geçti. 28 yaşındaki milli sporcu, çeyrek finalde Rumen Ana Maria Pirvu’yu 4-2 öndeyken tuşla yendi. Evin, yarı finalde ise Bulgar rakibi Miglena Georgieva Selishka karşısında zorlansa da maçı 4-3 kazanarak finale yükseldi. Milli güreşçi, finalde Avrupa, dünya şampiyonu ve Olimpiyat ikincisi Azerbaycanlı Maria Stadnik ile karşılaşacak.

Buse Torun’un finaldeki rakibi Ukraynalı Tetiana Rizkho.

68 kiloda seribaşı olduğu için çeyrek final ile şampiyonaya başlayan Buse Tosun Çavuşoğlu bu turda Bireysel Rus Khanum Velieva’yı 4-1 öndeyken tuşla yendi. Yarı finalde Çekya’dan Adela Handzlickova ile karşılaşan Buse, bu karşılaşmanın son saniyelerinde 10-9 kazanarak finale çıktı. Buse finalde Ukraynalı Tetiana Rizkho Sova ile karşı karşıya gelecek.

76 Kiloda mindere çıkan Yasemin Adar Yiğit, ilk turda Bulgar Vanesa Georgieva’yı 10-0 teknik üstünlükle yenerken, çeyrek finalde ise Fransız rakibi Pauline Lecarpenter’i 7-3’le geçti. Yarı finalde de Macar rakibi Bernadet Nagy ile karşılaşan milli güreşçi, 4-0 öndeyken rakibini tuş ederek finale yükseldi. 32 yaşındaki milli güreşçi, Ukraynalı Anastasia Shustova ile karşılaşacak. Üç güreşçi de altın için yarın mindere çıkacak.

Tuba Demir ve Eda Tekin elendi

55 kiloda Tuba Demir ilk turda Avusturyalı Oleksandra Kogut’u 5-0 öndeyken tuşla yendi. Çeyrek finalde Alman rakibi Anastasia Blayvas’a 6-2 yenildi. 59 kiloda Eda Tekin ise ilk turda Bireysel Belarus Alesia Hetmanava’ya 8-7 yenildi.

Rıza Kayaalp tuş oldu! Rekor fırsatı kaçtıRıza Kayaalp tuş oldu! Rekor fırsatı kaçtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.