Bakü’de savunma zaferi, kazanan Oscar Piastri

Bakü'de düzenlenen Azerbaycan GP'si büyük bir heyecana sahne oldu. Son anlarında Sainz ve Perez'in büyük bir kazaya karıştığı yarışı uzun süre Leclerc'i arkasında tutmayı başaran Piastri kazandı. Bu sonuçla Mclaren takımlar sıralamasında lider oldu.

Spor 15 Eylül 2024
Piastri kariyerinde ikinci kez yarış galibi!

Formula 1’de sezonun 17’nci yarışı Azerbaycan’daki Bakü Cadde Pisti’nde gerçekleştirildi. Beş kırmızı ışığın sönmesinin ardından nispeten temiz bir ilk tur geride kalırken yarışa pole’den başlayan Charles Leclerc iyi bir startın ardından liderliğini korudu. Red Bull pilotlarının ikisi birden birer sıra yükselirken griddeki tek temas arka sıralardaki Tsunoda ve Stroll arasında yaşandı.

İlerleyen süreçte yarışa arkalardan başlayan Norris hızla yükselse de pit yolundan start alan Hamilton için aynı durum geçerli olmadı. Pit stopların ardından önündeki Leclerc’ten bir tur önce lastik değiştiren Piastri aradaki farkı eritti. 19’uncu tura gelindiğinde McLaren’ın Avustralyalı pilotu ilk virajda liderlik için atağını yaptı ve geç frenle Leclerc’i avlayarak liderliği eline geçirdi.

Bu süreçte ilk üç sırayı oluşturan Piastri, Leclerc ve Perez üçlüsü birbirlerine yakın turlar atmaya başladı. Ferrari’nin Monagask pilotu kaybettiği liderliği geri almak için yaklaşık 25 tur boyunca sürekli denemelerde bulundu, fakat lider Piastri otomobilini çok iyi ortalayarak üst üste iyi savunmalar yaptı.

Yarışın son anlarına gelindiğinde arka lastikleri çok fazla aşınan Leclerc virajdan sonra çekiş yakalamakta zorlandı ve kısa süre içinde Piastri’nin iki saniye arkasına düştü. Yaşananların ardından Perez ikincilik için bir fırsat görse de arkalardan iyi tempoyla gelen Sainz da kan kokusunu aldı. Bu esnada ters lastik stratejisi yapan Norris ise şampiyonada yarıştığı Max Verstappen’i geride bırakarak altıncı sıraya kadar yükseldi.

Bitime iki tur kala arka lastikleri tamamen biten Leclerc’e atak yapan Perez ilk turun ardından rakibini geçti ama Leclerc karşı atakla yerini geri aldı. Yaşanan momentum kaybını değerlendiren Sainz da Perez’i geride bıraktı ve ikinci viraj öncesi takım arkadaşı Leclerc’e atak yaptı. Ferrari’nin Monacolu pilotu takım arkadaşının yolunu kapatınca bu kez Sainz virajdan yavaş çıkmak zorunda kaldı ve Perez düzlükte iç tarafı yakaladı. Bu esnada savunma hamlesi yapan Sainz içeri kapanmaya çalışırken Perez adeta dirseklerini açınca yüksek hızda büyük bir temas yaşandı ve iki araç da birbirlerine kilitlenmiş şekilde Bakü’de duvara vurdu.

Kazanın ardından sanal güvenlik aracı devreye girdi ve finişe kadar bu koşullarda gidildi. Damalı bayrağı ilk sırada gören Oscar Piastri muhteşem bir savunma sergilediği yarışı kazanarak kariyerinin ikinci Grand Prix zaferini elde etti. Yarışa pole’den başlayan Leclerc ikinci olurken öndeki kazanın ardından kendisine piyango çıkan Russell podyumu tamamladı.

İlk 10’u sırasıyla Norris, Verstappen, Alonso, Albon, Colapinto, Hamilton ve Bearman tamamladı. İki pilotuyla birden puan alan Williams bu başarıya 2023 ABD Grand Prix’sinin ardından ilk kez erişmenin mutluluğunu yaşarken çaylak pilot Colapinto da ikinci yarışında ilk kez puanla tanıştı. Magnussen’in cezası sebebiyle kendisini Haas kokpitinde bulan Bearman ise bir sezon içerisinde iki farklı takımla puan kazanan ilk pilot olarak Formula bir tarihine geçti. Bearman sezon başında apandisit ameliyatı geçiren Carlos Sainz’ın yerine Ferrari kokpitinde Suudi Arabistan Grand Prix’sine çıkmış ve Cidde sokaklarından puanla ayrılmayı başarmıştı.

Öte yandan yarışın ardından dağıtılan puanlar sonrası McLaren üreticiler şampiyonasında Red Bull’u geride bırakarak liderlik koltuğuna oturdu. Böylelikle Red Bull yaklaşık iki yılın ardından ilk sırayı kaptırırken Mclaren ise 2014 Malezya GP’sinden sonra ilk defa şampiyonada zirveyi ele geçirdi.

Formula 1’de heyecan ara vermeksizin hemen bir sonraki hafta sonu koşulacak Singapur Grand Prix’siyle devam edecek.

Formula 1'in dahi mühendisi imzayı attı: Adrian Newey Aston Martin'deFormula 1’in dahi mühendisi imzayı attı: Adrian Newey Aston Martin’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.