Basketbol Dünya Kupası’nda peri masalı: Güney Sudan’dan olimpiyat vizesi

Basketbol Dünya Kupası'nda 17-32. sıralar arasındaki klasmanı belirleyen M Grubu'nu lider bitiren Güney Sudan, bu sonuçla beraber olimpiyat vizesi almayı garantiledi. Ülke basketbol alanında ilk kez olimpiyatlarda temsil edilecek.

Spor 4 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Güney Sudan tarih yazdı, 2024 Paris biletini kaptı.

Bir ülke düşünün… Olimpiyat komitesi 2015’te kurulmuş, Rio 2016’da ve Tokyo 2021’de 5’er atletle temsil edilmiş. Bu atletlerin tamamı da atletizm dalında yarışmış. İşte Güney Sudan’ın spor ve olimpiyat hikayesi böyle kısa ve öz şekilde özetlenebilir. Sudan’dan ayrılarak 2005’te otonom devlet niteliğiyle kurulan Güney Sudan, uluslararası diplomaside tanınırlığı için 6 sene bekledi ve Ocak 2011’de yapılan referandum sonucu Sudan’dan ayrılarak özerkliğini ilan etti. Sudan’ın güneyindeki 10 güney devletinin bir araya gelerek oluşturduğu devlet işte böyle meydana geldi. 2015’te olimpiyat komitesi oluşturuldu ve devamındaki iki olimpiyatta 5’er sporcu tarafından temsil edildi.

Ramazan ve oğulları Fenerbahçe'ye de sponsor olduRamazan ve oğulları Fenerbahçe’ye de sponsor oldu

Dünya sporunda niteliği diğer organizasyonlardan çok daha farklı ve prestiji tartışılmaz olan olimpiyat oyunları, 2024’te Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek. Paris, basketbol ve Güney Sudan adına bir ilke ev sahipliği yapacak. NBA’de forma giyen Wenyen Gabriel haricinde kadrosunda eski Fenerbahçeli Marial Shayok ve Carlik Jones, Nuni Omot gibi isimleri de bulunduran Güney Sudan ilk grup mücadelesinde Porto Riko ve Sırbistan’a yenilerek 3. oldu. Güney Sudan tarihindeki ilk Dünya Kupası zaferini aynı grupta Çin’i mağlup ederek aldı. Afrika takımları arasında birinci sırayı alanın olimpiyat vizesi alacağı Dünya Kupası’nda bu umudunu sürdüren Güney Sudan, klasman maçlarıyla yoluna devam etti. Burada önce ev sahiplerinden Filipinler’i 87-68 yenen takım ardından direkt rakibi olan Angola’yla karşılaştı. Afrika basketbolunun lokomotifi olarak görünen ve daha önce olimpiyatlarda boy göstermiş tecrübeli ülkeye karşı baskın bir oyun sergileyen ekip sahadan 101-78 gibi farklı bir skorla galip ayrıldı. Bu sonuç Güney Sudan’ın toplamda 5. maçında 3. galibiyeti anlamına geldi. Diğer Afrika takımlarından Angola 1 galibiyette kalıyordu. Mısır ise turnuvayı 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle kapadı. Yeşil Burun Adaları ve Fildişi Sahili şampiyonaya 1’er galibiyetle veda ederken bu sonuçlar Güney Sudan’ı turnuvadaki en iyi Afrika ekibi haline getirdi. Söz konusu liderlik ülke için bir milat niteliği taşıdı. Güney Sudan Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda ülkeyi ve kıtayı temsil etme onuruna erişti.

Galatasaray için vahim iddia: Mobbing, taciz, bel kırma...Galatasaray için vahim iddia: Mobbing, taciz, bel kırma…

Geçtiğimiz iki olimpiyata 5’er sporcuyla katılan ve açılış töreninde mütevazı bir bayrak geçişi yapan FIBA sıralamasında 62. basamakta bulunan Güney Sudan, Paris’e -basketbol yoluyla- en az 12 sporcu götürmeyi garantiledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.