Beşiktaş’ın Avrupa’da kara gecesi: Ajax karşısında 4-0’lık soğuk duş

Süper Kupa'yı Galatasaray'ı 5-0 yenerek kazanan, ligde art arda galibiyetler alan Beşiktaş, Avrupa Ligi'ndeki ilk maçında Ajax'a 4-0 kaybetti. Siyah beyazlılar böylece sezonun ilk yenilgisini aldı ve ilk hafta sonunda son sırada kaldı.

Spor 26 Eylül 2024

Play-off turunda İsviçre temsilcisi Lugano’yu eleyip UEFA Avrupa Ligi’nde boy gösterme hakkı yakalayan Beşiktaş, formatı yenilenen organizasyonun ilk maçında Hollanda devi Ajax’la deplasmanda karşılaştı. Geçmişte Süper Lig ekiplerinden Alanyaspor ve Fatih Karagümrük’ü çalıştıran Ajax Teknik Direktörü Francesco Farioli’ye karşı Beşiktaş’ın Hollandalı hocası Giovanni van Bronckhorst son oynanan Eyüpspor maçına göre ilk 11’de iki değişiklik yaptı. Ciro Immobile ve Joao Mario yedek kulübesine çekilirken Mustafa Hekimoğlu’yla Onana başlangıç planında sahaya sürüldü. 17 yaşındaki Mustafa böylece bir Avrupa Ligi maçında Beşiktaş formasıyla ilk 11’de süre alan en genç futbolcu oldu.

Amsterdam’daki Johan Cruyff Arena’da oynanan maçta ilk net tehlikeyi ev sahibi ekip geliştirdi. 16’ncı dakikada Fitz-Jim’in pasıyla ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Godts’un şutunda kaleci Mert Günok gole izin vermedi. Ardından savunmanın uzaklaştıramadığı topa Fitz-Jim altı pas içinden dokundu, meşin yuvarlak direğe de çarpıp auta gitti.

Karşılaşmada ilk yarım saatlik dilim henüz geride kalmışken Ajax öne geçti. Sol taraftan ceza alanına giren Taylor’ın içeri çevirdiği top herkesi geçti. Kale sahası içindeki müdahalenin ardından Fitz-Jim boşta kalan topu filelere gönderdi ve skor 1-0’a geldi. Amsterdam’da soyunma odasına Ajax’ın tek farklı üstünlüğüyle gidildi.

Yenik durumdaki Beşiktaş ikinci yarıya oyuncu değişikliğiyle başladı. Genç santrfor Mustafa Hekimoğlu kenara gelirken siyah-beyazlıların İtalyan golcüsü Ciro Immobile sahaya dahil oldu. Devreye hızlı giren Ajax 51’inci dakikada yakaladığı kontratakla tehlike üretti. Sağ tarafta topla buluşan Bertrand Traore’nin terse gönderdiği pasla Mika Godts karşı karşıya kaldı. Net fırsatı değerlendiren 19 yaşındaki Belçikalı durumu 2-0’a getirdi.

53’te Svensson’un çıkarken kaptırdığı topun ardından ceza sahası içinde soluna çekip yakın direğe şutunu gönderen Traore direğe takıldı. Bir dakika sonra çok benzer bir fırsat daha yakalayan Traore’yi bu kez kaleci Mert durdurdu. Ajax’ın atakları üst üste gelişirken baskının dozunu fazlasıyla yükselten Hollanda temsilcisi Taylor’ın yay içerisinde sol ayağıyla yaptığı vuruş sonrası üçüncü golü de buldu.

63’te Beşiktaş iki değişiklik birden yaptı. Rafa’yla Onana’nın yerine Semih ve Ndour oyuna dahil oldu. Ajax’ta ise gol kaydeden isimlerden Fits-Jim ve Taylor kenara geldi, yerlerine Hlynsson’la Van den Bommen dahil oldu. Değişikliğin ardından Paulista yerdeyken gelişen Ajax atağında Hollanda temsilcisi gole çok yaklaşsa da maça saniyeler önce giren Van den Bommen’in kale ağzından yaptığı vuruşta top üstten auta gitti. 70’te Francesco Farioli, eski Beşiktaşlı Wout Weghorst’u da sahaya sürdü. 72’nci dakikada Weghorst’la birlikte oyuna giren Rasmussen’in Masuaku’yu çalımladıktan sonra sıfıra inip çevirdiği top Mert’ten sekerek arka direğe açıldı. O bölgede bomboş konumda bulunan Mika Godts ise kendisinin ikinci, takımının dördüncü golünü Beşiktaş filelerine gönderdi.

80’inci dakikada sakatlık geçirip kendisini yere bırakan Al Musrati oyuna devam edemedi. Kenara sekerek gelen Libyalı orta saha yerini Salih Uçan’a bıraktı. 84’te van Bronckhorst’un son hamlesi Can Keleş-Rashica değişikliğiyle oldu. Hamlenin hemen ardından Ndour uzaklardan bir şutla gol arasa da top kaleyi tutmadı. Kalan dilimde de etkili olamayan Beşiktaş, Ajax kalesine isabetli şut çekemeden tamamladığı maçı 4-0 kaybetti ve bu sezon resmi maçlardaki ilk yenilgisini aldı. Bu sonuçla siyah-beyazlılar 36 takımın mücadele ettiği Avrupa Ligi’nde ilk haftayı son sırada tamamladı. ‘Kara Kartal’ turnuvanın ikinci haftasında Eintracht Frankfurt’la karşılaşacak. Dolmabahçe’de 3 Ekim Perşembe günü oynanacak olan maç saat 22:00’de başlayacak.

Fenerbahçe nefesi Avrupa'da Livakovic'le aldıFenerbahçe nefesi Avrupa’da Livakovic’le aldıBu maça kadar altı kez karşılaşıp altısında da mağlup olduğu Ajax’la yedinci maçına çıkan Beşiktaş, bu mücadelede de rakibi karşısındaki kötü gidişi durduramadı. Geçmişte Feyenoord’u çalıştırırken Ajax’la sık sık karşılaşan Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst ise Amsterdam temsilcisine dokuzuncu kez boyun eğdi. Ajax, van Bronckhorst’un kariyerinde en çok mağlup olduğu takım olarak öne çıkıyor.

Siyah-beyazlılar son olarak 2019-20 sezonunda Avrupa Ligi’nde mücadele etmiş, grubun son karşılaşması olan Wolverhampton maçında İngiliz rakibinin kalesine isabetli şut çekememişti. Beşiktaş, beş yıl sonra çıktığı ilk Avrupa Ligi maçında da aynı kaderi yaşadı. ‘Kara Kartal’, Wolves’a karşı İngiltere’de 4-0 mağlup olmuştu.

Giovanni van Bronckhorst: Kaybettiysek bu benim hatam

Ağır yenilginin ardından mikrofonlara konuşan Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst sorumluluğu üstlendi. Takımının başında ilk kez sahadan mağlup ayrılan Hollandalı, “Oyun seviyemiz normalin altındaydı. Avrupa’da en iyi oyunumuzu oynamamız gerekiyor, ama bugün öyle değildik. Taktiksel tercihlerimiz işe yaramadı. Futbolda bunlar var, bu maçı analiz edip ders çıkaracağız. Yolumuza devam edeceğiz. Futbolda tercihler yaparsınız. Bugün sadece iki farklı oyuncuyla başladık. Ciro’yu her maç oynatamayız, bu yüzden oyuncu değişikliklerine gittik. Mustafa bu deneyimden bir şeyler öğrenir. Onana ile iki altı numarayla başladık. Kaybettikten sonra tercihler ve neden yenildiğiniz konuşulur. Mustafa iyi oynamadı, bunu ona da söyledim. Ajax’a karşı 45 dakika oynamak büyük bir deneyim. Soyunma odasında ‘faydasını göreceksin’ dedim. Onana antrenmanlarda çok iyi, ona şans verdim. Kaybettiysek bu benim hatam. Şimdi maç bitti, bir sonraki maça hazırlanmalıyız. Benim işim bu, analiz edeceğiz ve çalışmaya devam edeceğiz. Futbol böyle. Her ilk 11’in arkasında bir fikir var, belki icraatta sorun oldu, bu da benim sorumluluğum. Ciro oynamadığı için kaybettik demek kolay. Rafa’yı pazartesi maçı için dinlendirdim, çünkü o bizim için çok önemli. Maçı kazanmak istersiniz ama bazen böyle kararlar almak zorundasınız” dedi.

Beşiktaş için olabilecek en kötü başlangıçBeşiktaş için olabilecek en kötü başlangıç

Avrupa Ligi’nde Fenerbahçe’nin kazanıp Beşiktaş’ın kaybettiği perşembe gününde yedi maç daha oynandı, işte sonuçlar:

Malmö-Rangers, 0-2
Braga-Maccabi Tel Aviv, 2-1
Eintracht Frankfurt-Viktoria Plzen, 3-3
FCSB-RFS,4-1
Olimpik Lyon-Olympiakos, 2-0
Roma-Athletic Bilbao, 1-1
Tottenham-Karadağ, 3-0

Avrupa Ligi’nde ilk haftanın ardından oluşan puan durumu. (Görsel: beIN Sports)

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.