Beşiktaş, Bursaspor’u transfer etti!

Basketbol Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş, geçen sezonu kümede kalma yarışıyla geçirdikten sonra yatırımı artırma kararı aldı. Uludağ firmasının Bursaspor sponsorluğundan ayrılmasının ardından önce sportif akıl Nedim Yücel, koç Dusan Alimpijevic ve oyuncu Derek Needham Beşiktaş’ın yolunu tuttu.

Spor 1 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Beşiktaş basketbol şubesindeki dönüşüm başladı.

Basketbol ve üç büyükler denince akla ilk olarak Fenerbahçe’nin gelmesi son derece doğal. Aziz Yıldırım yönetiminin ilk yıllarından itibaren bu alanda yatırımı artıran sarı-lacivertlileri ezeli rakipleri dönem dönem takip ettiler. Galatasaray ve Beşiktaş, bilhassa 2010’lu yılların başında yatırımı artırdıkları dönemde ikisi de Ergin Ataman koçluğunda olmak üzere birer Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadılar.

Ancak daha sonra bu yatırımlar azaldı ve düzensiz bir hal aldı. Galatasaray, her ne kadar iddialı bir yapı kurmakta zorlansa da bir şekilde Süper Lig play-off potasının içinde var olan takımlar oluşturmayı başardı. Ancak Beşiktaş için aynı şey geçerli olmadı. Banvit’in sportif faaliyetlerine son vermesi sonrası oradaki genç oyuncuların bir kısmıyla anlaşan ekip, 2020’lerin başına dek uzun vadeli vizyondan uzak görünen şubeye bir mana kazandırmayı başardı. Alperen Şengün başta olmak üzere Şehmus Hazer, Furkan Haltalı ve Sadık Emir Kabaca gibi isimler en azından birer sezon Beşiktaş forması giydiler. Fakat altyapı çıkışlı bu oyuncuların Beşiktaş değil Banvit ürünü olmaları projenin devamı için endişe vericiydi. Zira Kara Kartal’ın bu oyuncuların yerini doldurması gerekiyordu.

Beşiktaş'tan flaş kararlar: Yeni koç, Euroleague, Doğuş Balbay...Beşiktaş’tan flaş kararlar: Yeni koç, Euroleague, Doğuş Balbay…

Fakat söz konusu durum gerçekleşmedi. Beşiktaş, 2022-23 sezonunda bir anda kendini kümede kalma yarışının içinde buldu. Sezonun ikinci kısmında başa gelen Igor Milicic ve yeni yabancı transferleriyle beraber takım toparlandı ve bir şekilde ligde kalmayı başardı. Ancak kulüp yönetiminin şubeye ve basketbola bakış açısı yine uzun vade için endişe vericiydi. Başkan Ahmet Nur Çebi, Aralık 2022’de şu sözleri dile getirecekti: “Basketbol branşı, biraz karışık durumda. Amatör mü değil mi belli değil. Gelirler sıfıra yakın. Salona gidiyorsunuz, sadece birilerinin dolduruşa getirdiği 5-10 tane genç çocuk var. Bilet parası 10-20 ₺, salonda 20 kişi yok.” (Ayrıntısı linkte)

Branş içinde dönüşüm söz konusu açıklamadan birkaç ay sonra başlıyor gibi görünüyor. Zira Beşiktaş, son yıllarda başarılı olan ve hatta 2021-22’de EuroCup finali gören Bursaspor projesinin sportif aklını şubenin başına getirdi. Uludağ İçecek’in sponsorluktan çekilmesini açıklamasının ardından doğal olarak bütçede küçülmeye giden Bursaspor’da önce sportif akıl Nedim Yücel’le ardından da başarılı koç Dusan Alimpijevic’le yollar ayrıldı. Bu isimlerin yeni adresleri merak edilirken önce Nedim Yücel eski yuvası Beşiktaş’a döndü ardından da koç olarak göreve Dusan Alimpijevic getirildi.

Beşiktaş’ın bu hamlelerle beraber kümede kalma noktasında daha rahat kadro kurmak şöyle dursun belki de geçtiğimiz sezonu 5. bitiren Bursaspor’un yerini direkt alma yapılanma gittiği bile düşünülebilir. Öyle ki siyah-beyazlılar geçtiğimiz sezona kadar mücadele ettikleri Şampiyonlar Ligi yerine yeni sezonda tıpkı geçen sezon Bursaspor’un yaptığı gibi EuroCup’ta mücadele edecek. Yeşil-beyazlı Marmara ekibi ise yoluna Şampiyonlar Ligi’nde devam edecek.

EuroLeague ve EuroCup'ta format değiştiEuroLeague ve EuroCup’ta format değişti

İki senedir final aşamasında temsil edildiğimiz EuroCup’ta Türk Telekom’la beraber benzer başarıyı kovalayacak diğer takım Beşiktaş olacak. Siyah-beyazlılar kenar yönetime yaptıkları katkının yanı sıra Süper Lig için de önemli adımları yerli transferleriyle attı. Tofaş’ın gardı Berk Uğurlu, ismi bir ara Fenerbahçe’yle de anılmış olsa bile Beşiktaş’la anlaştı. Öte yandan Bahçeşehir Koleji’yle iyi bir sezonu geride bırakan Yiğit Arslan da Beşiktaş’ın yolunu tuttu. Siyah-beyazlıların son olarak 12 sezon boyunca Anadolu Efes forması giydikten sonra takımdan ayrılan Doğuş Balbay’la ilgilendiği söyleniyor.

Beşiktaş’ın bilhassa Süper Lig’de play-off takımı hüviyetini kazanması için bu yerli takviyeleri elzemdi. Zira Kara Kartal, geçen sezon ligde kalma mücadelesi verirken Furkan Haltalı’yı Anadolu Efes’e göndermiş karşılığında Egemen Güven ve Ömercan İlyasoğlu gibi rotasyonda var olmasını umduğu yerli isimlerle anlaşmıştı. Şimdi siyah-beyazlıların önündeki en büyük sınav yapacakları yabancı tercihleri olacak. Zira Banvit’ten alınan oyuncuların yanına pandemi döneminde transfer edilen yabancılar da geçen sezonun ilk kısmında takımda yer alan oyuncular da bekleneni verememişler ve Beşiktaş’ın katkısı için yeterli olamamışlardı. Kara Kartal bu alanda şu ana kadar risksiz bir hamle yaptı denebilir. Zira Alimpijevic’in Bursa’dan öğrencisi Derek Needham gard pozisyonundaki boşluğu doldurması için kadroya dahil edildi.

Söz konusu hamlelerin dönüşüm yolunda atılan ilk adımlar olduğu açık. Ancak bu hamlelerle beraber Bursaspor’un yolunun nasıl olacağı da merak yarattı. Zira kulüpte yalnızca sponsor değil büyük başarıların mimarı değerler de ayrıldı. Yücel ve Alimpijevic’in yanı sıra Onuralp Bitim’in de şayet NBA’de kontrat bulamasa dahi EuroLeague seviyesinde ciddi rakipleri olduğu biliniyor. Bursa, gelecek sezon ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde temsil edecek. Needham’ı da kaybettiği düşünülürse Bursa’nın Avrupa başarısından öte Süper Lig’deki istikrarını korumak için yapacağı hamleler merak ediliyor.

Son olarak Bursaspor’un geçirdiği dönüşümün zorlu ve bir o kadar hırpalayıcı olabilecek bir sezon yaşatması muhtemelken, zorlu günleri atlatan ve Bursa’dan yaptığı hamlelerle yükselişe geçmesi muhtemel takımın Beşiktaş olması da ayrıca enteresan. Zira iki kulübün futbol takımları arasındaki çekişme ve 2000’li yılların ortasından beri ateşli taraftar grupları arasındaki sürtüşmenin boyutu herkesin malumu. Türk basketbolunu bu iki takımın yeni kimliklerinin ortaya çıkması açısından ilgi çekici bir sezon bekliyor.

Anadolu Efes'ten efsanesine böyle elveda dedi: Blokların efendisiAnadolu Efes’ten efsanesine böyle elveda dedi: Blokların efendisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.