Beşiktaş’ta Çebi ibra edildi, borç 7 milyar TL’ye dayandı

Beşiktaş'ta borç Borç, 6 milyar 780 milyon 665 bin 917 TL olarak açıklanırken Ahmet Nur Çebi yönetimi ibra edildi. Siyah beyazlılarda üyelik için giriş aidatı 20 bin TL’ye; yıllık aidat ise 500 TL’ye yükseltildi.

Spor 2 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Beşiktaş'ta üyelik ve aidat ücretlerine dev zam yapıldı.

Beşiktaş’ın olağan idari ve mali genel kurulu başladı. BJK Emlakjet Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilen kongrenin genel kurul divan başkanlığına Serdar Keskin seçildi. Kongrede yönetim kurulu adına sunum yapıldı.

Üyelik ve aidat ücretlerine büyük zam

Toplantıda üyelik giriş ücreti ve yıllık aidat ücretlerinin değiştirilmesine dair önerge verildi. Yapılan oylamanın ardından oy çokluğuyla kulübe üyelik için giriş aidatı 5 bin TL’den 20 bin TL’ye; yıllık aidat ise 250 TL’den 500 TL’ye yükseldi. Siyah-beyazlı kulübe üyelik için giriş ve yıllık aidatın yeni ücretlerinin 1 Haziran 2024’ten itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Borç 7 milyar TL’ye dayandı

Beşiktaş’ta Denetim Kurulu Üyesi Kerem Akbaş, siyah-beyazlı kulübün 31 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla toplam borcunun 6 milyar 780 milyon 665 bin 917 TL olduğunu açıklandı.

Ahmet Nur Çebi, kasada parayla görevi bıraktığını söyledi.

Çebi: Herkesle göğüs göğüse mücadele ettim

İbra oylamasından önce kürsüye gelen Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, geldiğinde banka yapılandırması nedeniyle siyah-beyazlı kulübün tüm gelirlerinin temlikli olduğunu söyledi. Çebi konuşmasına şöyle devam etti: “Birçok sıkıntımız vardı. Elektrikten suya, ödenmemiş aylarca maaşlar vardı. Ben elimden geldiğince taşın altına elimi koymaya, vazifemi yapmaya çalıştım. Özellikle eylül ayında UEFA’ya verilmesi gereken temiz kağıdı, UEFA’ya yazı yazılarak ekim ayı sonuna ertelendi. Bugünün 400 milyon TL’si olan parayı tedarik ettik. Pandemi zor bir dönemdi, hiçbir yere gidemiyorsunuz. Sadece alacaklılar, alacaklarını, sporcular alacaklarını istiyor. Ama para vermeye gelince pandemi mazeretiyle kimse ortalıkta yoktu. Bu süreçte de alacaklıların icra davaları vardı. Geldiğimde, ‘Beşiktaş’ın namusu, şerefi bana ait’ demiştim. Beşiktaş’ın borcu namustur, bu yüzden herkesle göğüs göğüse mücadele ettim. ‘Bırakmam Seni’ Kampanyası bana enerji vermişti. Bu camia, kutsal bir camia. Bir yapılandırma dönemi yaşadık. Cumhurbaşkanına gittik. Bankalarla önümüzü açma talimatı verildi. O dönemde 40 milyon Euro, ilk yapılandırmada bırakılan Euro’yu, TL’ye çevirerek 600-700 milyon TL tasarruf ettirdik.”

Beşiktaş'tan Ahmet Nur Çebi geçtiBeşiktaş’tan Ahmet Nur Çebi geçti

Siyah-beyazlı kulübün kendisi döneminde dünden ödenmemiş bir kuruş borcu olmadığını belirten Çebi, “Bizden alacağı olan bankalar dışında borcumuz yoktur. Gelen arkadaşlar böyle bir sorunla karşılaşmayacaklar. Bunu da gurur vesilesi olarak görmek istiyorum. Stat sponsorluk sürecinde ikinci ve üçüncü yıllar için ödenmesi gereken paralar Beşiktaş finansal açıdan kar sağladığı için erken tahsil edilmiştir. Bir kısmı bankalara ödenmiştir. Yönetimden herhangi bir kişiye ödeme yapılmamıştır. 400 milyon TL borçla başladığım borcu artı 180-200 milyon TL kasada parayla devrediyorum” diye konuştu.
Kendinden önceki dönemlerin incelenmesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Çebi şunları söyledi: “Paralar nerede? diye buradan giden başkanın hesaplarının incelenmesi talep edildi. Tarafsız bir kuruluşa tüm hesapları incelemesi için talimat verdik. O süreç tamamlandıktan sonra tüm evraklar ilgili makamlara intikal ettirilmiştir. Bunu hesap görmek için yapmadım. Bunu camia benden istedi. Bunu yapmasaydım vicdani olarak doğru bir yerde görmeyecektim. Bu işlem şahsi bir işlem değildir. Yasal bir sorumluluğu yerine getirdim, kötü de bir şey yapmadım. Gelecek yönetimler de bir evvelki dönemi bağımsız bir kuruluşa denetletsin.”

BJK Nevzat Demir Tesisleri’yle ilgili durumu da çözdüklerini söyleyen Çebi, “Nevzat Demir Tesisleri, Orman Bakanlığı tarafından Spor Bakanlığı’ndan alınmış. Spor Bakanlığı’nda sözleşmesi olan Beşiktaş açıkta bırakılmıştır. Çalışmalarımızın sonuncunda Beşiktaş Futbol A.Ş ile kiralamasını 29 yıllığına yapmıştır. Bundan sonra dava açılması söz konusu bırakılmamıştır” dedi.

Çebi, Lugano maçı sürerken tribünden ayrılan TFF Başkanı Büyükekşi’yi iyi niyetli bulmadığını söyledi.

‘TFF Başkanı’nın iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum’

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Beşiktaş taraftarları arasında Tüpraş Stadyumu’nda yaşanan olaylara da değinen Çebi, konuşmasına şöyle devam etti: “Ben TFF Başkanı’nın avukatı değilim. TFF Başkanı’yla mücadele eden Beşiktaş’ın hakkını aramaya çalışan birisiyim. Ama olanı olmayanı söylemek lazım. Kimse Beşiktaş Başkanı’na da taraftarına da el kaldıramaz. Kaldırmadılar da ama bunu propaganda olarak kullanmak Beşiktaş’ı incitir. Öyle bir şey olsa ben gerekeni yapardım. Beş dakika daha bekleyip içeri girebilirdi. Beşiktaş taraftarını tahrik etmeyip Lugano maçının sonucuna tesir etmeyebilirdi. TFF Başkanı’nın orada iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Ben TFF Başkanı’yla geldiği günden beri mücadele eden tek kulüp başkanıyım.”

‘Hakemlerin gitmesi gerektiğini söyleyen bendim’

MHK ve hakemlerle ilgili de düşüncelerini aktaran Başkan Çebi, “MHK hakemleri gönderdi sonra geri geldiler. Bunların gitmesi gerektiğini, gelmemeleri gerektiğini hakem kurulunun baştan aşağı sıfırlanmasını söyleyen bendim. Ben Beşiktaş’ı temsil ediyorum. Bir gün öyle bir gün böyle konuşmadım. Ama diğer kulüpler önce şöyle sonra böyle… Sonra gerçekleri kabul ettiler. Beşiktaş başkanı haklıydı dediler. Bunu dedirtmek benim için onur ve gurur kaynağı” diye konuştu.

Beşiktaş 35. başkanını seçecek.. Birlik mesajıBeşiktaş 35. başkanını seçecek.. Birlik mesajı

Yaz transfer döneminde kadroya katılan oyuncuların eleştirilmesiyle ilgili ise Çebi şunları söyledi: “Yapılan transferlerin yanlış olduğu söyleniyor. Evet çok üzücü sonuçlar aldık. Taraftar üzülürken ben kahroldum. Bu takım, bu oyuncular bir süre sonra yukarıya doğru çıkacaklar ve hak ettikleri değeri bulacaklar. Bunlar hoca tarafından istenerek getirildi. Yok sayamayız. Bunlar Beşiktaş oyuncusudur. Onlara biz değer verelim. Gedson Fernandes, Rachid Ghezzal ve Milot Rashica, Galatasaray’ın elinden alınarak bir gecede Türkiye’ye getirilmiştir. Bunları hatırlatmakta fayda var. Alex ve Pjanic’i taraftar istedi onlar da geldi. Bugün gelse herkesin alkışlayacağı Aboubakar getirildi. Başarılı tarafları da konuşalım başarısızlıkları da. Hep başarısızlık yok yapılan güzel şeyler de var.”

Çebi ve yönetimi ibra edildi

1 Ocak-31 Mayıs 2023 dönemi için yönetim kurulunun idari ve mali açıdan ibrası, üyelerin oylarına sunuldu. Çebi başkanlığındaki yönetim kurulu oy çokluğuyla ibra edildi.

Arat’tan Serdal Adalı’ya gönderme: Çebi yönetiminin devamı

Beşiktaş Kulübü Başkan Adayı Hasan Arat, oylamadan sonra kongre salonunda basın mensuplarıyla bir süre sohbet etti. İbra oylamasıyla ilgili değerlendirme yapan Arat, şunları söyledi: “Serdal Adalı geçmiş yönetimin devamıdır. İbradaki tutumları bunu ispatladı. Bizim için ibra konusu önemli değildi. İbra oylamasında herhangi bir şekilde el kaldırmadık. Bizim mesaimiz sabah başlayacak. Bizim bu yönetimle, geçmişle işimiz yok. Üç kişi çıkarıp bizim yöneticilerimizin aleyhine konuşturdular. Burası mali genel kurul, burada aleyhimize konuşmalar yaptırdılar. Biz bir disiplin kararı aldık ve bu konuşanlara müdahalede bulunmadık. Bizim hazırlığımız tamamen seçime yönelik.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.