Bir çöküşün hikayesi: Kadın voleybolunun dev takımı VakıfBank’a ne oldu?

Sultanlar Ligi yarı final serisinde VakıfBank, Eczacıbaşı'na kendi evinde 3-0 yenildi ve finale çıkma şansını yitirdi. VakıfBank bu sezon Kupa Voley ve Şampiyonlar Ligi ardından Sultanlar Ligi'ne de erken veda etti.

Spor 6 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Vakıfbank'ta düşüş 13 sene sonra kupasız sezonla sonuçlandı.

Ekrem İmamoğlu, Dilek Kaya İmamoğlu, Sinem Dedetaş, Volkan Demirel, Zeynep Demirel… Tüm bu isimler önceki akşamı Üsküdar’daki VakıfBank Spor Sarayı’nda geçirdiler. Bunun sebebi Avrupa voleyboluna son yıllarda damgasını vurmuş iki takımın Sultanlar Ligi yarı final mücadelesini izlemekti.

Eczacıbaşı ve VakıfBank, VakıfBank’ın ev sahipliğinde karşılaştılar. Seride ilk maçı kazanan Eczacı ikinci maçı da kazanması halinde finale adını yazdıracak ve Fenerbahçe’nin rakibi olacaktı. Bu sonuç 2023 finalinin tekrarlanması anlamına gelecekti. Kupa Voley’de de karşı karşıya gelen iki ekip bu kez Sultanlar Ligi final serisinde kozlarını paylaşacaktı.

Bu sezonu rakibine göre çok daha formda geçiren ve hem Şampiyonlar Ligi hem de Kupa Voley’de daha yüksek aşamalara geçen Eczacıbaşı rakibini 3-0 mağlup etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek Kaya İmamoğlu Eczacıbaşı oyuncularını tebrik etmek için sahaya indiler. Üsküdar Belediyesi’nin yeni başkanı Sinem Dedetaş da bu heyecana ortak olmuştu. Kazanan taraf tebrikleri kabul ederken kaybeden tarafta son yıllarda olmadığı kadar büyük bir hayal kırıklığı mevcuttu. Şimdi VakıfBank için tek hedef kalmıştı. O da THY engelini aşıp gediklisi oldukları Şampiyonlar Ligi biletini almaktı. Peki ne olmuştu da VakıfBank bu hale gelmişti?..

Finalin adı Fenerbahçe-Eczacıbaşı, hayal kırıklığı VakıfBankFinalin adı Fenerbahçe-Eczacıbaşı, hayal kırıklığı VakıfBank

Rekabet ‘yeniden’ canlandı

2022-23 sezonu öncesi Paola Egonu’yu transfer etti. VakıfBank. Kulüp efsanelerinden Gözde Kırdar, verdiği bir röportajda “Egonu transferi Sultanlar Ligi’ndeki rekabeti bitirecek mi?” sorusuna “Rekabet var mı ki?” diye yanıt verdi.

O günlerde Kırdar gözünde yok gibi görünen bugünlerde çok daha canlı görünüyordur. Zira Eczacıbaşı’nın 3-0’lık galibiyetinde kilit rol oynayan isimlerden Hande Baladın’ı tebrik eden isimlerden biri Gözde Kırdar’dı. Kırdar’ın defalarca şampiyonluk yaşadığı VakıfBank iki sezon üst üste Sultanlar Ligi’nde final dahi göremeden sezonu kapatıyordu.

Egonu, transferi gerçekleşmeden önce Avrupa’daki en gözde isimlerden biriydi. Onu kadroya katmak süper takım yapısının devamı anlamına geliyordu. Oyuncu ilk kez İtalya dışına çıkarken VakıfBank’ın bir diğer süper yıldızı Isabelle Haak Imoco’nun yolunu tutuyordu. Avrupa şampiyonu unvanını koruma amacıyla bu transferi yapan Vakıf sezon sonunda amacına ulaşıp Avrupa şampiyonu olacaktı ancak ligdeki unvanını 2017’den sonra ilk şampiyonluğunu kazanacak olan Fenerbahçe’ye kaptıracaktı.

Haak sonrası Egonu geldi, başarı sürdü.

Dünyanın en iyileri sarı-siyahı giydi

Son yıllarda kıtada mücadele eden dört süper yıldızdan en az biri VakıfBank kadrosunda yer alıyordu. Isabelle Haak’ı 2019-20’de kadrosuna katan Vakıf daha sonra yoluna Egonu’yla devam etmişti. Ancak 2019 yazından önce de İstanbul ekibinin kadrosu yıldızdan geçilmiyordu.

Haak-Hackley ikilisinden önce Kelsey Robinson ve Zhu Ting gibi dünya yıldızlarını kadrosunda barındıran takımda genç Zehra Güneş’in gelişim aşamasında olduğu yıllarda beraber oynadığı orta oyuncu Avrupa’nın en iyilerinden Milena Rasic’ti. 2017-18’de bütün kupaları süpüren süper kadronun liberosu bugün Fenerbahçe’de Savunma Bakanı lakabını kazanan Gizem Örge’ydi. Aynı takımda Gözde Kırdar yer alıyordu. Pasör rotasyonu Naz Aydemir Akyol ve Cansu Özbay’dan oluşuyordu ki bu da Türk voleybol tarihinin belki de en iyi pasör rotasyonu demekti. Pasör çaprazı pozisyonunda Hollanda’nın yıldızı Lonneke Slöetjes yer alıyordu.

VakıfBank’ın Avrupa şampiyonu olan 2016-17 kadrosu.

VakıfBank 2016-17 sezonunda tarihinin üçüncü Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırırken smaçör ikilisi Çin’in en iyisi Zhu Ting ve ABD’nin vazgeçilmezi Kimberly Hill’di. Filmi 2013’teki yılındaki bir başka Avrupa zaferine sarınca Christiane Fürst, Saori Kimura, Jelena Nikolic, Polonyalı yıldız Małgorzata Glinka ön plana çıkıyordu. 2013 ve 2017 arasında takım kadrosunda Brezilyalı Sheilla Castro, Carolina Costagrande gibi Avrupa voleybolunun ön plana çıkan isimleri yer alıyordu.

Takım Güneş Sigorta ve Türk Telekom gibi kulüplerin de desteğini alarak 2011’de VakıfBank Güneş Sigorta Türk Telekom olarak ilk Avrupa şampiyonluğuna uzanırken kadrosunda Jelena Nikolic, Glinka ve dönemin en iyi orta oyuncularında Maja Poljak’ın yanı sıra Özge-Gözde kardeşleri, Gizem Güreşen ve Bahar Toksoy gibi isimleri barındırıyordu.

Süper yıldız olmadan olmadı…

Son yıllarda Haak, Egonu, Hackley, Gabi Guimaraes, Cansu, Zehra gibi isimleri kadrosunda barındıran VakıfBank, uzun zaman sonra ilk defa Boskovic, Vargas, Haak ve Egonu dörtlüsünden birini kadrosunda barındırmadan sezona girdi. Hal böyle olunca takım Şampiyonlar Ligi’nde ilk dördün uzağında kaldı. Takım tam 11 sene sonra Şampiyonlar Ligi’ne yarı final aşamasından önce veda etti. 2009 yılından sonra ilk kez iki sene üst üste Sultanlar Ligi finalinden yoksun kaldı. Jordan Thompson, Alexa Frantti, Bianka Busa, Sarah van Aalen gibi yabancı hamleleriyle sezona başlayan, Şampiyonlar Kupası’nda Fenerbahçe’yi beş set sonunda mağlup eden takım istikrarsız başladığı sezonda bir türlü işleri yoluna koyamadı. Böylece Giovanni Guidetti yönetimindeki kulüp gelecek sezon hem Dünya Kupası’nda yer alma fırsatını hem de Şampiyonlar Kupası’nda mücadele etme şansını yitirdi. Kulüp 2015-16 sezonundan bu yana ilk defa gelecek sezon yalnızca üç kulvarda mücadele edecek. VakıfBank, transfer döneminde yeni süper yıldızını bulmaya ve eski şaşaalarını günlerine geri dönmeye çalışacak. Bu halleriyle VakıfBank Spor Sarayı ya da Burhan Felek fark etmeksizin yenilmez ve korkutucu olmaktan fazlasıyla uzaklar…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.