Bir dominasyon hikayesi: Mijain Lopez Nunez

Mijain Lopez Nunez adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Grekoromen 130 kiloda altın madalyaya uzanan Kübalı beş Olimpiyat üst üste herhangi bir branşta altın madalya kazanan ilk Olimpiyat sporcusu ve beş altın madalya kazanan ilk güreşçi oldu.

Spor 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Mijain Lopez Nunez ulaşılması güç bir rekoru eline geçirdi.

“Bizim ‘silahlarımız’ dediğimiz şeyi teslim ettim. Bir kişi güreş ayakkabılarını teslim ettiğinde genç yaştan itibaren yaptığı bir yolculuğu geride bırakmış oluyor.”

Bu sözler Şilili Yasmani Acosta Fernandez’i 6-0 yenerek üst üste beşinci olimpiyat altın madalyasına uzanan ve tarih yazan Kübalı Mijain Lopez Nunez’in emekliliğini açıkladıktan sonraki ilk sözleri. Nunez 2008 Pekin’den bu yana başlattığı seride son halkayı da tamamladı. Kendisi gibi güreşçi Kaori Icho, disk atıcı Al Oerter, Carl Lewis, Michael Phelps ve Katie Ledecky gibi aynı dalda üst üste dört altın madalya alma serisine sahip sporcuları da böylece geride bıraktı. Daha önce 130 kilo grekoromende dört altın madalyası olan ve bu yolda iki kez Türk sporcu Rıza Kayaalp’i de geride bırakma başarısı göstermiş Kübalı beşinci altınını 41 yaşında elde etti.

20 Ağustos 1982 tarihinde ülkesinin Pinar Del Rio kentinde dünyaya gelen Mijain küçüklüğünde spora ilgi duydu. Önce beyzbola merak salan Mijain’in yapılı olması onun güreşe yönelmesine neden oldu. Bu alanda başarılı olabileceği düşünülüyordu ve beklentilerinin boş olmadığını kısa sürede kanıtladı. Fakat onun da yolu her sporcunun başına gelebileceği üzere başarısızlıklarla sınanarak ilerleyecekti. 2002 yılında Moskova’da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonasında yer aldı. 120 kg kategorisinde 13. oldu. Bir yıl sonra büyükler kategorisinde Fransa’da düzenlenen Dünya Şampiyonasında ilk 16’ya kalamadı. Düzenlenen Panamerikan Oyunlarında ilk uluslararası altın madalyasını kazandı.

Buse Naz Çakıroğlu finale kroşe attıBuse Naz Çakıroğlu finale kroşe attı

22 yaşında ilk kez 2004 Yaz Olimpiyatlarına katıldı. Nuñez çeyrek finalde Olimpiyat şampiyonu Rus Hasan Baroyev ile eşleşince beşinci oldu. Baroyev’e kaybettiği karşılaşmanın olimpiyatlarda kaybettiği son karşılaşma olduğunun kendisi dahil hiç kimse farkında değildi. 2008’de Çin’deki Olimpiyatlarda ilk altın madalyasını boynuna taktı. 2010’da ülkesinde iyiden iyiye ünlenmeye başladığı sıralarda ABD’ye kaçabileceği söylentileri çıktı. Ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. Mijain siyasi olarak Küba Devrimi ve Fidel Castro lehine yaptığı konuşmalarla ülkesinde tanındı ve kendisini ilgiyle takip eden halk tarafından hayranlıkla anılmaya devam etti.

Öyle ki Mijain 2016’da Rio’da kazandığı altın madalyayı Fidel’e atfedecekti. Kübalı Mijain Lopez Nunez ile Türk milli güreşçi Rıza Kayaalp arasında yapılan müsabakayı Fidel Castro ile dönemin Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales Havana’da televizyondan izleyecek, Mijain 6-0 kazandığı ve altın madalyayı boynuna taktığı mücadelenin ardından madalyayı “commandante” (komutan) selamı yaparak Fidel Castro’ya atfedecekti.

Sağda Morales, solda Fidel ve ekranda Mijain Lopez Nunez-Rıza Kayaalp maçı.

Mijain Lopez Nunez 2016’ya varmadan 2012’de Londra’yı boş geçmemiş ve yine altın madalyaya uzanmıştı. Burada da çeyrek finalde Rıza ile mücadele edip rakibini 6-0 yenmişti. Mijain 2020’de serisine devam ederken bu kez de yarı finalde Türk atleti geçecek ve altın madalya serisini sürdürecekti. Yalnızca Rıza’nın değil o spora ömrünü adamış 130 grekoromenci ne kadar olimpik atlet varsa hepsinin önünü kapatan Mijain 2024’te de finalde Şilili Yasmani Acosta Fernandez’e geçit vermeyecekti. Şili’ye güreşteki ilk madalyasını gümüşle getiren Fernandez kendisi gibi birçok meslektaşının önüne kapatan bu spor insanının maçtan önce kendisine tavsiye verecek kadar mütevazı ve bu spora tutkun olduğunu söyleyecekti.

İşte böyle bir sportmen ve böyle bir usta Olimpiyat sahnesinde beşinci altın madalyasını boynuna taktıktan sonra emekli oldu. Mijain 2008’de rakiplerine 24-3, 2012’de 14-0, 2016’da 16-0, 2020’de 24-0 ve 41 yaşında geldiği 2024’te ise 20-2 gibi toplam üstünlükler kurarak, yani beş koca olimpiyatta rakiplerine toplamda yalnızca beş puan imkanı vererek beş altın madalyaya uzandı. Kariyerinde beş de dünya şampiyonluğu olan Mijain toplam 33 altın madalya dört gümüş ve bir bronz madalyayla olağanüstü kariyerine son verdi.

Mijain ve ayakkabıları…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.