Bir hışımla geldi geçti: Jorge Jesus

Fenerbahçe, sezona Süper Lig hasretini dindirmesi ve eski iyi günlere taşıması adına Portekizli futbol insanı Jorge Jesus'la başladı. İyi başlayan hikaye kötü ilerledi, sonunda kupa hasreti dinse de lig şampiyonluğu özlemi baki kaldı.

Spor 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Jesus, Fenerbahçe'den ayrılarak El Hilal'e imza attı.

Türkiye Kupası’nı müzesine götürerek 9 senelik kupa hasretini dindiren Fenerbahçe, Portekizli teknik direktör Jorge Jesus’a veda etti. Jesus, ayrılığı Başakşehir maçı sonrasında açıklarken, Fenerbahçe’den resmi açıklama dün saat 18.00 sularında geldi. Yapılan açıklamada tecrübeli teknik direktöre teşekkür edildi ve elde ettiği başarılardan bahsedildi. Fenerbahçe’nin resmi sitesinden yayınlanan veda mesajına buradan ulaşabilirsiniz.

Jorge Jesus’un veda sonatı!Jorge Jesus’un veda sonatı!

Fenerbahçe, 2022-23 sezonuna Süper Lig şampiyonluğu hasretini dindirme parolasıyla girdi. Bu hasreti dindirmek içinse Ali Koç yönetiminin geçiciler dahil 11. teknik direktörü, dünyaca ünlü isim Jorge Jesus’la anlaşıldı. Jesus gelirken sosyal medyada ünlü olan sloganlar “Sahne bizim” ve Jesus’un duyuru videosunda olduğu gibi “Hazır mısınız?” öbekleri oldu.

Fenerbahçe sezona Şampiyonlar Ligi elemesinde Dynamo Kiev karşısında başladı. 0-0 biten ilk maçın ardından iç sahada uzatmalardaki 2-1’lik mağlubiyet sarı-lacivertlileri turdan etti. UEFA Avrupa Ligi vizesi sırasıyla Slovacko ve Austuria Wien takımları elenerek alındı. Süper Lig’e Ümraniyespor beraberliğiyle başlayan Kanarya bunun ardından iyi bir form grafiği yakaladı. Bol gollü geçen ve 6-0, 5-0 gibi skorların çıktığı galibiyetler alan Fenerbahçe’de Jesus, özlenen ve istenen baskın hücum futbolunu, yüksek tempoda baskılı Fenerbahçe’yi taraftarlara izletiyordu. Öyle ki sosyal medyadaki genç Fenerbahçe taraftarları kendisine “Dede” diye hitap ediyorlar ve övgüler diziyorlardı.

 

Temel hedef lig

Fenerbahçe için sezonun iyi giden noktalarından biri de Avrupa macerasıydı. Larnaca, Rennes ve Dynamo Kiev’le grupta eşleşen takım, ilk 4 maçından 10 puan çıkardı. Bu süreçte ligde de liderliğini sürdüren Fenerbahçe için iç sahadaki Rennes maçı adeta sezonun zirvesi oldu. İlk yarım saatte yenen 3 gol tatları kaçırdı. Ancak pes etmeyen Kanarya, sezonun o ana kadarki takım kimliğini ortaya koyup olağanüstü bir geri dönüşe imza attı. Maç 3-3 bitti. Bu sonuç, grup liderliği açısından son derece değerliydi.

Avrupa Ligi’ndeki sonuçlar dikkat çekici ve performans göz doldurucuydu belki ancak Jesus, maç sonu basın toplantılarında ısrarla lige dikkat çekiyordu. Takımıyla 1 sene sözleşme imzalayan 68 yaşındaki tecrübeli isim, bu görevi Süper Lig hasretine son vermek için kabul ettiğini vurguluyordu. Ne kadar ileri gidilirse gidilsin Fenerbahçe’nin temel hedefi lig olacaktı.

Kadıköy’deki Rennes maçı sezonun dönüm noktalarından biri oldu.

Ara yaramadı

Dünya Kupası arası öncesi oynanan son hafta maçları ligin kırılma noktalarından biri oldu. Fenerbahçe Giresunspor’a evinde 2-1 yenildi. Galatasaray ise Başakşehir deplasmanından 7 gollü galibiyetle döndü.

Dünya Kupası arası sonrası düşüş devam etti. Jesus’un büyük maçlardaki 3’lü savunma tercihleri taraftarı kızdırıyordu. Eleştiri okları Portekizlinin üstüne yönelirken bu tercihler, Trabzon deplasmanı ve iç sahadaki Galatasaray maçlarında hezimete yol açtı. Bilhassa Galatasaray maçında alınan 3-0’lık yenilgi sabırları zorlamaya başladı.

Süper Kupa'da dev final, Adana Demirspor Avrupa'daSüper Kupa’da dev final, Adana Demirspor Avrupa’da

Yaptırdığı transferler konu oldu

Jesus’un imza töreninde konuşan Ali Koç, hocanın uzun süredir takımı takip ettiğini ve 4-5 transferin yeterli olacağını söylediğini belirtmişti. Ancak Fenerbahçe, yaz transfer dönemi boyunca 11 transferle tamamladı (İsak Vural, Tiago Çukur dahil değildir). Bu oyunculardan Bruma’nın lig lisansının çıkartılmaması en baştan soru işareti yarattı. Öte yandan savunmaya transfer edilen ve Kim Min-jae’nin yerini doldurması beklenen Gustavo Henrique de bekleneni veremedi, hatta ilk maçta ıslıklandı.

Bunların yanı sıra hücum bölgesinde Enner Valencia’nın düzenli olarak verim sağlaması, yeni gelenlerden benzer katkının alınamaması konu oldu. Fenerbahçe’de bir önceki sezonu iyi bitiren Miha Zajc-Miguel Crespo ikilisinin orta sahada bozulmuş olması da gelen sonuçların negatife dönmesiyle birlikte sorun yarattı. Devre arasında hocanın özel isteğiyle transfer edilen Samet Akaydin de defansta bekleneni veremeyince hem Jesus hem yönetim eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Genç yıldız Arda Güler’in özellikle rakip takımlar Fenerbahçe’nin hücum üretkenliğini kısıtladığı süreçte forma şansı bulamaması da bu eleştirilerin artmasına neden oldu.

Fenerbahçe Arda Güler'e sözünü tuttuFenerbahçe Arda Güler’e sözünü tuttu

Söylentiler baş ağrıtıyor

Sözleşmesi bir senelik olan Jesus’un, Tite’nin Dünya Kupası sonrası görevinden ayrılmasıyla beraber adı sıkça Brezilya Milli Takımıyla anıldı. Bu söylentiler taraftarlarca hoş karşılanmadı. Kritik bir şampiyonluk yarışı içinde olan Fenerbahçe’nin teknik direktörünün kaderinin belli olmaması huzursuzluk sebebi oldu.

Düşme hattına verilen şampiyonluk

Takımın istikrarsız performansına rağmen sonuç alabiliyor olması birçok şeyi tolere ediyordu. Ancak Kadıköy’de ve deplasmanda düşme hattı civarında olan takımlara karşı yapılan puan kayıpları can sıktı. İstanbulspor, Giresunspor gibi ekipler Fenerbahçe’nin şampiyonluk şansını azaltan çelmeler taktı.

36. haftaya gelindiğinde Galatasaray, Ankaragücü deplasmanında kazandı ve Fenerbahçe’nin Süper Lig hasreti 9. senede de sürdü. Jesus’un Avrupa Ligi’nde işler yolunda giderken işaret ettiği lig yarışı böylece kaybedildi. Avrupa’da da son 16 turunda iki maçta da yer yer üstün oyun sergilenmesine rağmen Sevilla’ya boyun eğildi. Futbolcuların taraftarlar tarafından tepki gördükleri süreçlerde taraftarı dahi karşısına alan, Altay Bayındır, İrfan Can Kahveci gibi isimleri kanatları altında tutan Jesus’un ve öğrencilerinin elinde tek bir kupa ihtimali kalmıştı.

İstanbulspor, Giresunspor, Ümraniyespor gibi takımlara kaybedilen puanlar sezonun kaderini çizdi.

Hasreti bitirdi ve gitti

Jesus, söz konusu son şans için takımıyla beraber İzmir’de Başakşehir karşısına çıktı. Maçtan bir gün önceki basın toplantısında geleceğiyle ilgili kararını verdiğini ve bunu başkanın da bildiğini söyledi. Maçtan sonra gerekli açıklamayı yapacağını söyleyen Jesus’un bu sözleri dahi ayrılık habercisi gibiydi.

Fenerbahçe, maçı Michy Batshuayi’nin golleriyle 2-0 kazandı ve 9 senelik kupa hasretine böylelikle son verdi. Jesus, maç sonunda ayrılığı şu sözlerle duyurdu: “Artık serbest bir teknik direktörüm, yeni arayışlar içerisinde olacağım. Burada çalışmayı istemiyorum ve sevmiyorum değil. Ben böyle bir karar aldım. Portekiz’e gideceğim ve hayallerimden birini gerçekleştirebilecek miyim diye bekleyeceğim.

Jesus’un Fenerbahçe’si sezon boyunca toplam 38 galibiyet alıp 126 gol attı. Bu alanlarda kulüp tarihinin rekorları kırıldı. Ligde yakalanan 2.22 puan ortalaması normal şartlarda şampiyonluk için yeterli olabilirdi ancak Galatasaray’ın tarihi sezonuna yenik düşüldü. Öyle veya böyle tartışmalarla, atışmalarla, bazen yüksek kalibreli futbol bazen de beklenti altında kalan performanslarla bir sezon geride kaldı. Fenerbahçe’den Jorge Jesus geçti.

Kupa hasretine son verip ayrıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.