Bir zamanın kralları şimdi ıslıklanıyor: Cenk Tosun ve Aboubakar

Beşiktaş Süper Lig'in 28. haftasında sahasında Galatasaray'a 1-0 yenildi. Karşılaşmada dikkat çekici detaylardan biri Beşiktaş'ın golcülerinden Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar'ın tribünler tarafından protesto edilmesi oldu.

Spor 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Beşiktaş taraftarının protestosu bir dönemin kapandığına işaret etti.

Beşiktaş bu sezon fazlasıyla hayal kırıklığı yaşadı. Takım şampiyonluk yarışına çok erken havlu attı. Şenol Güneş ve Burak Yılmaz’ın istifalarından sonra Rıza Çalımbay’la da yollar ayrıldı. Sezonun dördüncü kalıcı teknik direktörü Fernando Santos oldu. Takım Santos’la özellikle savunma bölgesinde toparlandı. Üçüncülük yarışında Trabzonspor’a ortak oldu. Ancak Konferans Ligi’nde yaşananlar ve Süper Lig’de sezonun ilk yarısındaki performans sonrasında taraftara kendini affettirmenin tek yolu ikinci yarıdaki derbilerde alınacak sonuçlardı.

Bunlardan biri şampiyonluk yarışını direkt etkileyen Galatasaray karşılaşmasıydı. Söz konusu maçtan puan almak Fenerbahçe’yi yeniden liderliğe yükseltecekti. Ancak henüz 2. dakikada El Musrati’nin kendi kalesine gönderdiği gol hesapları bozdu. Maçtan önce görkemli atmosfer yaratan Beşiktaş taraftarının sesinden çok 1914 Galatasaray taraftarının sesi daha çokçıkmaya başladı. Maç içinde eski Galatasaraylı Milot Rashica ve Ernest Muçi gibi yıldızlarıyla etkili olmaya çalışan Beşiktaş bir türlü aradığı golü bulamadı. Maç 1-0 bitti. Bu sonuçla Beşiktaş yeni stadyumunda Galatasaray’a ilk kez mağlup oldu. Beşiktaş ligde dokuz sezon sonra ilk kez iç sahada Galatasaray ve Fenerbahçe’ye kaybetti.

Bu maçın istatistiki açıdan Beşiktaş için can sıkıcı bir diğer yanı da Fernando Santos yönetiminde çıktığı dokuz lig maçının beşinde gol atamaması oldu. Her ne kadar işin savunma yönünde taviz vermese de Beşiktaş hücum kısmında Semih Kılıçsoy’un parladığı maçlar haricinde fazlasıyla zorlanıyor. Dün de bunun benzeri bir senaryo yaşandı. Bu senaryoda golcülerden beklenen katkının gelmemesi hayal kırıklığı yarattı. Bu hayal kırıklığı o golcülerin protesto edilmesine varan görüntüler ortaya çıkardı. Beşiktaşlı taraftar bir dönem sevgilisi olan Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar’a yoğun tepki gösterdi.

Sevmek bir ömür, derbi bir dakikaSevmek bir ömür, derbi bir dakika

En pahalı futbolcuydu, ıslıklandı

Cenk Tosun’un Beşiktaş tarihindeki yeri ayrı. Öyle ki milli golcü Kara Kartal’dan Everton’a 22.5 milyon euro karşılığında transfer olurken o dönemin Türk futbolu ve doğal olarak Beşiktaş için transfer rekorunu kırmıştı. Beşiktaş’la üç Süper Lig bir de Türkiye Kupası kazanan Cenk için İngiltere macerası istediği gibi gitmedi. Dizinden sakatlığı nedeniyle beklediği forma şansından uzak kalan oyuncu bir dönem Crystal Palace’a da kiralandı, ancak orada da aradığını bulamadı. Cenk için kaçınılmaz son, eve dönüş oldu. 2020-21 sezonunda Sergen Yalçın yönetimindeki takıma dönen oyuncu Erzurum deplasmanında zeminin azizliğine uğrayıp onu aylarca sahalardan uzak tutacak bir diz sakatlığı daha yaşadı. Yine de şampiyonluk yaşayan takımın ağabeylerinden biri haline gelmişti.

Cenk o dönemden beri hem sakatlıkların etkisiyle fiziksel problemleri hem de yaşının etkisiyle ağabey sıfatıyla takımda yer aldı. Kulübün eskilerinden olması onu vazgeçilmez kıldı. Ancak 2023-24 sezonunun başıda kontratının yenilenmesiyle ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle gündeme gelmeye başladı. Bu durumun etkisi var mı yok mu o farklı bir tartışma konusu, ancak performansında da düşüş baş gösterdi. Artık takımın birinci gol ayağı 18 yaşındaki genç futbolcu Semih Kılıçsoy’du. Cenk çoğu zaman fiziksel olarak hazır görünmediği maçları kenara gelerek tamamlıyordu. Bu Fernando Santos döneminde de böyle devam etti. Cenk 2015-16 sezonunda Mario Gomez’in, 2016-17 sezonunda Vincent Aboubakar’ın yedeği olarak olağanüstü performanslar ortaya koymuştu. Sabrı ve uyumu 2017-18 sezonunda onu 11’e çıkarmış, devre arasında da Beşiktaş’a rekor bonservis kazandırarak İngiltere’ye götürmüştü. Ancak altı senede gelinen noktada onun için artık düşüş başlamış görünüyor. Tıpkı Galatasaray maçında yerine dahil olan, 2016-17 sezonunda da önünde 11’de yer alan takım arkadaşı Vincent Aboubakar gibi…

Aboubakar-Cenk ikilisi Beşiktaş’ın 2016-17 şampiyonluğunda önemli rol oynamışlardı.

Sevgi-nefret ilişkisi tam zamanlı nefrete dönüştü

Vincent Aboubakar Porto’dan Beşiktaş’a kiralık olarak gelirken sakatlık geçmişi soru işareti yaratıyordu. Oyuncu 2016-17 sezonundaki şampiyonluğa yaptığı etkiyle sakatlık yaşamasa Avrupa’nın elit forvetlerinden biri olabileceğini kanıtladı. Arkasında Cenk gibi bir isim varken formayı ona bırakmadı. 12 gol dört asistle lig şampiyonluğuna katkı sağladı. Geri döndüğü Porto’da yine sakatlıkların pençesinden kurtulamadı. Diz sakatlıkları üst seviyeye çıkmasını engelledi. 2020-21 sezonunda yeniden Beşiktaş’ın yolunu tuttu. 27 lig maçında 15 gol atıp beş asist yaptıktan sonra son 10 haftada yaşadığı sakatlık nedeniyle takımdan uzak kaldı. Ancak sakatlığının bahane olduğu iddia ediliyordu. Teknik direktör Sergen Yalçın’la arası açıldı. Sezon sonu takımdan ayrılırken ikinci şampiyonluğunu kutluyordu. 10 maçlık periyotta yalnızca 45 dakika süre almıştı. Beşiktaş’taki ikinci dönemi böylece sevgi ilişkisinin nefrete dönmesiyle sona erdi.

O nefrete dönen ilişkinin yeniden sevgiye dönüşmesi uzun sürmeyecekti. Enteresan bir üçgen onu tekrar Beşiktaş’ın parçası haline getirdi. Manchester United’dan ayrılan Cristiano Ronaldo El-Nassr’a gitti. El-Nassr yabancı kuralı nedeniyle Aboubakar’la yollarını ayırdı. Dünya Kupası’nda iyi performans gösteren dönemin Beşiktaş forveti Wout Weghorst Manchester’a transfer olurken Beşiktaş da çözüm olarak eski golcüsü Aboubakar’ın bonservisini aldı. Oyuncunun üçüncü Beşiktaş dönemi yine iyi başladı. 16 Süper Lig maçında 13 gol attı, formda Şenol Güneş Beşiktaş’ının en verimli ismi oldu.

Erken atan yol alır!Erken atan yol alır!

Yeni sezonda işler tersine dönecekti. Ekim ayının ilk haftası sonuna kadar 11 gol üç asistle takımın skor yükünü çekiyordu. Kötü bir transfer dönemi geçiren ekipte teknik direktör ayrılıkları peşi sıra gelirken Aboubakar krizi de manşetlerle dolu sayfanın ufak kutucuğu gibi kalıyordu. Ancak taraftar gözünde hayal kırıklığı yaratan isimlerden biriydi. Afrika Uluslar Kupası öncesi takımdan uzak kalması tepki uyandırıyordu. Saç ektirme bahanesiyle Paris’e gittiği haberleri çıktı. Bunu yalanlasa da Fenerbahçe maçı sonrası yeni yönetim tarafından kadro dışı bırakılmaktan kurtulamadı. Ardından affedilecek olsa da bu süreç bile taraftarla arasındaki bağların kopmasına neden oldu. Sakatlığını atlatıp yeniden sahalara döndüğünde sonradan oyuna dahil olarak takıma katkı sağlamaya çalıştı. Ancak fiziksel durumu hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösteriyordu. Formda olmaktan çok uzaktı. Cenk Tosun yerine girdiği Galatasaray maçında da sahada kaldığı 10 dakikalık bölümde etkili olamadı.

Beşiktaş taraftarı hem Cenk’i, hem onu protesto etti. Onlar için artık takımın tek golcüsü genç Semih’ti. Eski ve sorunlu günlerin aktörleri Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar yolların ayrılması gereken birer verimsiz futbolcuya dönüşmüştü. Bir zamanın kralları artık ıslıklanıyordu. Görünen köy Beşiktaş’ta aralık başında yaşanan yönetim değişiminin yanı sıra bazı eski dostlara bakış açısının da fazlasıyla değiştiğini gözler önüne seriyordu.

Derbiden sonra paylaşım krizi: Sileceğiz dediler silmedilerDerbiden sonra paylaşım krizi: Sileceğiz dediler silmediler

Galatasaray Dolmabahçe'den lider çıktıGalatasaray Dolmabahçe’den lider çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.