Galatasaray Dolmabahçe’den lider çıktı

Galatasaray, korkarak geldiği Beşiktaş deplasmanında henüz maçın başında Musrati'nin kendi kalesine attığı golle öne geçti. Maç sonuna kadar 1-0'ı koruyan sarı kırmızılar hem Tüpraş Stadı'nda ilk galibiyetini, hem de liderliği aldı.

Spor 3 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Galatasaray, Beşiktaş deplasmanından 1-0'lık galibiyetle döndü.

Süper Lig’de haftanın maçına Dolmabahçe ev sahipliği yaptı. Şampiyonluk yarışını yakından ilgilendiren mücadelede Beşiktaş ve Galatasaray karşı karşıya geldi. Beşiktaş’ın amacı adeta kayıp denecek sezonda taraftarına bir derbi galibiyeti hediye etmek, aynı zamanda üçüncülük yarışında hata yapmamaktı. Galatasaray ise şampiyonluk yarışında kazanıp liderliği geri almak istiyordu.

Karşılaşma öncesi Fernando Santos “Salih’in sakatlığı var, birkaç gün önce öğrendik. Svensson’un ateşi vardı, oynayacak durumda değildi” dedi ve eksikleri açıkladı. Galatasaray’da ise Zaha bileğindeki ödemden ötürü kadroda değildi. Beşiktaş taraftarı tribünleri tıklım tıklım doldurmuştu ve karşılaşma taraftarın 121. yıla özel koreografisiyle başladı.

Maç hızlı başladı. 2. dakikada Kerem Demirbay’ın kullandığı kornerde top Beşiktaş’ın yeni transferi El Musrati’ye çarptı ağlara gitti, Galatasaray 1-0 öne geçti. 12. dakikada etkili isimlerden eski Galatasaraylı Milot Rashica çevirdi Cenk dokunamadı. 18. dakika yine Rashica çevirdi bu kez Davinson kornere yolladı. Kornerde Rashica direkt kaleyi düşündü top direğin üst tarafından auta gitti. 40. dakikada Kaan Ayhan’ın pasında Kerem Demirbay mertle karşı karşıya kaldı ve deneyimli kaleci golü önledi. bu pozisyonun ardından Mert bir süre sakatlık yaşadı. Devre 1-0 konuk ekip üstünlüğüyle biterken Beşiktaş taraftarı takımını tribüne çağırıp alkışlayarak soyunma odasına yolladı.

Sevmek bir ömür, derbi bir dakikaSevmek bir ömür, derbi bir dakika

Ernest Muçi 47. dakikada rakip kaleyi ceza alanı dışından yokladı top az farkla auta gitti. 51’de Mertens’in ceza alanı içinden ortasını Mert Günok parmaklarının ucuyla önledi. 56. dakikada Barış Alper Yılmaz’ın bacağına tribünden atılan bir yabancı madde geldi. Halil Umut Meler bir an yardımcısını yanına çağırdı ardından oyun devam etti. 60. dakikada Masuaku’nun uzaktan şutunu Muslera kurtardı, dönen topta Colley’nin kafası auta gitti. Aynı dakika Fernando Santos Daniel Amartey’i oyundan çıkardı, Rachid Ghezzal’i oyuna aldı.

Beşiktaş’ta Rashica eski takımına karşı mücadele etti.

Ghezzal oyuna girer girmez 61. dakikada Muslera ile karşı karşıya kaldı. Şutunu, Uruguaylı file bekçisi kurtardı. Mertens 63. dakikada sakatlık geçirdi ve oyun bir süre durdu. 72. dakikada Barış Alper’in şutu üstten auta gitti. 89. dakikada Omar Colley Barış Alper’e yaptığı hareket sonrası sarı kart gördü, Halil Umut Meler VAR uyarısı sonrası pozisyonu tekrar izledi. Sarı kartı iptal etti ve Colley’ye kırmızı kart gösterdi.

Galatasaray karşılaşmayı 2. dakikadaki golle 1-0 kazandı. Böylelikle 28. haftayı 75 puanla lider tamamladılar. Sarı-kırmızılı ekip Tüpraş Stadyumu’nun yeni halindeki ilk galibiyeti aldı. Cimbom’un bu stadyumun yeni halinde daha önce 6 galibiyet 1 beraberliği vardı. Beşiktaş, ligde 9 sezon sonra ilk kez iç sahada Galatasaray ve Fenerbahçe’ye kaybetti. Opta verilerine göre 2020 senesinden bu yana Süper Lig’de Beşiktaş’ı en fazla mağlup eden teknik direktör Okan Buruk.

Okan Buruk: Bazen egolar çok yüksek olabiliyor

Okan Buruk maç sonu değerlendirmesinde “Son 6 günde 3 maç oynadık. 10 günde 4 maç oynadık. Yorgun ve eksik Galatasaray. Bütün oyuncularım ellerinden gelenin en iyisini yaptılar. Dün de toplantı yaptık ve beraber yemek yedik. Birliğimizi, inancımızı ve taraftara olan borcumuzu anlattık. İyi konsantre oldular. Oyunu iyi kontrol ettik. İkinci yarıda daha fazla gol atabilirdik. Bir, iki pozisyon verdik. 1-0 kazanmak önemli, gol yemeden kazanmak önemli. Beşiktaş deplasmanı zor. Burada muhteşem taraftar var. Bu atmosferde oynamak zor. Benim oyuncularım da bu atmosferleri seviyor. Derbileri çok önemsiyoruz. Diğer maçlara da en iyi şekilde hazırlanıyoruz” dedi.

Buruk sözlerine “Derbilerin atmosferi farklı. Oyun olarak bize daha açık oynuyorlar, bunun da etkisi var. Bu statta ilk galibiyet, hayırlı olsun. Liderliği geri aldık. 10 maçı kazanmak ve şampiyon olmak istiyoruz. Artık tek maça hazırlanacağız, bu bizim için avantaj. Bir tek ekstra Süper Kupa var. Daha iyi dinleneceğiz, daha iyi hazırlanacağız. Kadro tamamlandığında daha başarılı olacağız. Sağ bek bölgesinde kısıtlıyız. Kaan Ayhan elinden geleni yaptı. Mauro Icardi çok %100 ile oynamadı ama takıma liderlik yaptı. Bizim işimiz zor. Çok önemli oyuncular var. Bazen egolar çok yüksek olabiliyor. Herkesi yönetmek zor olabiliyor. En önemli şey Galatasaray’ın fazlası. Artık son 10 hafta, daha fazlasını da yapmalıyız” diyerek devam etti. Buruk Fenerbahçe ve Galatasaray’ın şampiyonluk yolunda şanslarının eşit olduğuna dikkat çekerken Serge Aurier için hedef maçın Kasımpaşa karşılaşması olduğunu belirtti. Buruk Sergio Oliveira’nın sezonun kalanında oynayıp oynamayacağıyla ilgili olarak “Performansa bağlı. Bu maçta kadroda düşünmedim. Kadrodaki her oyuncuyu kullanabiliriz. Aidiyetlerine ve katkılarına bakacağız. Önümüzdeki maçlara bakacağız” dedi. 

Okan Buruk Türk hakemlerinden memnun olduğunu belirtti.

‘Türk hakemleri daha iyiler’

Basın toplantısında konuşan Okan Buruk “Halil Umut Meler hata yapmadı. Eleştirilerin nedenini bilemiyorum. Yabancı hakemle ilgili Fenerbahçe’nin böyle bir talebi olmuş. Bunu kulüp olarak mı yaptılar, yazılı olarak mı yaptılar, arkasında başka hesaplar mı var bilmiyoruz. Biz, Türk hakemlerine güveniyoruz. Avrupa kupalarında da yabancı hakemleri görüyoruz. Avrupa’daki yabancı hakemleri gördükten sonra kimse kusura bakmasın, bizim Türk hakemleri daha iyiler” diye konuştu.

Erken atan yol alır!Erken atan yol alır!

 

Fernando Santos: Cenk Tosun’un pozisyonu kesinlikle penaltı

Beşiktaş teknik patronu Fernando Santos “Maça 1-0 geride başladık. Erken gol yedikten sonra işler kolay olmuyor. Takımın reaksiyonundan mutluyum. Fırsatlar yakaladık ama sonuç alamadık. İkinci yarıda da iyiydik. İkinci yarı en az 2-3 pozisyon var ama olmadı. Taraftar mutlu değil, ben mutlu değilim. Soyunma odasında oyuncularımız mutsuz. Çok fazla denedik ama gol olmadı. Üçüncü kez Beşiktaş’ın penaltısı verilmedi. Adana Demirspor maçı, Sivasspor maçı ve Galatasaray maçı! Üç kez penaltımız verilmedi. Omar Colley’in kırmızı çok şüpheli. VAR net olan penaltıya çağırmadı ama sarı olan pozisyona çağırdı. Hakemler daha dikkatli olmalı. Cenk Tosun’un pozisyonu kesinlikle penaltı. Hakemlerle ilgili konuşmayı sevmiyorum ama hakkımızı da yedirmem! Net penaltı, bahane üretmeyi sevmem. Omar Colley’in pozisyonu sarı kart. Maçı bırakmadık, devam ettik. Bu şekilde devam edersek, Beşiktaş daha da iyi olacak” dedi.

Fernando Santos karşılaşma sonrası Cenk Tosun’un pozisyonuna değindi.

Santos, Jesus’a hak vermeye başladı

Santos basın toplantısında “Hakemlerle ilgili konuşmuyorum, yaptıkları işe saygı duyuyorum. Hakemler hata yapabilir ama bu hatalar fazla olmaya başladı. Cenk Tosun’un pozisyonunu dört kez izledim, penaltı. Omar Colley’in pozisyonu sarı, şüpheli bir pozisyon. Cenk’e VAR çağırmıyor ama Colley’e çağırmıyor. Çok çalışıyoruz, Beşiktaş’ın hakkının yenmesine izin vermem. Bunu kabul edemem. Tekrar söylüyorum; Cenk’in pozisyonu penaltı ve Colley’in pozisyonu sarı kart. Defansif oynadığımızı düşünmüyorum. Yakaladığımız fırsatlar, defansif oynamadığımızın göstergesi. Defansif oynama özelliği var ama Galatasaray’a karşı gayet ofansif olarak oynadık. Türk hakemler işlerini yapıyor. Yabancı hakem gibi bir düşüncem yok. Hatalar fazlalaştığı için sesimi çıkarıyorum. Kırmızı olmayan pozisyona VAR çağırıyor, penaltıya çağırmıyorsa, bir şey söylemek durumundayız. VAR’In bir sorunu var gibi” diye konuştu.

Santos’a hafta içi yapılan basın buluşması hatırlatılarak “Jorge Jesus’un ‘Bu ligin sportif gerçekliği yok, maçlar masada kazanılıyor.’ sözü size sorulduğunda gülmüştünüz. Bugün aynı fikirde misiniz?” sorusu soruldu. Santos “O gün gülmüştüm. Bugün ise bu söze daha az gülüyorum çünkü bahsettiğim gibi hatalar fazlalaşmaya başladı” dedi.

Derbiden sonra paylaşım krizi: Sileceğiz dediler silmedilerDerbiden sonra paylaşım krizi: Sileceğiz dediler silmediler

‘Bize karşı herkes birlik’

Kerem Aktürkoğlu maç sonu değerlendirmesinde “Bugün bazı şeyler çok kesinleşti. Sahada bazı üstünlüklerin bizde olduğunu gösterdik. Sadece Fenerbahçe ile yarışmıyoruz, herkes bize karşı birlik oluyor. Bugün de o birlikteliği biraz da olsa bozduk” diye konuştu.

Galatasaray’ın deneyimli kalecisi Fernando Muslera “Bize karşı rakipler ayrı enerjiyle, kendilerini çok daha fazla vererek mücadele ediyorlar. Hedefimiz şampiyonluk. Elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Beşiktaş Kaptanı Necip Uysal “Kazanmak istiyorduk. Maça kötü bir golle başladık. Pozisyonlar bulduk ama son vuruşlarda eksik kaldık. Galatasaray’a çok pozisyon vermedik. Her maçta penaltı pozisyonları oluyor bize karşı… Cenk Tosun’un pozisyonu penaltı, zaten herkes öyle söylüyor. Bunlara dikkat ederlerse seviniriz. Üzgünüz, önümüzdeki maçlara bakacağız” diye konuştu. 

Beşiktaş kaptanı Necip Uysal da pozisyonun penaltı olduğu kanaatinde.

Milot Rashica maç sonu değerlendirmesinde “Çok üzgünüm! Sezonun en iyi oyunlarından birini oynadık ama gol atamadık. Kötü bir gol yedik, şanssızlık sonucu kendi kalemize gol attık. Oyunun kontrolü bizdeydi. Galip gelemediğimiz için çok üzgünüm” dedi.

Protokolde gerginlik

Fatih Doğan’ın haberine göre Galatasaray’ın sosyal medya hesaplarından sarı-lacivert salıncakta oturan Kartal paylaşımı sonrası protokol tribününde ortam gerildi. Paylaşımı yardımcılarından gören Beşiktaş Başkanı Hasan Arat Galatasaraylı yöneticilere “Bu rezalet nedir? Sabrımızı zorlamayın. Bedelini ağır ödersiniz” diye bağırdı.

Bazı kaynaklar yaşanan gerilim üstüne Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk’ün Beşiktaş Başkanı Hasan Arat’tan özür dilediğini yazdı, ancak Sporx’in haberine göre Galatasaray bu iddiayı yalanladı. Konuyla alakalı Beşiktaş Futbol Şube Sorumlusu Feyyaz Uçar da açıklama yaptı. Konunun ayrıntıları bu linkte. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.