Böyle derbi görülmedi… Fenerbahçe ezdi, geçti

Süper Lig’de Fenerbahçe, Beşiktaş deplasmanından 3-1’lik galibiyetle ayrıldı. Maç sonu tabeladaki skor Fenerbahçe’nin ne kadar baskın bir oyun oynadığını göstermekten uzaktı.

Spor 10 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe baskın oyunuyla ezeli rakibi Beşiktaş'ı 3-1 mağlup etti.

Beşiktaş, Fenerbahçe deplasmanına yönetim değişikliğinin yarattığı coşkuyla hazırlandı. Derbinin biletleri dakikalar içinde tükendi. Taraftar bu sezon hiç olmadığı kadar büyük bir neşeyle tribünlerin yolunu tuttu. Maç öncesinde de etkileyici bir atmosfer vardı.

Ancak bu atmosferin büyüsü ilk düdükle beraber bozuldu. Fenerbahçe’nin üstün oyunu, 10. dakikada sarı-lacivertlilerin öne geçmesiyle sonuçlandı. Golün ardından da oyunun hakimi olan Kanarya, Beşiktaş’ın gol bulabileceği tek senaryoyu gerçek kıldı. Alexander Djiku’nun tembel pasında araya giren Cenk Tosun topu kaptı, Samet Akaydin penaltıya sebebiyet verdi. Oxlade Chamberlain vuruşu değerlendirdi ve durum 1-1 oldu.

Derbide güç değil sınıf farkı kazandıDerbide güç değil sınıf farkı kazandı

Fenerbahçe savunmasının hediye ettiği penaltıyla skor olarak oyuna ortak olan Beşiktaş oyun olarak bir türlü maça ortak olamadı. Fenerbahçe rakibinin sakatlıklarının yarattığı noksanlıklardan yararlandı. Kanatlardan ataklarını şekillendiren Fenerbahçe birçok pozisyona girdi. Ancak gol için 62. dakikayı bekleyen Fenerbahçe, yeniden öne geçmesinin ardından da üstün oyununa ara vermedi. 90. dakikada yeniden penaltı kazanan sarı-lacivertliler bu kez penaltıdan yararlanamadı. Tadic’in penaltısını kurtaran Mert Günok, dönen topa kalenin çaprazından vuran Fred’in şutunu da kurtardı.

Bu kurtarışlar da Beşiktaş’ı harekete geçiremedi. Oysa skor 2-1’di, maçın sonuna 11 dakika ilave edilmişti. Bu sürede varlık gösteremeyen Kara Kartal maça nokta koyun golü 90+6’da Sebastian Szymanski’nin şutunda ağlarında gördü.

Maç sona erdiğinde skor 3-1’di. Alex Oxlade Chamberlain’e haksızlık etmek istemem ancak Beşiktaş adına maçın yıldızı Mert Günok’tu. Günok’un yaptığı 6 kurtarış Fenerbahçe’nin ne kadar baskın bir performans ortaya koyduğunu gösteriyordu. Yalnızca bu da değil, Fenerbahçe’ye rakip kaleye 21 şut atarken kalesinde yalnızca 4 şut gördü. Beşiktaş’ın bu 4 şutundan yalnızca 1’i kaleyi buldu. Kara Kartal toplamda 1.19, penaltısız 0.43 gol beklentisi üretebildi. İkinci yarıda rakip kaleye tek şut atabilen Beşiktaş bu şutla Livakovic’i zorlayamadı. Fenerbahçe maç boyunca 3.94 gol beklentisi üretip penaltısız 2.42 gol beklentisiyle rakibine sahayı dar etti. Rakip ceza alanında toplamda 42 kez topla buluşan Fenerbahçe’ye karşı Beşiktaş 18’in içine yalnızca 9 kez girebildi.

Beşiktaş’ta Oxlade Chamberlain günün iyilerinden biriydi ancak performansı yeterli olmadı.

9 senedir Dolmabahçe’de lig galibiyeti göremeyen Fenerbahçe işte böyle baskın bir performans sonucu Beşiktaş’ı geçti. Beşiktaş 2016’da açılan Tüpraş Stadyumu’nda ilk kez derbi kaybederken birçok Fenerbahçeli hayatlarındaki en rahat deplasman derbisini izlerken Beşiktaşlılar yeni yönetimle beraber bazı futbolcular hakkında radikal kararların alınmasını bekleyerek maçı tamamladı. Beşiktaş efsanelerinden şimdilerin yorumcusu Ali Gültiken maçı “Beşiktaş’ın tarihinde bu kadar kötü oynadığı, teslim olduğu bir maç hatırlamıyorum. Beşiktaş’ta çöp adamlar izledik. Sahada varlığı ve yokluğu belli olmayan, sadece formayı taşıyan, içini doldurmayan birçok oyuncu var. Bu oyuncuları getiren insanlar bugün ortada yok.” sözleriyle yorumladı.

Beşiktaş’ta Necip Uysal savunmanın önünde görev aldı.

Beşiktaş belki de tarihi bir hezimetten kurtulduğu maçı 3-1 yenik tamamladıktan sonra maçın siyah-beyazlılar adına kahramanı Mert Günok taraftarlardan özür diliyordu. Rıza Çalımbay ise herhangi bir futbolcuyu kadro dışı bırakma düşüncesinin olmadığını söyleyip mağlubiyetin sebebini “Takım sakat diyorum, kimse inanmıyor.” sözleriyle açıkladı. Beşiktaş tarihinin en silik derbilerinden birini böylelikle geride bıraktı…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.