Jorge Jesus Brezilya’da derbi canavarıydı, Türkiye’de ‘0’ çekti!

Fenerbahçe'nin Portekizli teknik direktörü Jorge Jesus, Brezilya'daki derbilerde rakiplerine büyük üstünlük sağladı. Türkiye'de ise henüz siftahı yok...

Spor 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Jesus, 4 derbiden 3'ünü kaybetti, birinde berabere kaldı.

Şampiyonluk yarışı yapan Fenerbahçe’de teknik direktör Jorge Jesus’un en çok eleştirildiği konu büyük maçlarda takımın ortaya koyduğu performans. Zorlu maçlara genellikle üç savunmacılı sistemle çıkan Jesus, sezon başından beri çıktığı derbilerde 1 beraberlik aldı, sahadan 3 kez boynu bükük ayrıldı. Özellikle Kadıköy’de farklı kaybedilen Galatasaray ve Beşiktaş maçları Jesus’un derbi performansını sorgulattı.

Jesus, Brezilya’daki derbilerde büyük üstünlük sağladı.

Brezilya’da 1 kez derbi kaybetti

Türkiye’de derbilerde başarısız olan Jesus, Fenerbahçe’den önce çalıştırdığı Brezilya’nın Flamengo takımında derbilerden genellikle başı dik olarak ayrıldı. Beş kez Fluminense derbisine çıkan Jesus 4 kez kazanırken sadece 1 maçı kaybetti.

Portekiz'de Jesus derbilerde rakiplerine ezilmedi.

Portekiz derbilerinde orta şekerli

Jesus’un kariyerinin büyük bir bölümünü Portekiz’de geçti. İki büyük takım Benfica ve Sportig Lizbon’u çalıştıran Jesus, derbilerde rakiplerine üstünlük sağlayamadı ama ezilmedi. Jesus’un Portekiz’de derbi karnesi şöyle…

Benfica (2009-2015): Porto’ya karşı 20 maça çıktı. 8 galibiyet ve 9 yenilgi aldı. 3 maç berabere bitti. Sporting Lizbon ile yapılan 15 maçın 10’undan galip ayrıldı.

Sporting Lizbon (2015 ve 2018): 8 Benfica maçında 3 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı. Porto ile 9 kez karşılaştı. 5 galibiyet alırken 3 kez yenildi. 1 maç berabere bitti.

Portekizli teknik direktör, derbilere üçlü savunmayla çıkmayı tercih etti.

Jesus Türkiye’de neden derbilerde başarısız?

Protekiz ve Brezilya’da derbilerde iyi bir performans sergileyen Jesus’un Türkiye’de neden başarısız olduğunu irdelemek gerekiyor. Burada ortaya Türkiye gerçeği çıkıyor. Saha dışına bakıldığında Jesus, derbileri hiçbir zaman diğer maçlardan farklı görmedi. Hatta yönetimin koymak istediği ekstra prime karşı çıktı. Derbilerin Türkiye’deki etkisini yeterince anlayamadı.

Uğur Vardan derbiyi yazdı: Englishman in Kadıköy!Uğur Vardan derbiyi yazdı: Englishman in Kadıköy!

Saha içine bakıldığında ise Jesus’un üçlü sisteminin özellikle kaliteli takımlar karşısında verdiği açıklar dikkat çekti. Trabzonspor, Galatasaray ve Beşiktaş benzer şekilde üçlü defansa baskı yaparak Fenerbahçe’nin oyun kurmasını engelledi. Üçlü defansın arkasına kaliteli paslar atarak forvetlerini gol pozisyonuna soktu. Orta sahada sayı olarak az kalan sarı lacivertliler, rakiplerinin attıkları paslara engel olamadı.

Jesus yönetiminde Fenerbahçe’nin aldığı derbi sonuçları

Beşiktaş – Fenerbahçe 0-0; Trabzonspor – Fenerbahçe 2-0; Fenerbahçe – Galatasaray 0-3; Fenerbahçe – Beşiktaş 2-4.

10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'de Cenk yaptı! Fenerbahçe büyük yara aldı10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy’de Cenk yaptı! Fenerbahçe büyük yara aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.