Bir zamanlar 12 Dev Adam’dı! Büyük düşüş

Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu'nun yönetimindeki A Milli Basketbol Takımı'nın düşüşü sürüyor. Büyük turnuvalara katılamayan 12 Dev Adam, dünya sıralamasında 16.'lıktan 24. basamağa geriledi.

Spor 16 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Basketbolda tarihi gerileme...

Türk basketbolunda altyapıdan üst yapıya kadar düşüş hız kesmeden sürüyor. FIBA, 2023 Dünya Kupası sonrası basketbol dünya sıralamasının güncel halini paylaştı. Buna göre turnuvayı 4. sırada yer alan ABD zirvedeki yerini korudu. Çeyrek final yüzü göremeyen ve hayal kırıklığını yaşayan son Avrupa şampiyonu İspanya 2. oldu. Almanya Dünya Kupası zaferi ardından en büyük yükselişe imza atan takımlardan biri olarak 3. sıraya çıktı. Türkiye ise sıralamada 16. sıradan 24. sıraya kadar geriledi.

İşte dünya sıralamasında ilk 10.

Türkiye’nin düşüşü üst yapıyla sınırlı kalmıyor. Kadınlar basketbolunda da yaz başında yapılan Avrupa Şampiyonası’nda gruptan çıkamayan Türkiye, erkek basketbolunda da hem altyapı turnuvalarında hem üst yapı turnuvalarında büyük oranda hüsran yaşadı. 19 Yaş Altı Erkekler Dünya Basketbol Şampiyonası’nı 3. bitiren Türkiye, bunun dışında hayal kırıklıklarıyla dolu bir yaz geçirdi. 12 Dev Adam, son olarak 12-20 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nun ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Oyunları Ön Eleme Turnuvası finalinde Hırvatistan’a kaybederek hüsran yaşamıştı. 2023 FIBA Dünya Kupası Elemeleri sonucu Asya’daki turnuvaya gitme hakkını kaybeden Türkiye, böylelikle 2023 yazını boş geçtiği gibi 2024 yazını da boş geçmek durumunda kaldı. Türkiye’nin boy gösterebileceği bir sonraki büyük turnuva 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası olacak.

12 Dev Adam’ın yaşadığı hüsranlar bu seneyle sınırlı kalmıyor. 2022’deki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda da son 16’nın ötesine geçemeyen ay-yıldızlılar 2019 FIBA Dünya Kupası’nda gruptan çıkamamıştı. 2017’de İstanbul’un ev sahipliği yaptığı Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda da istenilen performansı veremeyen Türkiye, jenerasyon geçiş döneminde hiçbir majör başarıya imza atamamış ve her turnuvada beklentilerin altında kalmış oldu.

Fenerbahçe hükmen galibiyet istedi!Fenerbahçe hükmen galibiyet istedi!

Söz konusu süreçte Türk basketbolunda söz sahibi yönetim Hidayet Türkoğlu başkanlığındaki Türkiye Basketbol Federasyonu’ydu. Türkoğlu, başarılı basketbolculuk kariyerini sonlandırdıktan sonra 16 Kasım 2015 tarihinde TBF CEO’su oldu. 16 Mart 2016’da Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı olarak atanan Türkoğlu bundan yaklaşık 7 ay sonra 26 Ekim 2016 tarihinde TBF Başkanı olarak seçildi.

Türkoğlu göreve gelmeden henüz iki ay önceki ağustos ayının sonunda açıklanan dünya sıralamasında 12 Dev Adam’ın yeri 8. sıraydı. Hatta bu sayede Türkiye Basketbol Milli Takımı FIBA tarafından 2015’teki Olimpiyat Elemeleri için wild card dahi almıştı. An itibarıyla hala bu ihtimali cebinde bulunduran takımın bir sene için 8 sıra gerileyerek 24. sıraya indiği düşünülürse FIBA’nın bu fırsatı vermesi ne kadar olası tartışılır. Öte yandan 7 sene içinde jenerasyon geçiş sancılarıyla boğuşan Türk basketbolunun dünya sıralamasında 8. sıradan tepetaklak 24. sıraya inmesi son derece acı bir gerçek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.