Başkan 10Haber’e anlattı: Vargas’ın bu smacı Çaycuma’da heykel oldu

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bugün açılacak Melissa Vargas heykelinin hikâyesini Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'dan dinledik. Kantarcı, heykelin yalnızca Vargas'a değil, Filenin Sultanları'na adandığını vurguladı.

Spor 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Melissa Vargas'ın heykeli Çaycuma'daki yerini yarın alacak.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sportif açıdan yalnızca Eda Erdem Dündar’ın heykelinin açılışı nedeniyle önem taşımıyor: Bu özel günde bir değerli ismin daha heykeli açılıyor: Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası zaferlerinde büyük katkısı olan Melissa Vargas’ın heykeli açılacak. Heykelin yapımı tamamlandı.

Dünya Kadınlar Günü’nde açılacak heykel için Fenerbahçe forması giyen Vargas Çaycuma Belediyesi’ne mesaj gönderdi. Vargas ligdeki PTT maçından sonra gönderdiği videoda “Herkese merhaba, Çaycuma’ya teşekkürler, hepinizi seviyorum” dedi. Vargas’ın heykeli saat 14.00’te Oktay ve Olcay Yurtbay Caddesi’de açılacak.

‘Sadece Vargas değil, Sultanlar için…’

10haber olarak bu özel olayı Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’yla konuştuk. Kantarcı neden Melissa Vargas’ın tercih edildiğini şöyle anlattı: “Sonbahardaki müthiş şampiyonluk yolculuğundaki maçları izledik. Çok heyecanlandık milli takımımızın başarısından dolayı. Melissa Vargas’ın topa vururkenki o meşhur fotoğrafından çok etkilendim. Bizim beraber çalıştığımız, İzmir’de çok eseri olan Ahmet Uzun isimli bir heykeltıraşımız var. Çaycuma’daki diğer birtakım büst ve heykelleri onunla çalışmıştık. Hemen onu aradım, o hareket başta olmak üzere milli takımdaki diğer oyuncularımızın isimlerinin de olduğu bir heykel hayal ettik. Havada uçarkenki anı heykelde güzel görünür diye düşündük.”

Başkan eserin yapılması için yaz aylarında heykeltıraş Ahmet Uzun’u aradığını belirterek “Önünde işler vardı. Normalde eylül ayı gibi görüştük. Önündeki işler bitti sağ olsun, şimdi heykelin montesini yapıyorlar, yarın da açılışını yapacağız” dedi.

Eda Erdem'i heykel heyecanı sardı: Kalbimde kelebekler uçuşuyorEda Erdem’i heykel heyecanı sardı: Kalbimde kelebekler uçuşuyor

Başkan neden Vargas sorusuna şu yanıtı verdi: “Vargas’ın özdeşleştiği ille ilgili değil, sadece Vargas’ın şahsıyla da ilgili değil aslında. Milli takımımızın başarısını anıtlaştırmak. Dediğim gibi diğer sporcularımızın da ismi yer alıyor. O figür herkesin aklına kazındı. Tarihe geçen bir figür. Bunu Çaycuma’da ölümsüzleştirmek istedik. Tabii ki Vargas büyük bir yıldız sporcu ama sadece onun açısından değil Türk sporu açısından, voleybol sporu ve milli takım açısından önemli.”

Geçen yaz Filenin Sultanları başarıdan başarıya koşarken hem ABD’deki Milletler Ligi finalleri hem de Avrupa Şampiyonası’ndaki altın madalya yolculuğu, Türkiye’nin dört bir yanındaki ilçelere kurulan dev ekranlarla takip edildi. Başkana, Çaycuma’da da benzer organizasyonun yapılıp yapılmadığını sorduk ve “Tabii ki. Biz de maçları hep beraber izledik” yanıtı aldık.

Bir spor ilçesi olarak Çaycuma

Başkan Bülent Kantarcı’yla konuşmadan önce Çaycuma’yla ilgili araştırma yaparken ilçede spora verilen önemi fark ettik. Konuşma esnasında Başkan Kantarcı spor yatırımlarını artırdıklarını “Çaycuma benim belediye başkanlığım döneminde 10 yıldır spor alanında önemli işler yaptık. 32 bin nüfusu var Çaycuma’nın. Bu insanların 24 saat spor yapabilecekleri, yarı olimpik kapalı havuzu bulunan bir spor merkezimiz var. Bu proje mimari yarışma sonucunda 115 proje arasından seçilmiş bir proje. Bu tarz ilçelerde böyle bir tesis yok. Havuzun dışında spa bölümü, koşu parkuru, tırmanma duvarı, etkinlik çayırı, halı saha, kapalı tenis kortu gibi şeyler var. Çaycuma bisiklet yolu konusunda lider durumda. Nüfusa oranla en fazla bisiklet yolu 26 kilometreyle burada. İnsanlarımızın hareket etmesi gerekiyor. Hareketsizlik sağlık açısından en büyük problemimiz. Kentlerimiz hareket etmeye uygun değil. İsteseler bile yürüyebilecekleri spor yapabilecekleri alanlar yok. Biz burada böyle bir yol açtık” sözleriyle anlattı.

Çaycuma’da yer alan spor merkezleri birçok farklı alanda hizmet veriyor.

VakıfBank’ın İtalyan başantrenörü Giovanni Guidetti bir süredir yürüttüğü ‘Yarının Sultanları Projesi’ne bu sene Zonguldak’ta başladı. Sayın Kantarcı’ya VakıfBank veya Guidetti’yle görüşüp görüşmediklerini sorduk. Kantarcı görüşmediklerini, ancak görüşmeyi çok istediklerini söyledi. Başkan spor alanında ellerinden geleni yapmak istediklerini “Çaycuma’da yol koşuları yapıyoruz üç kere yaptık dördüncüsü yapılacak artık gelenek haline geliyor. Onlar da ilgi çekiyor. Bir de yeğenim Emre Vural kürek sporuyla ilgileniyordu, milli takıma seçildi, iki tek kürekte Türkiye’ye altın madalya kazandırdı. Yani sporun her dalı bizim ilgi alanımızda” sözleriyle anlattı.

1200 ragbi sporcusu Çaycuma’da

Geçen yıl Çaycumaspor midi voleybol takımı ülke finallerine kadar yükseldi. Başkana bunu hatırlattık. Aldığımız cevap ilçenin farklı spor dallarına gösterdiği ilgiyi net biçimde kanıtladı: “İşte Çaycuma’da böyle bir voleybol hareketi var. Onlara da destek oluyoruz. Futbol bildiğiniz gibi başka bir spor dalı. Futbol haricinde herkesin sporla ilgilenmesini sağlamak. Futbol haricinde diğer branşlara da dikkat çekmek istiyoruz. Hatta şu günlerde Çaycuma’da enteresan bir etkinlik var. Türkiye’nin dört bir yanından 1200 sporcu burada ve ragbi müsabakaları yapılıyor.”

Başkan Çaycuma’nın örnek bir yerleşim olduğunu “Biz her yerde olan birtakım işleri yapmıyoruz. Özgün anıtlar yapıyoruz, özgün meydanlarımız var. Fotoğrafı gören insanlar ‘Aa burası Çaycuma’ diyor. Bir yerde bir şey yapmışlar biz de yapalım demiyoruz. Burası özgün güzel bir şehir, sakin bir şehir. 30 bin nüfuslu yerleşimlere örnek olacak bir şehir” diyerek anlattı.

Çaycuma’da yer alan balerin heykeli.

Başkan teşekkür edip bizi Çaycuma’ya davet etti. Biz de kendilerine ayırdıkları zaman için teşekkür ederek vedalaştık. Çaycuma gibi görece az nüfuslu ve küçük bir yerdeki spor sevgisi ve yatırımı bizi etkiledi. Melissa Vargas’ın yalnızca Vargas’ı değil, Filenin Sultanları’nı da temsil eden heykeli kadınların bu özel gününde, sporun bu kadar önemsendiği ilçedeki yerini aldı.

Melissa Vargas kimdir?

Voleybola ülkesinde başlayan Küba doğumlu Melissa Vargas genç yaşlardan itibaren büyük bir potansiyel olarak görünüyordu. Henüz 14 yaşında milli oldu. Yaşadığı omuz sakatlığıyla kariyeri değişti. Öyle ki Küba’da milli takımdaki sakatlık tedavi süreçleri otoriter bir yönetim tarafından kontrol ediliyordu. Vargas’ın sakatlığı da federasyon kontrolündeydi. Ailesi sürecin iyi yönetilmediğini düşünerek Vargas’ı memleketindeki bir kliniğe götürdü. Bu olay sonrası federasyona başkaldırdığı kabul edilen sporcuya dört yıl milli takımdan men ve profesyonel statüsünde düşüş cezaları verildi. Rotasını Avrupa’ya çeviren Vargas İsviçre’de etkili bir performans gösterdikten sonra 2018’de Fenerbahçe’nin dikkatini çekti. Buraya transfer olan Vargas için hem Fenerbahçe hem Sırbistan’ı çalıştıran Zoran Terzic oyuncu Sırbistan Milli Takımı’na kazandırmak istedi.

Süreç içinde araya giren Türkiye Voleybol Federasyonu yaptığı görüşmeler sonucu oyuncuya Türkiye pasaportu çıkardı. 2021’de Türk statüsünde oynamaya başlayan Vargas 2023 yılıyla beraber Filenin Sultanları’yla sahaya çıkmaya başlayabilecekti. Fenerbahçe’de gelişimini sürdüren yaz sezonunu da Çin’de geçiren sporcu başarıdan başarıya koşmaya başladı. Çin’de şampiyon olduktan sonra 2023 Mart ayında Türkiye’ye dönen Vargas burada da Fenerbahçe’yle lig şampiyonu oldu. Küba asıllı sporcu Filenin Sultanları’nın Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası kazanan kadrolarında en değerli parçalardan birine dönüşürken iki turnuvanın da en değerli oyuncusu ödülünü kazandı. Vargas’ın yıldızlaştığı bir başka turnuva Olimpiyat Elemeleri sonucunda Türkiye Paris biletini cebine koydu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.